Yunanistan'ın masalsı şehri: Meteora

Yunanistan'ın masalsı şehri: Meteora

Kayalıkların zirvesine inşa edilen çok sayıda manastırın yer aldığı Yunanistan'ın Trikala Bölgesi'ndeki Meteora kenti, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor

Meteora; Yunanistan'ın Kalambaka kasabası yakınlarındaki kayalık bölgedir ve adı "havada asılı" anlamına gelmektedir. Meteora, yerden gökyüzünü delercesine fışkırmış devasa kaya blokları ve üzerinde birer kaleyi andıran manastırların, sanki bir masal kitabındaki çizimlermiş gibi göründüğü bir yer. Hatta dünyayı kasıp kavuran Game of Thrones dizisinin bazı bölümleri de burada çekilmiş.

Milyonlarca yıl önce yoğun su hareketleri, ısı değişiklikleri ve depremlerin yarattığı aşınma sonucu bazıları 550 metre yüksekliği bulan düz şekilli sarp kayalıklar üzerine inşa edilen irili ufaklı 20'den fazla manastırdan günümüze 2'si rahibelere ait olmak üzere 6 manastır ulaşabilmiş durumda. 

Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Meteora, 1988 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne eklendi.

Meteora, Selanik’ten üç, Atina’dan ise beş saatlik bir mesafede, Kalabaka adlı kasabanın yanı başında bulunuyor. Kelime anlamı ‘Havada asılı’ olan Meteora, gökyüzüne doğru dimdik yükselen devasa kayaların zirvesine inşa edilmiş manastırlarıyla insanı ilk bakışta büyülüyor. Ulaşması bile imkansız görünen bu kayaların zirvesine bu manastırların 14. yüzyılda ne şartlarda inşa edildiğini hayal etmeye çalıştığınızda ise Meteora’nın nefes kesiciliği daha da artıyor. Meteora’nın doğal kumtaşı tepeleri, 9. yüzyıl dolaylarında henüz manastırlar inşa edilmeden önce de, inzivaya çekilmek ve dış dünyadan koparak Tanrı’ya daha yakın olmak isteyen keşişler tarafından kullanılıyordu. Ardından 14. yüzyılda keşişler bu kaya sütunlarının zirvelerine 20’den fazla manastır inşa etti; böylece hem işgal ve saldırılardan korunmuş hem de burada bir yaşam alanı oluşturmuş oldular. Manastırlara ulaşan basamakların bile bulunmadığı bu dönemde kullandıktan sonra geri çektikleri ip ya da merdivenlerle ulaşan keşişler, bazı manastırların içlerini de göz kamaştıran freskolarla süslediler. Meteora’nın neredeyse imkansız bir konuma inşa edilen manastırlarının güçlü manevi anlamı, doğasının sunduğu eşsiz manzaralarıyla bütünleştiğinde daha da güçleniyor. Burası hem tarih meraklıları hem de trekking, kaya tırmanışı gibi doğa sporları yapanlar için ideal bir kaçış yeridir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.