Yeni virüs: "Karanlık Fabrika" dünyaya yayılıyor

Yeni virüs: "Karanlık Fabrika" dünyaya yayılıyor

Sıfır insanlı üretim mümkün mü? "Karanlık fabrika", minimum veya sadece yapay zekâ ve robotların üretim yaptığı yeni üretim mekanlar olarak tanımlanıyor. Peki ya işçiler ne olacak? İşte ayrıntılar...

Bir düğmeye bas ve fabrika çalışsın... Karanlık fabrikalar bir virüs gibi üretim sisteminin içine sızmaya başladı. Karanlık (lights-out) üretim olarak adlandırılan bu yeni üretim sisteminde yapay sadece zekâ ve robotlar kullanılıyor.

SIFIR İNSAN

Sanayi, teknoloji üretimde sıfır insana doğru hızla evriliyor. Kullanıcıya sabit bir üretim çıktısı sunan ve bunu hiçbir insan gücünün yardımı olmadan gerçekleşen karanlık fabrikalar virüs gibi üretim sektörüne sızmaya başladı. Karanlık fabrikalarda aktif olarak çalışan hiçbir insan yer almıyor. Bu fabrikalarda üretim tamamen robotik sistemlerle gerçekleştiriliyor.

Karanlık fabrika, yani “lights-out”, ışıksız olarak adlandırılsa da kullanılan otomasyon sistemleriyle üretimde ışıkları kapatmaktan çok daha geniş bir etkiye sahip.

KARANLIK FABRİKANIN ÜRETİMDE FAYDA VE MALİYETİ

Karanlık fabrika yönteminin faydaları şöyle sıralanıyor:

Kolay kurulum: Her sanayi ve teknoloji bölgesine kolayca kurulabiliyor.

Otomasyon: Her şey yapay zekâ ve robotlarca yapılıyor.

Sıfır işçi: En fazla bir veya iki kişiyle dev fabrikalar üretim yapabiliyor.

24 saat üretim: Fabrikalarda 365 gün ve 24 saat kesintisiz üretim yapılabiliyor.

İmalatta devamlılık: İmalatta kesintisiz devamlılık sağlıyor.

Kaliteden ödün yok: Kalitede hiçbir şekilde herhangi ödün verilmiyor.

Tekrarlanan enerji: Karanlık fabrika kendi üretimini kendisi yapıyor. Çıktısı olmuyor. Personel kaynaklı katı ve sıvı atık yok. Aydınlatma ve ısıtma gereği de yok.

İş kazası riski: İş kazası, ölüm, yaralanma riski yok.

Sıfır atık: İnsan kaynaklı üretim hataları olmadığı için ürün kalitesini artırırken, hatalı ürünlerden kaynaklı hammadde atıklarını minimize ediyor.

Günümüzde insanlar artık daha çok yaratıcılık ve öngörü gerektiren görevlerle uğraşırken; daha basit ve tekrarlayan görevler robotlar tarafından üstleniliyor. Daha fazla otomasyon ve erişilebilirlik sağlayan bu faaliyetler, "karanlık fabrika" olarak bilinen yeni bir üretim metodolojisini cazip hale getiriyor.

"KARANLIK FABRİKA"YI KULLANAN İLK ÜLKELER

Karanlık Fabrika ile Almanya-Simens, Japonya-Fanuc ve Çin-Adidas’ın Speed Factory üretim yapmaya başladı. Günümüzde ise bir çok ülkede bu fabrikalar aktif haldi ve üretim yapıyor.

Kaynak:Ali Ulurasba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.