Spor ile dolu 46 yıl

Konya ASKF Genel Başkanı Remzi Ay, BBN Haber’in spor sayfalarına konuk oldu. Tolga Durmaz’ın sorularını yanıtlayan Remzi Ay ile Konya sporunu ele aldık. 46 yıldır Konya sporuna; sporcu ve yönetici olarak hizmet veren Remzi Ay ile sıcak ve samimi bir sohbet yaptık. İşte Konya sporunun önemli isimlerinden Remzi Ay ile yaptığımız söyleşimizin ilk bölümü..
Spor ile dolu 46 yıl

SÖYLEŞİ: Tolga DURMAZ

(1.bölüm)

*Remzi Ay’ı Konya spor camiası yakından tanıyor. Ama sizi tanımayanlar için kendinizden bahseder misiniz?

1957 yılında Konya’da doğdum. Spora 1974 yılında Konyaspor genç takımında kaleci olarak başladım. Daha sonra PTT Spor, Selçukspor, Medaş Tek Meramspor ve İsmil Belediyespor’da futbol oynadım. Medaş’ta 28 yıl kamu hizmetimin sonunda emekli oldum. Halen; Konya ASKF Başkanlığı, Türkiye ASKF Genel Başkan Yardımcılığı, TFF Amatör Kurul Üyeliği, TFF Uluslararası Bölgesel Amatör Karmalar Koordinatörü ve Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde danışman olarak görev yapmaktayım.

*ASKF Başkanlığı öncesi hangi kulüplerde görev yaptınız?

1993 yılında Medaş Tek Meramspor’da arlıksız 13 yıl başkan vekilliği ve başkan olarak görev yaptım. Bu dönemlerde Konya futbol il temsilciliği yardımcısı ve Konya masa tenisi il temsilciliği yaptım.

Spor ile dolu 46 yıl

*ASKF Başkan Vekilliği dönemlerinde hangi görevlerde bulundunuz?

1998 yılında ASKF’de Mehmet Baykan’ın başkanlığında oluşan yönetim kuruluna girdim 2011 yılına kadar başkan vekilliği görevinde bulundum. Bu dönemler içinde; Konyaspor’da 2000-2002 yıllarında yönetim kurulu üyeliği ve altyapı sorumlusu olarak görev yaptım. Konya Kompenspor, Konya Gençlerbirliği, Konya Şekerspor’da Genel Kaptanlık ve Koordinatör olarak görev yaptım. 2007-2010 yılları arasında Konyaspor altyapı koordinatörü olarak hizmet ettim. Ayrıca Atletizm ve Bisiklet Federasyonlarında yönetim kurulu üyeliği yaptım.

*ASKF Başkanlığına seçilme sürecinden bahseder misiniz?

2011 yılında mevcut ASKF Başkanımız Mehmet Baykan’ın, Spor Genel Müdürü olmasıyla yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımın teveccühü ile başkanlığa getirildim. 2014 ve 2017 yıllarındaki seçimlerin ardından son olarak 2020 Mart ayında gerçekleştirdiğimiz Olağan Genel Kurul ile amatör spor kulüplerimize ve dolayısıyla spora hizmete devam etmekteyim.

Spor ile dolu 46 yıl

*Konya amatörüne yıllardır yönetici olarak hizmet veriyorsunuz. Mehmet Baykan sonrası da başkanlığa geçtiniz. Sorumluluğunuz çok fazla. Konya amatörü şuan hangi noktadır?

