Nefes kesen şelaleler-2

Nefes kesen şelaleler-2

Özellikle doğaseverlerin en önemli uğrak noktaları arasında yer alan şelaleler büyüleyici manzaraları ile dikkat çekerken dünyada her yıl milyonlarca ziyaretçiye ev sahipliği yapan ve görsel şölen sunarak hayran bırakan şelaleler görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor

NİAGARA ŞELALESİ

Niagara Şelaleleri Kuzey Amerika'nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri'nin üzerinde bulunur. 3 büyük şelaleden oluşur. Horseshoe (Atnalı Şelalesi) bunların en büyükleridir. American Falls ve Bridal Veils Fall diğer iki küçük şelalelerdir.

Nefes kesen şelaleler-2

Niagara Şelalesi'nden yarım dakikada 168.000 m³ su akar. Kuzey Amerika'nın en büyük şelalesi olan Niagara, 10.000 yıl önce Kuzey Kutbu'ndan gelen buz kütlelerinin yol açtığı çöküntülerdir. Şelalenin çevresi Niagara Şelaleleri Parkıdır ve kardeş şehirler olan Niagara Falls-Ontario ve Niagara Falls-New York tarafından doğal koruma altındadır. Niagara isminin yerli dilindeki "Onguiaahra" (düz) kelimesinden geldiği sanılmaktadır.

Nehir çevresindeki Nikola Tesla tarafından yapılan birkaç hidroelektrik santrali hem ABD hem Kanada için elektrik üretmektedir. Şelale çevresinde yapılabilecek aktiviteler, Niagara Parkından büyük şelaleyi ve havaya uçan suların oluşturduğu gökkuşağını izlemek, şelalenin altına kadar ilerleyen bot gezilerine katılmak, ortası sınır kabul edilen Rainbow köprüsünden diğer ülkeye geçmek veya gümrüksüz mağazalardan alışveriş yapmaktır. Niagara Şelalesi 1932 yılında tamamen donarak buz olmuştur.

 

IGUAZU ŞELALELERİ

Iguazu şelalesi; Arjantin, Paraguay ve Brezilya sınırlarının kesiştiği noktada yer alıyor. Arjantin’in kuzeyinde, Brezilya’nın güneybatısında ve Paraguay’ın doğusunda yer alan bir bölgede bulunan Iguazu Şelalesi, dünyanın en güzel, en büyük ve en popüler şelalelerinden biridir.

Nefes kesen şelaleler-2

Iguazú Şelalesi'nin en ünlü özelliği, nehrin döküldüğü yerin birkaç kilometre öncesindeki şelaleleridir. Şelaleler de aynı şekilde tam sınırda bulunur. Büyük kısmı, görkemli "Şeytan Gırtlağı"na geçiş imkânının da bulunduğu Arjantin kısmındadır. Ama insan, şelalelerin etkisini Brezilya tarafından daha iyi hisseder.

75 metreden dökülen bu doğa güzelliğini, Alvar Nunez Cabeza de Vaca 1542 yılında keşfetmiştir. Eleanor Roosevelt bu nefes kesici doğa mucizesine baktığında, ağzından şu iki kelime dökülmüş: "Poor Niagara" (Zavallı Niagara). Her iki tarafı da kapsayan milli park 1984 yılında UNESCO tarafından "Dünya mirası" listesine alınmıştır. Turizm sebebi ile lokal anlamda çok önemli bir ekonomik rol oynar. Iguazu Şelalesi Dünyanın 7 Doğa Harikası geçici(kesin olmayan) listesine girdi. Merkezi Cenevre’de bulunan İsviçreli vakıf New7Wonders tarafından düzenlenen dünya çapındaki anket sonucunda ilk 7'de yer aldı.

 

DETTİFOSS ŞELALESİ

Nefes kesen şelaleler-2

İzlanda’da yer alan Dettifoss Şelalesi, Avrupa’nın en güçlü şelalesi olarak biliniyor. Şelaleye her yönden su akmaktadır. Bu nedenle su sesi çok yerde duyulmaktadır. Burada şelale kenarında durup saatlerce su sessini dinleyebilirsiniz. Ayrıca şelale sesinden çok görüntüsü ile de dikkat çekmektedir. Bu şelale, 100 metre genişliğinde ve 45 metre yüksekliğinde bulunur.

CHEONJİYEON ŞELALESİ

Nefes kesen şelaleler-2

Güney Kore’nin Jeju Adası’nda yer alan Cheonjiyeon Şelalesi, 22 metre yüüksekliğinde ve 12 metre genişliğinde bulunan harika bir doğal güzellik alanıdır. Derinliği ise 20 metreyi bulmaktadır. Şelalenin altında şirin bir gölet bulunmaktadır. Bu göletin içinde  ‘Koi’ adı verilen renkli balıklar yaşamaktadır.

 

YOSEMİTE’İN ‘ATEŞ ŞELALESİ’

Nefes kesen şelaleler-2

Amerika’daki Yosemite Ulusal Parkında yer alan Ateş Şelalesi, 739 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek şelalelerinden biridir. Yıllın belirli dönemlerinde kırmızı renkli görünümü nedeniyle Lav veya Ateş şelalesi olarak bilinir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.