Kuva-i Milliye Harakatı’nın Beyşehir’deki üssü tarihi konuk kaderine terk edildi
Yıllar önce Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil edilerek korumaya alınan konak ile ilgili bilgi veren Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, Hamidiye Mahallesi'nde bulunan ve Beyşehir Gölü'ne hakim bir noktadaki asırlık tarihi geçmişi olan Çeçen Süleyman Efendi Konağı'nın Milli Mücadele yıllarında Kuva-i Milliye Teşkilatı'nın kurucularından Süleyman Sırrı Koydemir tarafından kullanıldığını belirtti.
1990'lı yıllarda ise konağın son sakininin ölmesinden sonra, mirasçıların Beyşehir'de oturmaması nedeniyle konak boş kaldı. Beyşehir'de emsali bulunmayan konak bugün ise restore edilmeyi bekliyor. Penceleri kırılmış, duvarlarında da göçükler meydana gelmiş durumda. Sağından solundan geçenler için de güvenlik açısından tehlike arz ediyor.
Varislerin bir araya gelip ittifak etmemesinden dolayı da konağın devlet desteği göremediğinin altı çizildi. Köklü bir maziye sahip olan Beyşehir'de Osmanlı döneminde 15 mescit, 3 cami, 3 tesisin inşası tespit edilmiş. Eşrefoğlu Camii ve bedesteni dışında ise bir tarihi eser günümüze erişememiş. Bu durumdan endişe duyanlar ise hiç olmazsa bu konağa sahip çıkılması gerektiğini düşünerek yetkilileri göreve çağırıyor.
ÇEÇEN SÜLEYMAN EFENDİ KİMDİR?
Tarihçi Muşmal, Çeçen Süleyman’ın Beyşehir’in önemli değerleri arasında yer aldığına dikkat çekerek, “1901 yılında Hamidiye Mahallesi’ne yerleşen ve kısa zamanda çevreyle uyumlu hale gelen muhacirler arasında Süleyman Efendi, kısa zamanda Beyşehir ve çevresinde yaşayan halkın önderi konumuna gelmiştir. Konya Lisesi’nde eğitim görmüş olan Süleyman Efendi, lise öğrenimine devam ederken maddi imkânlarının yetersizliği sebebiyle burs ihtiyacı duymuştur. O sırada okul müdürü aracılığıyla, hali vakti yerinde olan bir hayırsever ile yolları kesişen Süleyman Efendi, zamanla kendisine burs imkânı tanıyan hayırsever ile ortaklık kurarak ticarete atılmış ve bu durum ortak iş kurmaya kadar gitmiştir. Süleyman Efendi’nin kereste şirketi olduğu, Anamas Dağları’nın işletmesinin bu şirkete tahsis edildiği; ayrıca çok ortaklı olarak girdikleri bu işin Almanya ve Fransa’da bir hayli alıcı bulduğu bilinmektedir. Süleyman Efendi ve ortakları tarafından kurulan ve kereste ticareti yaptıkları bu şirketin adı “İnkişafı Milli Ticaret ve Sanayi Osmanlı Anonim Şirketi” olmuş; Beyşehir Anamas Ormanları’nın işletmesi Süleyman Efendi’nin Milli İnkişaf Şirketi’ne verilmiştir. Zamanla Hali vakti yerine gelen Süleyman Efendi’nin 1918’de yeniden inşa edilen Beyşehir Hükümet Konağı’na çok büyük yardımları olmuş, nitekim bu yardıma karşılık devlet tarafından kendisine beşinci rütbeden mecidiye nişanı verilmiştir. Milli Mücadele döneminde, Beyşehir Umum Kuvâ-yı Milliye Kumandanlığı ve bir süre de Beyşehir Belediye Reisliği görevini icra etmiştir. Ayrıca Beyşehir 7. Süvari Alay Kumandanı M. Nazım ile birlikte, Mayıs 1919 senesinde Beyşehir Kuvâ-yı Milliyesi’ni kurmuştur” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.