1998-2011 yılları arasında mevcut ASKF Başkanımız Mehmet Baykan ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımızla birlikte amatör sporlarda görülmedik hizmetlere imza attık desem yanlış olmaz. Konya’da hatta ülkemizde spor ve gençlik adına ilk olacak birçok projeyi, amatör spor kulüplerimizin ve gençliğimizin hizmete sunduk. Mehmet Baykan’ın çıtayı çok yükseklere koyup Spor Genel Müdürü olması ile sorumluluğumuz bir kat daha arttı. Bunun bilinciyle bayrağı aldığımız günden bugüne kadar kulüplerimize ve gençliğimize faydalı olabilecek projeleri ve hizmetleri yapmaya çalıştık. Bugün Konya’da ve Türkiye’de konuşulan bir Konya ASKF varsa bunu Mehmet Baykan başta olmak üzere amatör spor ailemizin her bireyinin emeğine ve spor aşkına borçluyuz. Sonuçta hizmetler bitmez, devamlılık ister ve kesintiye uğramaması gerekir. Konyamız çok büyük bir şehir, çoğu il büyüklüğünde ilçelerimiz mevcut, nüfus her geçe gün artıyor. Gençliğin ihtiyaçları farklılık göstermekte, eskiden gençliğimiz sadece futbol ile sporunu yaparken bugün bir çok farklı spor branşları ile hizmet veren amatör spor kulüplerimize bu nedenle hizmeti yaptım bitti tamam diyemezsiniz, takip etmeniz eksikliğini çözmeniz ve canlı tutmanız lazım. Dünya küçüldü bir cep telefonuna girdi o yüzden teknolojiyi takip etmeniz ve hizmetlerinizi o doğrultuda yerine getirmeniz gerekiyor. Kurumlar ve belediyelerle ilişkilerinizi kulüpler ve gençlik adına şekillendirmeniz gerekir. Bu bağlamda özetleyecek olursak tüm bunları başarı ile yerine getiren bir federasyon olarak bu hizmetleri alan kulüplerimizin ve sporcularımızın başarılarını göz önünde bulundurduğumuzda Konya amatör sporunun şuan üst seviyede bir noktada olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

*Konyaspor’a olan tutkunuzu da yakinen biliyorum. Konyaspor’un son durumunu nasıl değerlendiriyor sunuz?

Evet doğru söylüyorsunuz bu sadece tutku değil. Konyaspor bizim vazgeçilmezimiz, bir sevdamızdır. İlimizi Süper Lig’de temsil eden Konyaspor’un çocukluğumda önceleri; seyirci, taraftar, belirli dönemlerde yönetici, altyapı koordinatörlüğü gibi görevler sebebiyle içinde bulundum ve her zaman takip ettim. Şimdilerde ise spor insanı olarak, amatör spor ailemizi bir çatıda topladığımız Konya ASKF’nin ilimizde spora ve gençliğe karşı sorumlu bir sivil toplum kuruluşu olması sebebiyle Konyaspor’un iyi zamanında da zor dönemlerinde de yanında olmamız ve desteklememiz bir mecburiyettir, zorunluluktur. Futbol takımının son durumu hakkında elbette son haftalarda pek iyi sonuçlar almadığımız gerçeği ile yeni hocamız Bülent Korkmaz’ın katkıları ve lige ara verilmeden önceki son hafta aldığımız Fenerbahçe galibiyeti ile çıkışa geçtiğimizi ve düşme hattından uzaklaşıp ligi orta sıralarda tamamlayacağımızı düşünüyordum. Fakat bundan sonrası için ülkemizin daha doğrusu dünyanın içinde bulunduğu pandemiden dolayı bir şeyler söylemek oldukça zor. Ülkemizde yetkililerimizin yerinde ve zamanında aldıkları önlemler sayesinde her ne kadar diğer ülkelere göre iyi durumda olsakta bu salgın hastalığın aşısı ya da tedavisi henüz bulunamadığından ilerisi için bir öngörüde bulunmamız yanlış olur. Bu sebeple yetkililerimizin ve bilim kurulunun aldığı kararlar neticesinde tüm spor liglerimizin geleceği belirlenecek ve uygulanacak. Dolayısıyla verilecek bu kararların ve sonuçlarının Konyasporumuza olumsuz manada etkisi olmaması en büyük arzumuz ve temennimizdir.

Spor ile dolu 46 yıl

*Konyaspor altyapısıyla ilgili görüşlerinizi öğrenebilir miyim?

