Konya çevreci sıfır karbonlu 'Yeşil bina'' yapımında Türkiye'ye örnek oldu
Çevre ve doğal kaynaklara etkiyi azaltmak için tasarlanan ve geleneksel inşaat pratikleriyle kıyaslandığında çevreye daha az zarar veren yeşil binalar son dönemde daha fazla gündede.
Yapımında yenilikçi teknolojilerin ve malzemelerin kullanıldığı, çevre üzerinde olumsuz etkisi daha az olan, bakım maliyeti düşük ve kaynakları verimli kullanan yeşil binaların sayısı, dünyanın birçok yerinde ve Türkiye'de de artmaya başladı.
Yeşil binalara önemli maddi destekler veriliyor
Ülkemizde de bu konuda farkındalık oluşmaya başlanırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bu alanda çok sayıda düzenleme yapılıyor ve üreticiler yeşil bina konusunda teşvik ediliyor. Yeşil bina projelerini teşvik etmek için "emlak vergisi muafiyeti, KDV ve harç indirimi, düşük faizli yeşil kredi, yenilenebilir enerji teşviki" gibi destekler veriliyor.
Türkiye'deki yeşil bina potansiyeli
Ülkemizde sertifikalandırılmış yeşil bina sayısı 700 civarında ancak bunların büyük kısmını ticari yapılar ve kamu binaları oluşturuyor. İnşa süreci devam eden yeşil bina sayısı ise 1200 civarında. Enerji verimliliği ve daha sağlıklı olması gibi etkenler de düşünüldüğünde tüketicilerin son dönemde yeşil bina talebi gözle görülür şekilde artmasına rağmen özellikle konut tarafında rakamlar henüz istenilen seviyede değil.
Yeşil binalar, çevresel etkilerini yaşam döngüleri boyunca minimize etmeye odaklanarak tasarlanan ve inşa edilen, sürdürülebilir veya çevre dostu binalardır. Bu binalar, enerji verimliliği, kaynak koruma ve genel sürdürülebilirlik katkıda bulunan çeşitli özellikleri içerir.
Yeşil bir binanın temel özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Enerji Verimliliği sağlanır.
- Yenilenebilir Enerji Kaynakları kullanılır.
- Su Verimliliği sağlanır.
- Sağlıklı ve Çevreci Malzemeler Seçilir.
- Atık Azaltma ve Geri Dönüşüm stratejileri uygulanır.
- İç Hava Kalitesi stratejilerine uyulur.
- Yeşil Çatı ve Duvarlar yapılır.
- Akıllı Bina Teknolojileri adapte edilir.
- Saha Seçimi ve Tasarımı standartlara uygun yapılır.
- Sertifikalar ile başarı kanıtlanır.
Konya yeşil binada örnek kent
Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından desteklenen ve Türkiye'nin faydalanıcı olduğu uluslararası Sıfır Karbon Binalar projesi için Konya, pilot şehirler olarak seçilmişti.
Projeyle sıfır karbon binalara yatırım sağlamak üzere yerel yönetimlerle birlikte, özel sektör paydaşları ve kalkınma bankalarının desteğiyle finans modelleri ortaya konuluyor. Türkiye'nin yanı sıra Kolombiya'ya da iki yıl süreyle sıfır karbon binaların hayata geçirilmesi için teknik destek veriliyor.
Projeyle ulusal çapta 2050'ye kadar inşaat sektörünün karbonsuzlaşmasına yönelik ulusal katkı beyanları ve diğer stratejilerin geliştirilmesi ve yol haritalarının oluşturulması hedeflenmişti. Konya'da son dönemde yapılan çalışmalarda yerel yönetimler işe koşuldu. Binaların karbonsuz hale getirilmesi için yerel eylem planlarını ve yatırımların teşvik planları tamamlandı.
Sürdürülebilir çevrecilikle akıllı şehir uygulamalarının merkezi olan Konya sıfır karbonlu yeşil bina üretiminde de Türkiye'ye örnek oluyor.
Yeşil bina üretiminde pilot il seçilen Konya'da önemli kentsel dönüşümler gerçekleştirildi. Konya Karbosuzlaşma eylem plan tamamlanarak hayata geçirildi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay daha önceki açıklamasında; “Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi“ ve “Sıfır Karbon Bina Hızlandırıcı Projesi” kapsamında yerel iklim değişikliğine uyum stratejisi ve eylem planlarının hazırlanmasına ve binaların karbonsuzlaştırılmasına ilişkin çalışmaların yürütülmesi için pilot il olarak seçilen Konya’mızda yapılacak tüm çalışmaların, küresel iklim değişikliği ile mücadele konusunda tüm insanlığa ve dünyamıza fayda sağlayacağına yürekten inanıyorum'' demişti.
Altay, ''Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından eski belediye binasının yerinde inşaatı süren Türkiye’nin ilk Sıfır Karbon binası olma özelliğine sahip Şehir Kütüphanesi hızla yükseliyor. Çevre dostu, yenilikçi ve sürdürülebilir projelere öncelik verdiklerini belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Bu proje doğaya uyumlu tasarımıyla gelecek nesillere temiz bir çevre bırakma hedefimizin en güzel simgelerinden” ifadelerine de yer vermişti.
Konya'daki sıfır karbonlu yeşil binalar Birleşmiş milletler ile yürütülüyor. Yeşil bina konsepti susuzluğa karşı önemli sürdürülebilir bir çevre konsepti özelliği taşıyor.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.