Yapay zekâyla fotoğraf oluşturma sitelerinde büyük tehlike

Yapay zekâyla fotoğraf oluşturma sitelerinde büyük tehlike

Sosyal medya akımları bitmiyor; biri sona ermeden yenisi başlıyor! ‘Simpson’ ve ‘Ghibli’ furyasından sonra yine yapay zeka ile oluşturulan 'aksiyon figürü akımı' gündemde. Renkli ve eğlenceli gibi görünen bu akımın perde arkasında ciddi riskler yatıyor.

Son günlerde sosyal medyada hızla yayılan ‘Barbie ambalajı’ tarzındaki aksiyon figürü yapay zeka görselleri, dijital estetiğin geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Ünlülerden, bireysel kullanıcılara kadar herkes bu akıma kapılmış durumda. Ancak bu renkli ve eğlenceli görüntülerin arka planında ciddi bir güvenlik sorununu da beraberinde getiriyor.

Şu an bu tarz içerikleri üretmekte başı çeken uygulamalar arasında Remini, Lensa AI, Picsart AI ve Photoleap gibi mobil tabanlı yapay zeka destekli görsel editörler var. Bazıları yüzü daha gerçekçi işlerken, bazıları estetik filtreler ve sahne efektleri konusunda daha başarılı.

Aynı hizmeti sunuyor gibi görünseler de kullandıkları aksiyon figürü yapay zeka modelleri, veri işleme politikaları ve ücretli içerik stratejileri ciddi farklılıklar gösterebiliyor.

Yani kullanıcı deneyimi ve güvenlik açısından hepsi aynı değil.

Peki, bu uygulamaları bu kadar cazip kılan ne? Verilerimiz bu sistemlerde ne kadar güvende? Estetik bir trend gibi görünen bu durum aslında dijital dünyada daha büyük bir dönüşümün işareti olabilir mi?

Yapay zekayla fotoğraf oluşturma sitelerinde büyük tehlike! ‘Masum gibi duruyor ama çok tehlikeli’ | İşte dikkat edilmesi gereken 5 kritik nokta

Prof. Dr. Ali Murat Kırık tarafından, kişinin de yapay zekâ aracılığıyla oluşturulduğu çalışmalar

Bu görselleri oluşturmak için ne tür bilgiler isteniyor?

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Bilişim Teknolojileri Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Genelde uygulamalar yüz fotoğrafı, yaş, cinsiyet, bazen de estetik tercihler gibi kişisel veriler talep ediyor. Bu veriler, görseli işleyip ‘kişiselleştirilmiş’ bir sonuç üretmek için kullanılıyor” diye konuştu.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.