Saklı kalmış yeryüzü cenneti Madagaskar
Dünyanın dördüncü en büyük adası, Asya ile Afrika'yı buluşturan Madagaskar, doğal güzellikler, endemik biyo-çeşitliliği ve farklı toplum yapısıyla "yeryüzünün saklı cenneti" olarak biliniyor. Hint Okyanusu ile Mozambik kanalı arasında kalan Madagaskar'ın kara sınırı bulunmazken komşuları arasında Komor, Mauritius ve Reunion Adaları yer alıyor. Başkent Antananarivo'da yaklaşık 1,5 milyon kişi yaşarken ülke nüfusunun 25 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Madagaskar ya da halk arasında bilinen ismiyle "Mada", ilk bakışta diğer ada ülkelerine benzetilse de bitki örtüsü ve barındırdığı hayvan çeşitliliği açısından diğerlerinden ayrışıyor. Sürüngenlerden, sivrisineklere, kurbağalardan kelebeklere geniş canlı çeşitliliğinin olduğu ülkede biyolojik çeşitliliğin yüzde 80'inin endemik olduğu biliniyor.
TURİZMDE REKOR ARTIŞ
Rakamlara göre, 293 bin ziyaretçiyle, ülkede son 7 yılın turizm rekoru kırılmış oldu. Öte yandan ülkeye gelen turistlerin tek aradığı adanın eşsiz faunası değil. Madagaskar'ın Mozambik Kanalı ve Hint Okyanusu'na kıyı kentleri, hem deniz tatili yapmak isteyenler için iyi bir alternatif hem de yerel halkın modernizmden uzak hayatını gözlemlemek için iyi bir seçenek olarak öne çıkıyor.
NE AFRİKA NE ASYA
Hem Afrika hem de Asya'dan özellikler taşıyan Malgaş halkı ise kendi arasında çok çeşitlilik gösteriyor. Malgaşlar, Malay, Endonezya, Hint ve Arap ırklarının karışımından oluşurken ne Afrikalılara ne de Asyalılara benziyor. Ülkenin belli bölgelerinde neredeyse kumral Malgaşlara rastlanırken aralarında koyu tenli olmasına karşın çekik ve renkli gözlüler ise dikkati çekiyor.
İSLAMİYET YAYILIYOR
Arapça kaynaklarda, Arap tarihçi El Mesudi'nin adayı 10. yüzyılda ziyaret ettiği ve 12. yüzyıl itibarıyla da adada, Arap ve Endonezyalıların gelmesiyle İslamiyet'in yayıldığı rivayet ediliyor. Madagaskar, 16-17. yüzyıllarda Portekizliler ve Fransızlar tarafından keşfedilince İslamiyet'ten de uzaklaşmaya başlıyor. Sömürgeciliğin yanı sıra yürütülen misyonerlik faaliyetleri nedeniyle adadaki Müslüman nüfus yüzde 1'lere kadar gerilemiş durumda.
Resmi rakamlara göre, ülkede 2010'da nüfusun yalnızca yüzde 1'inin Müslüman olduğu açıklanmıştı. Ancak son yıllarda ülkede sayısı artan Müslüman dernekler sayesinde bu oranın yükseldiğine inanılıyor. Madagaskar'da nüfusun yaklaşık yarısını Hristiyanlar oluştururken halkın bir kısmı da yerel dinlere inanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.