Yunanistan’ın başkenti; Atina

Yunanistan’ın başkenti; Atina

Atina, Yunanistan’ın başkenti ve yaklaşık 4 milyon nüfusu ile ülkenin en büyük şehri ve eski Yunan medeniyetinin merkezidir. Burada gezilip görülecek çok sayıda tarihi yapı ve doğal güzellik alanı bulunur. Buraya yıl boyunca milyonları bulan turist sayısı şehir ziyaret etmektedir.

Atina, Yunanistan'ın başkenti ve yaklaşık 4 milyon kişilik nüfusuyla en büyük şehridir. Eski Yunan medeniyetinin de merkezi olan şehir tepelerle çevrilidir ve yalnız batı kısmı açıktır. Limanı olan Pire'ye 7 kilometre uzaklıktadır. Kozmopolit ve modern bir şehir olan Atina, antik çağlarda da önemli bir ticaret ve kültür merkeziydi. İsmi, koruyucusu olan savaş tanrıçası Athena'dan gelmektedir. 1896 ve 2004 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştır. Kentin yüzölçümü 39 km², metropoliten alanın yüzölçümü ise 427 km²'dir. Yunanistan'ın tarihsel başkenti olan Atina, Ege Denizine açılan ve artık kentle birleşmiş olan Pire limanının bulunduğu Faliron Körfezinden 8 km içeride, kuzey-güney doğrultusunda bir dizi tepeyle kesilen kurak bir havzada yer alır. Yazları kuruyan Kifisos Nehri kentin batı yarısından, genellikle kuru olan Ilisos Nehri de doğu yarısından geçerek denize dökülür. Atina, Köppen iklim sınıflandırmasına göre yarı kurak bir iklime sahiptir. Atina'nın iklimi yumuşaktır.

Yunanistan’ın başkenti; Atina

ATİNA’NIN GEZİLİP GÖRÜLECEK YERLERİ

PLAKA

Atina’nın önemli tarihi bir bölgesidir. Aynı zamanda yerel halkın sosyal bölgesidir. Plaka, Akropolis’in eteklerinde kurulan harika bir semttir. Semt, konum olarak Monastraki Meydanı ile Sintagma Meydanının ortasında bulunur. Semtin dar ve tarihi sokaklarında yürüyüp şehrin tarihi yapıları ve doğal güzelliklerini görmenizi tavsiye ederim.

AKROPOLİS

Akropolis, şehrin en yüksek tepesinde bulunur. Burası geceleri farklı bir renge bürünür. Heybeti ile insanları kendine hayran bırakır. Dünyanın demokrasi yeri olarak bilinir. Çünkü ilk çağda bir şey olduğu zaman Yunan halkı burada toplanır o olayı oyla(seçimle) kabul edilirdi. Deniz yüzeyinde 152 metre yüksekliktedir. Burada birçok tarihi yapı bulunur. Bu nedenle açık hava müzesi olarak bilinir.

Yunanistan’ın başkenti; Atina

PARTHENON

Akropolis içinde görmeniz gereken ilk yer Parthenon Tapınağıdır. Bu tapınak MÖ 5. yüzyılda Atina Akropol’ünde inşa edilmiştir. Antik yunan döneminde kalan en önemli yapıdır. Günümüzde yalnızca bazı sütunları ayakta kalmayı başarabilmiştir. Bu tapınak tarih boyunca birçok olaya şahitlik etmiştir. 1975 yıllından berri Yunanlılar tarafında restore edilmeye çalışılmaktadır.

ANTİK AGORA

Eski Atina olarak bilinen Agora, Akropolis’in kuzeybatısında bulunur. Kocaman bir açık hava müzesi olup gelenleri kendine hayran bırakıyor. Çünkü alanda birçok taş, heykel ve tarihi yapı bulunur. Burada bulunan Hephaestus Tapınağı oldukça dikkat çekicidir.

ERMOU CADDESİ

Ermou Caddesi, Sintagma Meydanı’ndan başlayıp Monstraki Meydanı’ndan geçip Keramikos ören yerine kadar devam eden harika bir caddedir. Uzunluğu ve hareketliliği bizim İstiklal Caddesine benzemektedir. Burada çok sayıda mağaza ve alışveriş merkezi bulunur. Trafiğe kapalı olan bu caddeyi rahatlıkla gezebilirsiniz.

Yunanistan’ın başkenti; Atina

ATİNA MİLLİ PARKI

1850 yıllında inşa edilen Atina Milli Parkı, tek kelime ile harika bir yerdir. Burada çok sayıda özel bitki bulunur. Ayrıca parkta ünlü isimlerin büstleri, toprak yürüme yolları ve küçük ölçekli hayvanat bahçesiyle çok renkli bir park olmayı başarmıştır.

PANATHİNAİKO STADYUMU

Milli Parkın yakınında bulunan Panathinaiko Stadyumu, dünyanın en eski stadyumu olarak bilinir. Kallimarmaro (güzel mermerli) diye anılan bu stadyum tamamen beyaz mermerlerden oluşmuştur. 1896’daki ilk Olimpiyat oyunlarına, 1906 Ara Olimpiyatları’na, 2004 Yaz Olimpiyatlar’na ev sahipliği yapmıştır.

PARLAMENTO BİNASI

Parlamento Binası, Şehrin en görkemli ve dikkat çekici binalarından biridir.  Sintagma Meydanı’nın doğusunda bulunur. Binanın önünde bulunan asker anıtı ve  askerlerinin yaptığı değişim töreni izleyebilirsiniz.

SİNTAGMA MEYDANI

Türkçesi Kurtuluş Meydanıdır. Şehrin kalbi atıldığı meydandır. Bu meydan gösteri ve kutlama için neredeyse tek adrestir. Meydanda birçok tarihi yapı bulunur. Parlamento binasının doğusunda bulunur.

ULUSAL ARKEOLOJİ MÜZESİ

Dünyadaki en eski yunan Koleksiyonun sahip olduğu müzelerden biridir. İki katlı ve 48 odadan oluşur.  Burada Antik Yunan’a ait çok sayıda eser sergilenmektedir. Müzedeki en önemli eserler şunlardır. kore (genç kadın) ve kuros(genç erkek) heykelleri, Agamemnon’un maskesi, özel saat, Antikhera Mekanizması ve Raus Mekanizması…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.