Türkiye'nin kültürel hafızası
Türkiye'nin kültürel hafızası Milli Kütüphane 75. yaşına, okurlarla yazarların buluştuğu kahvaltı, burada taşınarak evlenmeye karar veren çiftlerin nikahlarının yine burada kıyılması, özel koleksiyonunun sanal ve gerçek sergilerle vatandaşlarla buluşturulması gibi farklı etkinliklerle giriyor.
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Aldemir, Milli Kütüphane'nin genç Cumhuriyet'in yeni başkentinde 16 Ağustos 1948'de resmi olarak hizmet vermeye başladığını hatırlattı.
Aldemir, milli bir hafıza, milli bir arşiv ve her şeyden önemlisi araştırma kütüphanesi niteliği taşıyan, hizmetleriyle kültüre, sanata, bilime ve kütüphanecilik mesleğine nitelikli katkılar sağlayan Milli Kütüphane'nin 75. yılına yeni bir vizyonla girmeyi amaçladıklarını bildirdi.
Değişen sosyal şartların, teknolojik gelişmelerin ve kültürel hareketliliğin kurumları da etkilediğini, her kurumun kendini değişen koşullara göre yenilemek durumda olduğunu dile getiren Aldemir, Milli Kütüphane'de de sosyal inovasyon bakışıyla kullanıcı davranışlarını ve beklentilerini incelediklerini anlattı. Bu kapsamda bazı değişikliklere gitmeye karar verdiklerini belirten Aldemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Örneğin kullanıcılarla kahvaltı buluşması yaparak sürpriz konuklarımızla gençlerimizi ve kütüphane kullanıcılarımızı buluşturacağız. Sosyal medya hesaplarımızı aktif kullanıp, yenilikçi hizmet anlayışımızı görünür kılarak daha çok vatandaşımıza ulaşmayı hedefliyoruz. Milli Kütüphane hakkında daha spot ifadelerle çeşitli medya kanallarında bir dizi yayın yapmayı hedefliyoruz."
Aldemir, Milli Kütüphane'nin taş plaklardan reklam, film, opera ve bale afişlerine, eski kartpostal ve takvimlerden yağlı boya tablolara, özel gün davetiyelerinden eski TRT yapımlarına kadar birçok materyalin yer aldığı çok özel bir koleksiyona sahip olduğuna dikkati çekerek, "Tek nüsha ve özel koleksiyonlarımızı hem gerçek hem de sanal ortamda sergileyeceğiz." dedi.
"NİKAHLARINI NEDEN KÜTÜPHANE ORTAMINDA YAPMAYALIM"
Çocuklara özel etkinlikler düzenleyeceklerini söyleyen Aldemir, "Milli Kütüphane'de tanışmış ve evlenmeyi düşünen kullanıcılarımızın nikahlarını neden kütüphane ortamında yapmayalım diye düşünüyoruz. Milli Kütüphane'den hizmet almış ve belli bir kariyer mesleğine gelmiş kullanıcılarımızla Milli Kütüphane anılarımızı paylaşacağız." diye konuştu. Aldemir, "Yeni dönemde yenilikçi hizmet anlayışıyla daha çok kullanıcıya erişimi hedeflerken, aynı zamanda milli hafızamız olan Milli Kütüphane'yi daha bilinir ve görünür kılmaya çalışacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.