Karpuz kabak tadı verince fiyatı 4 TL’ye düştü. Para kazanma hırsı karpuzdan uzaklaştırdı
Karpuz kabak tadı verince alan satan kalmadı. Fiyatlar günden güne çakılıyor. Daha çok ürün daha büyük karpuz alma peşindeki üreticiler kabak tadı veren kabağa aşılı karpuz ekiminde ısrar edince karpuzlar tarlada kaldı. Market raflarındaki ürünlerin fiyatları da her geçen gün aşağı düşüyor. Kabak kökeninde büyük ve verimli bir şekilde üreyen karpuzlar başlangıçta üreticiyi memnun etse de hem tadının çok kötü olması ve geleneksel karpuzların ötesinde kabak tadı vermesiyle üreticiyi karpuzdan soğutması hem de arz fazlalığı fiyatların çakılmasına yol açtı.
ÇİFTÇİ KENDİ AYAĞINA SIKTI
Yüksek miktarda ürün alınca para kazanacağını yanılgısına düşen çiftçiler arz fazlalığı ve aşırı büyük karpuzların tercih edilmemesi nedeniyle pazarlama sıkıntısı yaşıyor.
Daha çok kazanma hırsıyla tarımsal üretimdeki organiklik ve geleneksel lezzetler günden güne kaybolurken tüketici de alışıla gelmiş lezzetlere hasret kaldı. Sıcak yaz günlerinde serinlemek için soluğu karpuz tezgahlarında alan vatandaşlar kütür kütür karpuz yemenin hayalini kursa da sonuçta hayal kırıklığı yaşıyor.
KARPUZUN ESKİ TADI KALMADI
Kabağın daha dayanıklı olması ve hastalıklardan daha az etkilenmesinden dolayı kabak aşılı karpuz üretimine ağırlık veren çiftçiler bol miktarda ürün alıyor ancak eski kalite ve tadı kalmayan karpuzlar hızla tüketim listesinden çıkarılıyor.
Kabak aşılı karpuz birçok ilde hallerde yapılan sıkı denetimlerle yasaklandı. Ancak Konya’da yoğun bir şekilde pazarlanmaya devam ediyor. Duruma tepki gösteren vatandaşlar, “Konya’ya kabak aşılı karpuz sokmayın” diye serzenişte bulunsa da yerli çekirdek karpuz çıkana kadar kabak karpuzlar piyasayı yaygın bir şekilde işgal edeceğe benziyor.
KABAK AŞILI KARPUZ NASIL ANLAŞILIR?
Uzmanlara göre; kabak aşılı karpuzun sapı kalın, göbeği derin olur. İçinde damarı vardır, sert olur. Çekirdek karpuz ise göbeği yuvarlak ve sapı incedir. Üretici, hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğu, kiloda ağır çektiği ve daha yüksek verim elde ettikleri için kabak aşılı karpuz tercih ediyor. Çekirdek karpuzun raf ömrü kısadır. Çekirdek karpuz rafta kaldıkça içini çeker. Çünkü suyuyla yaşıyor. Kabak aşılı karpuz ise daha uzun süre dayanabiliyor.
Kaynak:Olcay Kurt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.