Genel anlamda söylemem gerekirse futbol altyapıları iyi niyetli söylemlerin dışında çok az projenin hayata geçtiği, ihmal edilen yapılar olmuşlardır ülkemizde. Fakat profesyonel futbolun acımasız rekabeti ve ekonomik ölçüleri kulüplerimizin altyapı bütçelerini oluşturmakta yetersiz kalmalarını geniş çerçevede değerlendirmek lazımdır. Öncelikle şunu anlamalıyız ki X kulübün altyapısı var demek için değil futbolun mutlaka olmazsa olması vazgeçilmez bir unsuru olması, yatırım yapılması, o kulüp içinde farklı bir birim olması ve projeler üretmesi gerekmektedir. Bu bağlamda; Konyaspor altyapı koordinatörlüğünü yaptığım 2007-2010 yılları arasında hayata geçirdiğimiz projelerle kendi altyapımızın yanı sıra Konya amatör takımlarından ve farklı illerden taranarak, izlenerek altyapıya kazandırıldı ve bu oyuncuların büyük bölümü 2. Lig’de yer alan Konyaspor’da kulübün transfer yasağından dolayı o sezon profesyonel takımda başarıyla mücadele etti. Bu dönemlerde; Ahmet Devret, Ali Dere, Ali Kireş, Feyyaz Belen, Recep Aydın, Uğur Yanıkdemir, rahmetli Muhammed Yürükuslu, Selim Ay, Abdülkerim Kılıç, İsmail Güven, Ömer Esenkaya, Oğuz Özden, Eşref Koçak, Niyazi Nayernazlı, Abdullah Çoban, Rıfat Erdem, Serbay Yağız, Eray Birbican, Gökhan Çakır, H. Hüseyin Karaoğlu, Nazmi Terzioğlu ve niceleri bir çırpıda aklıma gelenler. Elbette bu oyuncuların Konyaspor’a kazandırılmasında başta Salih Eken ve Mesut Erçetin olmak üzere emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ederim. Altyapıdan çıkardığımız bu çocuklarımızın bir çoğunun Konyaspor’a hizmetleri geçtiği gibi bugün bile hala futbol yaşantılarını farklı kulüplerde devam ettirmektedirler. Günümüze dönersek Konyaspor altyapısı Başkan Hilmi Kulluk ve yönetiminin desteği ile farklı bir yapılanma ve projelerle son yıllarda adından sıkça söz ettirmektedir. Bu dönemde Konyaspor’un altyapıdan sorumlu yönetim kurulu üyesi, Konya ASKF Başkan Vekilim Zahir Renklibay amatör futbolun içinden yoğrulmuş gelmiş biri olarak tecrübelerini altyapıya yansıtmaktadır. Sonuçta altyapı demek sabır demektir, geldim yaptım sonucunu hemen alayım diye bir şey söz konusu değildir. Zaman ister, emek ister ve en önemlisi dediğim gibi sabır ister. 

*Konyaspor’un maçlarını oynadığı Konya Büyükşehir Belediyesi Stadyumu ile Kayacık ve Tatlıcak tesisleri hakkındaki düşünceleriniz nedir?

 Konyasporumuzun maçlarını oynadığı 42 bin kişilik Konya Büyükşehir Belediyesi Stadyumu, 20 ülkeden 32 stadyumun yarıştığı ’2014 Yılının En İyi Stadyumları’ yarışmasında dünyanın en iyi 5 stadyumu arasında yer aldı. Stadyumumuzun seyirci kapasitesi, yeşil-beyaz renklerdeki şekliyle estetik ve özgün tasarımı, etkileyici ambiyansı, modern özelliklerinin yanı sıra milli takımımızın, Konya’da oynadığı Letonya, Hollanda, İzlanda ve Fransa maçlarının tüm dünyada iz bıraktığını ve beğenildiğini gördük. Mevcut Kayacık Tesisleri, 3 adet doğal çim sahası, otoparkı, çevre düzenlemesi ve 50 kişilik konaklama kapasiteli komple bir tesis olarak Konyaspor yönetimi tarafından tadilatı yapılarak profesyonel takımın kullanımına açıldı. Daha önce profesyonel takımın kullandığı Tatlıcak Tesisleri ise Başkan Hilmi Kulluk ve yönetiminin üstün gayretleri ile komple yenilenerek Konyaspor altyapısına tahsis edildi. Tatlıcak Tesisleri 3 adet ısıtmalı nizami futbol sahası, 2 adet antrenman futbol sahası ve 5 yıldızlı bir otel tarzında modern fitness salonu, havuz ve tesislerde kalan sporcularının ayrı ayrı kalacağı odalar ile baştan aşağı yenilenen bir tesis olarak Konyaspor’un geleceği olacak sporcularımızın hizmetine sunuldu. Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından yapılıp yakın zamanda hizmete açılan Mehmet Oktud futbol sahası da Konyaspor altyapısının kullanımına verildi.  *DEVAM EDECEK..

Spor ile dolu 46 yıl

Spor ile dolu 46 yıl

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.