Barbaros Hayreddin Bey, kapudan-ı derya olmaya geliyor!

Barbaros Hayreddin Bey, kapudan-ı derya olmaya geliyor!
2023’e damgasını vurması beklenen Barbaros Hayreddin: Sultanın Fermanı dizisi 23 Aralık Cuma akşamı ilk bölümüyle ekranlara geliyor

TRT’de geçen sezon ekranlara gelen Barbaroslar: Akdeniz’in Kılıcı dizisinin devamı niteliğindeki “Barbaros Hayreddin: Sultanın Fermanı” dizisi için geri sayım başladı. ES Film imzalı dizi 23 Aralık Cuma akşamı ilk bölümüyle seyirciyle buluşacak

Dizinin oyuncu kadrosunda birbirinden ünlü isimler yer alacak. Berat Özdoğan’ın yönettiği, senaryosunu Zülküf Yücel’ in kaleme aldığı dizide Tolgahan Sayışman, Timur Acar, Ufuk Özkan, Bahadır Yenişehirlioğlu, Arif Pişkin, Melisa Döngel, Hasan Küçüktekin, Başak Daşman, Ceren Soylu, Gökhan Gencebay, Deniz Çom, Gurur Aydoğan, İlkay Kayku, Yılmaz Bayraktar, Duygu Gürcan, Halil İbrahim Kurum, Gizem Aydın, Ercüment Fidan, Sibel Kasapoğlu, Demirhan Demircioğlu, Yaşar Aydınoğlu, Yiğit Arda Tan, Revma Çolakgibi birbirinden başarılı isimlerin yer alıyor. Dizinin kadrosuna son olarak genç yıldız Berfe Sancak katıldı. Güzel oyuncu dizide Şükufe rolüne hayat verecek.

fkz4lqwwqaeot0c.jpg

BARBAROS HANGİ PADİŞAH DÖNEMİNDE YAŞAMIŞTIR?

Barbaros Hayreddin Paşa veya gerçek adıyla Hızır Reis (y. 1478, Midilli -4 Temmuz 1546, Istanbul), kaptan-ı derya unvanıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptan paşası ve 25. kaptan-ı deryasıdır. 1533'te Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros'u devlet hizmetine çağırdı ve Barbaros'u Osmanlı donanmasına Kaptan-ı Derya atadı. Akdeniz'i Osmanlı egemenliğine geçiren Barbaros Hayreddin Paşa'nın savaş dehası ve denizcilik bilgisi en üst seviyedeydi. Onun sayesinde Osmanlı İmparatorluğu en parlak dönemini yaşadı.

barbarossa-hayreddin-pasha.jpg

DİNİN HAYIRLISI ANLAMINDAKİ İSMİNİ NASIL ALDI

16. yüzyılda gerçekleştirdiği seferlerle Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi. Öyle ki bazı tarihçiler tarafından Akdeniz, bir Türk denizi olarak anıldı. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin deniz politikasına ve Tersane-i Amire'ye (Haliç Tersaneleri) nizam verdi. Aynı zamanda Hızır Reis, Osmanlı'ya bağlı olarak Cezayir'in son sultanı olmuştur. Hızır Reis'e , "dinin hayırlısı" anlamına gelen Hayreddin adını, Osmanlı Devleti'ne yaptığı hizmetinden dolayı dönemin padişahı Yavuz Sultan Selim verdi. Barbaros ismi ise aslında ağabeyi Oruç Reis'e aittir; ancak onun ölümünden sonra kendisi tarafından da kullanılmıştır. Bazı tarihçiler bu ismin Oruç Reis'e kızıla çalan sakalı yüzünden verildiğini (barba: sakal, rossa: kızıl) söylerken, Halil İnalcık bu ismin “Baba Oruç” lakabının bozulmasından oluşmuş olabileceğini söylemektedir.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.