Kilometrekaresi 4 dolar satın alınan eyalet; ALASKA

Kilometrekaresi 4 dolar satın alınan eyalet; ALASKA

Kilometrekaresi 4.19 dolara alınan ve alışverişi yapan bakanın medyada “aptal” olarak lanse edilmesine yol açan Alaska; satın alındıktan 13 yıl sonra zengin altın madenleri bulununca değerlendi

ABD'nin yüz ölçümünün en büyük, nüfus yoğunluğunun en az olduğu Alaska Eyaleti, ABD Dışişleri Bakanı William Seward (Wilyım Siward) tarafından Rusya İmparatorluğu'ndan 7.2 milyon dolara satın alındı. 
Ruslar, İngilizlerin desteğiyle Osmanlı’yla karşı karşıya geldiği Kırım Savaşı'nın ardından çok fazla para kaybetmeye başlamıştı. Kendilerini gelecekte koruyabilmek için paraya ihtiyaçları vardı. Rusya, ayrıca Alaska'nın gelecekteki herhangi bir savaşta kolayca ele geçirileceğinden korkuyordu. Alaska'daki kaynak eksikliği ve zor yaşam koşulları, onları koloni satmaya zorladı. Bu nedenle İmparator II. Alexander 1859'da hem İngilizlere hem de Amerikalılara bir teklif götürdü. İlk teklif İngilizlere gitse de, İngiltere Başbakanı Alaska teklifini reddetti. Rusya bu sefer Amerikalılara yanaşmaya başladı.
Savaştan sonra iflasa yaklaşan Rusya, Alaska’yı 7.2 milyon dolara ABD’ye sattı. Taraflar altın ve petrolün varlığından habersizdi. Satın alma işlemi 30 Mart 1867'de gerçekleşti. Başkan Johnson tarafından imzalandı ve ABD Senatosu tarafından onaylandı. Alaska, Amerika Birleşik Devletleri'ne 586.412 kilometre kare toprak eklemiş oldu; yani ABD, en büyük eyaletine kavuşmuştu.
Kilometrekaresi 4.19 dolara gelen bu alışveriş üzerine medya bu olayı Seward'ın aptallığı olarak nitelendirdi. Ancak satıldıktan 13 yıl sonra 1880'lerde önemli altın kaynaklarının keşfedilmesiyle çok sayıda Amerikalı buraya yerleşti. Bölge 1799'dan itibaren Amerika tarafından satın alınıncaya kadar bir şirket tarafından yönetiliyordu. 1968'de Alaska'da zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarının da bulunmasıyla bölge iyice gelişti.
Amerikalılar Alaska’nın Rusya’dan satın alınmasını, Amerikan tarihinde devletin aldığı en stratejik kararlardan biri olarak görüyor. ABD bu kararla, gelecekte, soğuk savaş döneminde kendisi gibi bir başka askeri süper güç olan Rusya'ya karşı da müthiş bir tedbir almış oldu. Bugün de baktığımızda, ABD'nin en önemli hava savunma güçleri Alaska'dadır. Çünkü hemen Being Boğazı’nın karşısında Rusya var.
KUZEY KUTBU HALKLARININ TORUNLARI
Alaska, oldukça soğuk bir iklime sahiptir. Alaska'da yaşayan Na-Dene dilli Kızılderililerinin, günümüzden 15-40 bin yıl önce Bering Kara Köprüsü'nü geçerek Amerika kıtasına yerleşen ilk göçmenlerin soyundan geldiği sanılır. Na-Dene dilleri ile Sibirya'daki Yenisey dilleri arasındaki akrabalık ilişkileri 2008 yılında Edward Vajda başta olmak üzere dilbilimcilerce ortaya konmuştur. Bu, iki kıta arasında akrabalığın ilk kez dil verileriyle ortaya konmasıdır. Eskimolar ve Aleutlar ise bir olasılıkla Alaska'ya 3-8 bin yıl önce gelen, daha yerleşik Kuzey Kutbu halklarının torunlarıdır.
Alaska'daki ilk Avrupalılar, Kodiak Adası'nda bulunan Three Saints (Üç Azizler) Koyu'na 1784'te yerleşen Rus kürk tacirleriydi. Rusların etkisini bugün bile Kodiak'ın yerli halkı olan Supiklerde görmek mümkündür. Bölge, 1799'dan 1867'ye değin bir Rus-Amerikan Kumpanyası tarafından yönetildi. ABD dışişleri bakanı William H. Seward, bölgenin ABD'ye satılmasını onaylayan belgeyi 1867'de imzaladı. Önemli altın kaynaklarının keşfi 1880'lerde ve 1890'larda çok sayıda Amerikalının Alaska'ya yerleşmesine neden oldu ve ABD Kongresi 1912'de Alaska Toprakları'nı kurdu. II. Dünya Savaşı sırasında Japonların bölgedeki etkinliği Alaska'da savunma tesisleri kurulmasını zorunlu kıldı. Alaska 3 Ocak 1959'da 49. eyâlet olarak ABD'ye katıldı. 1968'de Kuzey Kutbu kıyı ovasında petrol ve doğal gaz yatakları bulunmasıyla daha da gelişti.
DOĞAL KUŞ YAŞAMI AÇISINDAN BÜYÜK BİR ZENGİNLİK
Kuzeyinde Tundra, güneyinde ise Kuzey iklimine (tayga) sahiptir. İç kesimlerinde karasal iklim de yer yer görülür. Çam bitki örtüsüyle kaplıdır; fakat geniş yapraklı ağaçlarla karışık ormanlar da bulunur. Çok soğuk ve katı bir havası vardır. Alaska Yarımadası ile Aleutian ve Hoonah pribilof adalarını da kapsayan Western region sisli ve rüzgarlıdır; baliana buzlanması; ancak deniz ve doğal kuş yaşamı açısından büyük bir zenginliğe sahiptir. Kanada Yukon sınırından Bering Denizi'ne kadar uzanan Brooks Range'in güneyindeki İnterior'in iklimi daha kurudur; yazları sıcak, kışları soğuk. Yukarıda Kotzebue'den batıda Barrow çevresindeki Seward Yarımadası'nda Prudhoe Körfezi'ndeki Kuzey Slope'a kadar uzanan Kuzey Kutbu ise donmuş topraklarıyla insanın içini titreten bir kutup manzarasına sahiptir.
ALASKA’YA İLİŞKİN İLGİNÇ BİLGİLER
- Alaska'da ürün yetiştirmek zor olduğu için yiyecekler uçak yoluyla başka eyaletlerden gelir.
-Alaska’nın beşte ikisi Kuzey Kutup dairesi içinde yer aldığından dolayı 6 ay gece, 6 ay gündüz yaşanır.
- ABD petrollerinin %25'i Alaska'dan çıkarılıyor.
- Alaska’da, uçaklardan geyik fotoğrafı çekmek, uyuyan bir ayının fotoğrafını çekmek amacıyla uyandırmak, bir geyiği hareket halindeki bir uçaktan aşağı atmak yasaktır. Faribanks kentinde bir geyiğe alkollü içki vermenin cezası hapistir.
- Alaska’da yıllık ortalama sıcaklık 6,5 dereceyi aşmaz.
- İşe yürüyerek gitme yüzdesi en yüksek eyalet Alaska'dır.
- Önceleri Alaska'da emlak satın almaya gerek yoktu. Kişiler bulduğu yerin üstüne ev veya iş yeri açarak arazinin sahibi olurlardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.