Yeşil dönüşüm, yeşil sanayi, yeşil finansman: Yeşil dönüşümün kalbi Konya'da atıyor
Konya 12'yi geçen organize sanayi bölgesi, 120’den fazla sanayi sitesi ve farklı sektörlerde üretim yapan yüzlerce işletmesiyle Türkiye’nin öncü sanayi merkezlerinden biri.
Konya'dan yaklaşık 200 ülkeye yıllık 4 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştiriliyor.
Konya'nın, makine, otomotiv endüstrisi, savunma sanayi, gıda gibi pek çok sektörde ülkenin en büyük ihracatçıları arasında yer alması dikkat çekiyor.
Konya 3Y ile bir adım önde
Yeşil dönüşüm, yeşil sanayi, yeşil finansman adeta Konya'nın gelişiminde birer şifre oldu. Mevcut ekonomik büyüme modelinin uzun dönemde sürdürülebilir olmadığı ve yeni bir ekonomik sisteme geçişin gerekli olduğu da artık küresel düzeyde kabul görmekte. Buradan hareketle gerek uluslararası rekabette geri kalmamak gerekse de Türkiye ve Konya'nın geleceği için son derece önem arz eden yeşil dönüşümü, üretim süreçlerinin her aşamasında uygulamak, hatta ekonomik ve toplumsal hayatın vazgeçilmez bir parçası.
İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında düşük karbonlu ekonomiye küresel düzeyde geçilmesi hususu, bildiğiniz üzere insanların yaşam biçimlerini, üretim ve imalat yöntemlerini değiştirecek köklü bir dönüşüm öngörülüyor.
Yeşil bakış açısı yeni bir değer
Bu çerçevede başta Konya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere diğer belediyeler, Konya Sanayi ve Ticaret Odaları ile diğer kurum ve kuruluşların yeşil dönüşüm sürecinde hayata geçirdiği projeler kenti akıllı yeşil kentler ligine çıkardı.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile birlikte Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracı Projesini hayata geçirildi. Bu sayede çok sayıda firma ve kurumda enerji verimliliği ölçümleri gerçekleştirildi.
Bu ölçümler ile firmalarımıza, yıllık e az 6 milyon 152 bin dolar tutarında 6.600 TEP enerji tasarrufu imkanı sunuldu. Yıllık en az 39 bin 500 ton karbon salınımının da önüne geçilmiş oldu. Bu çalışmalar ile endüstride sürdürülebilirliğini sağlanırken, ölçüm yapılan işletmelerden 21 personele Enerji Yöneticisi eğitimleri verildi.
‘Sanayi işletmeleri kendi karbon ayak izlerini ücretsiz hesaplayabilecek’
Yine döküm sektörüne yönelik 5 milyon dolar bütçeli Konya Döküm Kümelenmesi Yeşil Dönüşüm Ur-Ge Projesi’ni hayata geçirildi. Bu projede 15 firmanın yeşil dönüşümüne katkı vererek, karbon ayak izlerini azaltmayı ve sürdürülebilir üretim yöntemlerine geçişlerini destekliyor.
Çok sayıda firma için yeni bir Ur-Ge Projesi çalışması başlatılırken bunların yanında, yine KOP Bölge Kalkınma İdaresi ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile birlikte Konya'nın neredeyse tamamında kurumsal karbon ayak izlerini standartlara uygun bir şekilde hesaplayabilecekleri ve raporlayabilecekleri tamamen ücretsiz bir platform oluşturuldu. Sanayi işletmelerinin bu platformda oluşturacağı raporlar, doğrulanabilir raporlar olacak.
Ayakizi.org.tr olarak hizmete açıldı
Ayakizi.org.tr olarak hizmete açıldı. Bu platformda, yeşil mutabakatla ilgili güncel bilgiler yer alıyor. Bu bilgiler üretimde kullanılabilecek nitelikte. Ayrıca cihaz ve makinaların enerji verimliliği, karbon ayak izi gibi verilerle karşılaştırma imkanına var.
Sanayi işletmelerine yeşil dönüşümü de kapsayan ikiz dönüşüm süreci de öncelikli çalışma alanları arasına yer alıyor. Konyalı Sanayicilerin dijitalleşerek rekabet güçlerini artırması ve karbon ayak izlerini azaltması için Dijital Olgunluk Analizi’ni ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.