Konya’da tarihi 86 yıl olan genç mahalle kendi nüfusunun 3 katı kadar istihdam sağlıyor
Mübadele İle Yüzbinlerce Muhacir Ana Vatana Dönüş Yaptı
Osmanlı İmparatorluğu'nun 18. yüzyıldan itibaren yaşadığı toprak kayıpları, bölgede yaşayan Türk soylu Müslüman Osmanlı tebaasının Trakya ve Avrupa’dan Anadolu’ya göç etmesinin yolunu açmıştır. 1. Dünya Savaşı’nın ardından gerçekleşen Kurtuluş Savaşı akabinde Balkan ülkeleri ile Türkiye arasında nüfus mübadelesi yaşanmıştır. Yunanistan ve Bulgaristan’da yaşayan Müslüman Türk soylu halk ile Türkiye’de yaşayan Ortodoks Hristiyan Rum soylu halk yer değiştirmiştir.

Kaşınhanı Mahallesi'nin Temelleri Böyle Atıldı
Bu olayların sonunda Türkiye’ye yüz binlerce Türk soylu Müslüman Bulgar muhaciri yerleşmiştir. Konya’da Bulgar muhacirlerinin yerleştirildiği olanlardan ise bugünkü ismiyle Kaşınhanı mahallesi olmuştur. Konya’nın Meram ilçesinde, merkeze 25 kilometre uzaklıktaki Kaşınhanı Mahallesi, 2024 senesi itibarıyla 30 bin dekar alandan 360 bin ton havuç hasadı alarak Konya’da 15 bin aileye ekmek kapısı oluyor.
Kaşınhanı'nın Hikayesi
Son yıllarda tek başına Türkiye'nin havuç ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan, 1939 yılında kurulan ve kadim şehir Konya için henüz genç bir yerleşim yeri olan Kaşınhanı, 11 farklı ülkeye yaptığı havuç ihracatıyla Türkiye’ye döviz getiren bir tarım merkezi hâline geldi. Bugünlerde her geçen gün büyüyen ve gelişen Kaşınhanı mahallesi, bundan tam 86 yıl önce ilk kurulduğu yıllarda çok farklı gözüküyordu. Genç Türkiye Cumhuriyeti tarafından bölgede yer alan TCDD İstasyon binasının etrafına 20 hanelik konutlar yaptırmasıyla Kaşınhanı mahallesi ortaya çıktı.
Mahalleye ilk zamanlarında Bulgar muhaciri 100 kadar vatandaş ev sahipliği yaparken, ilerleyen yıllarda Konya’nın başka ilçelerinden Hadim ve Bozkır’dan gelen vatandaşlarla daha da kalabalık hale gelmiştir. 1955 yılında yapılan nüfus sayımı ile mahallenin nüfusunun 723 kişi olduğu görülmüştür. 12 Nisan 1988 yılında çıkan kanun neticesinde Kaşınhanı mahallesi Belediye statüsüne kavuşmuştur. Ancak 2012 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı yasa ile köy ve belde belediyelerinin tüzel kişilikleri kaldırılmış, Kaşınhanı da Meram ilçesine bağlı bir mahalle haline gelmiştir.
Türkiye'nin Havuç Ambarı Haline Geldi
Konya merkezin Güneydoğunda yer alan Kaşınhanı mahallesi, yoğun havuç üretimiyle dikkat çekiyor. İlçede her yıl yaklaşık 30 bin hektarlık alana havuç ekimi yapılırken, bu arazilerden ortalama 360 bin ton ürün elde ediliyor. Konya'ya bağlı Kaşınhanı mahallesinde yaşayan vatandaşların yüzde 90’ı geçimini havuç üretiminden sağlıyor. Yaklaşık 3.977 kişinin yaşadığı mahallede, hasat döneminde çalışan sayısı 15 bine kadar çıkıyor. Böylece bölge, mevsimlik istihdama da önemli katkı sunuyor.
Ayrıca Hadim, Bozkır ve Bulgaristan’dan gelen Türk soylu göçmen vatandaşların azimle çalışmaları sonucunda farklı tarım dalları ile uğraşıp sulu tarım yapılmaya başlanmıştır. Hububat ve pancarın haricinde bilinmeyen veya alışık olmadıkları tarım ürünlerini yerini patates, fasulye, kavun, karpuz, üzüm bağı ve meyve ağaçları yetiştirmeye devam edilmekte.
Kaynak:Muhammet Kürşat Ercan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.