Et için milyonlarca hayvan ithal edildi. Sırada süt ithalatı mı var?
Ulusal Süt Konseyi’nin geçtiğimiz gün açıkladığı ve 1 Ocak 2025 itibariyle yürürlüğe girecek olan yeni süt zamlarından sonra çiğ sütün litre fiyatının 17,15 TL olacağı belli oldu. Zam oranı belli olduktan sonra yurt genelinde süt üreticiliği yapan hayvancılardan tepkiler çığ gibi geldi. Süt fiyatlarına yapılan zammı yeterli bulmayan çiftçiler isyan etti.
Süt zammını TBMM'ye taşıyan Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, Ulusal Süt Konseyi’nin 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak çiğ süt tavsiye alım fiyatını litre başına 17,15 TL olarak açıklamasına sert tepki gösterdi. Ün, bu fiyatı, “Siz süt üretmeyin, ben canlı hayvan ve et ithal ediyorsam, sütü de ithal ederim” şeklinde yorumladı.
“Süt Üreticisi Üç Ay Boyunca Zarar Ettirildi”
Süt üreticilerinin aylardır büyük zararlarla üretime devam ettiğini belirten Ün, Ulusal Süt Konseyi’nin açıklamalarını eleştirerek, “Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı verilere göre, Ekim ayında çiğ süt üretim maliyeti bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %30 artarken, alım fiyatındaki artış %27’de kaldı. Yem maliyetleri ise %41 oranında yükseldi. Kendi açıkladıkları verilere göre konuşuyorum; süt üreticisine üç ay boyunca zararına satış yaptırılıyor. Bu duruma kim göz yumdu? Elbette AKP ve onun zengin dostları. AKP, Ulusal Süt Konseyi’nde hiçbir zaman çiftçinin lehine bir karar almadı, alamaz da. Onların tek derdi, birkaç yandaşını nasıl daha da zengin edecekleri. Ancak olan yine ülke hayvancılığına oluyor” dedi.
“Konsey, Kararlarıyla Çiftçinin Alacağını Gasp Etti”
Ulusal Süt Konseyi’nin 9 Ağustos 2024 tarihinde aldığı üç aylık periyotlarla toplanma kararına rağmen geç harekete geçtiğini söyleyen Ün, şunları kaydetti:
“Yaz aylarından bu yana süt üreticisi zararına satış yapmak zorunda bırakıldı. 9 Ağustos’ta alınan karara göre, Konsey’in 7 Kasım 2024’te toplanması ve fiyatı revize etmesi gerekiyordu. Ancak Konsey, bu toplantıyı 40 gün geciktirerek 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde fiyatı 17,15 TL olarak belirledi. Eğer bu karar zamanında alınsaydı, çiftçinin fiyatı 54 gün önce revize edilecekti. Bu süre zarfında çiftçinin cebinden alınan 54 günlük alacak, Ulusal Süt Konseyi aracılığıyla AKP’nin talimatıyla gasp edilmiştir.”
“Süt Krizi, Et Krizini Doğuruyor”
Çiğ süt fiyatındaki %17’lik artışın, çiftçinin maliyet ve kâr hesabına göre değil, siyasi beklentilere göre belirlendiğini savunan Ün, şu değerlendirmede bulundu:
“2025 yılı için beklenti enflasyonu %17,5 olarak açıklandı ve yapılan fiyat artışı bu oranla uyumlu. Ancak artış, çiftçinin maliyetine ya da kârına göre değil, ‘Ben sana bu fiyatı uygun gördüm, bununla idare et’ anlayışıyla yapılmıştır. İktidarın bir türlü görmek istemediği gerçek şu: Süt krizi, et krizini doğuruyor. Bugün süt üreticisi, üretmek yerine AKP’nin yüksek faiz politikalarına yatırım yapsa daha kârlı çıkıyor. Eğer süt üreticisi üretimden çekilirse, önümüzdeki yıl 520 bin, bir sonraki yıl ise 1,5 milyon hayvan ithalatı gündeme gelir. Süt desteklenmeden et üretimi mümkün değil. Bu fiyatın anlamı, ‘Süt üretmeyin’ demektir.”
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.