Ziya Taşkent'in vefatının üzerinden 24 yıl geçti

Ziya Taşkent'in vefatının üzerinden 24 yıl geçti
Marmara Depremi'nde, ailesiyle birlikte yaşamını yitiren Türk sanat müziği sanatçısı ve bestekar Ziya Taşkent, ardında bıraktığı unutulmaz eserlerle yad ediliyor.

Marmara Depremi'nde, ailesiyle birlikte yaşamını yitiren Türk sanat müziği sanatçısı ve bestekar Ziya Taşkent, ardında bıraktığı unutulmaz eserlerle yad ediliyor. "Rüzgar Susmuş Ses Vermiyor Nedendir", "Gücüme Gidiyor", "Ne Gelen Ne Soran Var, Acı Geçti Günlerim" gibi unutulmaz bestelere imza atan usta sanatçı, 1932'de Adapazarı'nda dünyaya geldi. Taşkent, ilk okulu Adapazarı'nda okuduktan sonra İstanbul'da Pendik Ortaokulu'nu bitirdi. Lise öğrenimine Kabataş Erkek Lisesi'nde başlayan sanatçı, Ankara Gazi Lisesi'nden 1953'te mezun oldu. Taşkent, aynı yıl radyoda açılan sınavı geçerek, TRT Radyo sanatçısı oldu. Sahne çalışmalarına 1967'de başlayan sanatçı, 1973'ten itibaren Ankara Radyosu'nda koro yönetmenliği görevini de üstlendi.

Unutulmaz sanatçı, Ankara Radyosu’nda başlayan sanat yaşamını, 45 yıl TRT çatısı altında, radyo ve televizyonlarda solist, hoca, besteci ve şef olarak sürdürdü.

ziya-taskentx-1.jpg

VEFATINDAN 1 YIL ÖNCE "DEVLET SANATÇISI" UNVANI ALDI

Kültür Bakanlığı tarafından, 1998'de Taşkent'e "Devlet Sanatçısı" unvanı verildi. Birçok kez "Yılın Sanatçısı" ödülü alan Ziya Taşkent’in 50'den fazla eseri radyo repertuvarında yer aldı. Ziya Taşkent, 17 Ağustos 1999'da yaşanan deprem felaketinde, tatilini geçirmek üzere bulunduğu Yalova'nın Çiftlikköy ilçesinde, eşi Ulviye Taşkent, kızı Rengin Dalmanoğlu, torunları Ece ve Efe Dalmanoğlu ile yaşamını yitirdi. Taşkent'in cenazesi Kocatepe Camisi'nde düzenlenen törenin ardından Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

ziya-taskentx-2.jpg

ziya-taskentx-4.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.