Bosna Kasabı kimdir?

Sivillerin kitlesel katliamında başrol oynayan "Bosna Kasabı": Radovan Karadzic
Bosna Kasabı kimdir?

Bosnalı Sırpların eski lideri "Bosna Kasabı" olarak bilinen Radovan Karadzic, soykırım suçlamasıyla yargılandığı davada 24 Mart 2016’da 40 yıl hapis cezası aldı, ceza 3 yıllık temyiz sürecinin ardından müebbete çevrildi

Hollanda'nın Lahey kentindeki BM bünyesinde bulunan Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Bosnalı Sırpların eski lideri "Bosna Kasabı" olarak bilinen Radovan Karadzic hakkında 24 Mart 2016’da 40 yıl hapis cezasına hükmedildi. Hakimler Konseyi, aralarında soykırımın da bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılanan Karadzic'i soykırım, insanlığa karşı suç işlemek ve savaş kurallarını ihlal etmekten suçlu buldu.
Hakimler Konseyi, iddianamenin ilk maddesindeki Bratunac, Foca, Kljuc, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica ve Zvornik şehirlerinde de soykırım işlendiği iddialarını "delil yetersizliği" nedeniyle reddetti. Konsey, Karadzic'in savaş döneminde kuşatma altında tutulan başkent Saraybosna'da sivillere yönelik saldırlar nedeniyle insanlığa karşı suç işlediğine ve savaş kurallarını ihlal ettiğine hükmederken BM askerlerinin esir alınmasından da eski Sırp liderini sorumlu tuttu.
SREBRENİTSA SOYKIRIMI'NDAN DA SUÇLU BULUNDU
Hakimler Konseyi, Temmuz 1995'teki Srebrenitsa Soykırımı'ndan da Karadzic'i suçlu bulurken Bosnalı Sırp güçlerinin hedefinin söz konusu bölgenin Müslümanlardan tamamen temizlenmesi olduğuna işaret etti. Konsey, Karadzic ile Sırp birliklerinin komutanı Ratko Mladic'in, Boşnakların Srebrenitsa'dan temizlenmesini planladıklarına hükmederken Karadzic'in Bosna Sırp Cumhuriyeti içinde Bosnalı Müslümanların öldürülmesine karar verecek tek isim olduğuna vurgu yaptı. ICTY Savcılığı, Karadzic hakkında ömür boyu hapis cezası verilmesini talep etmişti. 
"MÜEBBET ALMALIYDI"
Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICTY), Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic'i 40 yıl hapse mahkum etmesi kurban yakınlarını memnun etmedi. Duruşmayı takip etmek için Lahey'de bulunan kurban yakınları ve savaş mağdurları, Karadzic'in müebbet hapis cezası alması gerektiğini kaydetti. Mostar'daki bazı sivil toplum kuruluşları da kentteki Hasan Brkic Köprüsü'ne "Srebrenitsa'yı unutmayalım, unutturmayalım" yazılı pankart açarak, karardan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
SIRPLAR KARARI PROTESTO ETTİ
Bu arada, karardan memnun olmayan Bosnalı Sırplar ise Banya Luka şehrinde eylem yaptı. Bosna Hersek’te yaşayan Sırpların büyük bir kesiminin, Lahey’deki uluslararası mahkeme tarafından müebbet hapse mahkum edilen savaş suçlusu eski Sırp lider Radovan Karadzic’in masum olduğuna inanması ve hakkında beraat kararı verilmesini beklemesi, “Bosna Kasabı” olarak bilinen Karadzic’in ırkçı ideolojisinin hâlâ canlı olduğu gerçeğini de gözler önüne sermişti.
RADOVAN KARADZİC KİMDİR?
Bugün Karadağ sınırları içinde kalan Petnijca beldesinde 19 Haziran 1945’te doğan Radovan Karadzic, Saraybosna Üniversitesinde psikoloji eğitimi aldıktan sonra bir süre şehrin en büyük hastanesi konumundaki Kosevo’da çalıştı. Bosna Hersek’te 1989’da kurulan Sırp Demokrat Partisi’nin (SDS) kurucularından olan Karadzic, Bosna’daki savaşın patlak vermesinden hemen önce ilan edilen Sırp Cumhuriyeti’nin (RS) de ilk başkanı oldu. Savaşta Sırpların yaptığı soykırım, katliam, etnik temizlik ve tecavüz başta olmak üzere birçok suçtan sorumlu tutulan Karadzic hakkında 1995’te yakalama kararı çıkarıldı. Uzun yıllar “Dragan David Dabic” kimliğiyle Sırbistan’da yaşayan Karadzic, 2008’de Belgrad’da tutuklanarak yargılanmak üzere Lahey’e götürüldü. Karadzic’in davası 2009’da başlamıştı.
MÜEBBET HAPİS KARARI
Mart 2019’da ise Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemeleri Mekanizması Temyiz Konseyi, Karadzic hakkında 2016’da verilen 40 yıl hapis cezası kararını bozdu ve uluslararası kamuoyunda “Bosna Kasabı” olarak da bilinen Karadzic’i müebbet hapse mahkum etti.  Yaklaşık üç yıldır devam eden temyiz davasında Karadzic, Srebrenitsa’daki soykırımın yanı sıra Bosna Savaşı’nda işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan da sorumlu tutuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.