800 yıllık Konya tarihinde ilk defa bu lezzet zirvede. Senin, benim tartışması artık yok

800 yıllık Konya tarihinde ilk defa bu lezzet zirvede. Senin, benim tartışması artık yok

Konya’nın geleneksel lezzeti, marka tescili için şehirleri birbirine düşüren etliekmeğin tarihi 800 yıl öncesine dayanıyor. Son yüzyıl ise etliekmeğin zirve yaptığı dönem oldu

Konya ve Sivas’ın “senim, benim” tartışması yaptığı, Kastamonu ve Mardin’in de farklı lezzetlerle isim hakkında söz sahipliği peşinde koştuğu lezzet olan etliekmek tam 8 asırdır Anadolu’nun gastronomi şehri Konya’da sofraları sürüyor.

whatsapp-image-2025-03-02-at-13-03-36-1.jpeg

GEÇMİŞİ 1200'LÜ YILLARA UZANIYOR
Konya’nın yöresel meşhur tatları arasında yer alan ve ‘coğrafi işaret tescili’ olan etli ekmek, mütemadiyen her yıl Sivas’a mı, yoksa Konya’ya mı ait olduğu yönünde tartışmalara konu oluyor. Herkesin “Etliekmek Konya’nındır” konusunda hemfikir olduğu bu geleneksel lezzetin Konya’daki bilinen geçmişi 1200’lü yıllara uzanıyor.

whatsapp-image-2025-03-02-at-13-03-35-1.jpeg

1923 yılında ilk defa Konya’daki kebapçılar çarşısında kayıt altına alınıp, tanınmaya başlanana, 1939 yılından itibaren de sadece etli ekmek üreten işletmelerin açılmasıyla ünü giderek artıp son 100 yıla damgasını vuran etliekmek, geçtiğimiz yıllarda Konya tarafından ‘coğrafi işaret tescili’ ile kayıt altına alınmıştı.Resmi ve tescilli olarak Konya lezzeti olan etliekmeğin orijinali kısa ve geniş olmasına rağmen son yıllarda fırınlarda metrelik ebatlarda uzatılıp daha gevrek hale getirildi.

whatsapp-image-2025-03-02-at-13-03-35.jpeg

HAS KONYA ETLİEKMEĞİ BÖYLE YAPILIR
Etliekmek; genellikle 180 gram hamur bezesiyle yaklaşık olarak 70-80 cm boyunda 15-20 cm genişliğinde yapılır. Bir beze için de en az 100 gramlık iç malzeme kullanılır. Konya etlerinin lezzetli olması sebebiyle içine fazla baharat konulmaz. Etli ekmek, Konya halkının vazgeçemediği aynı zamanda misafirlerini ağırlarken yaptırdığı özel bir yemektir. Etli ekmeğin pişmesi de ayrı bir ustalık ister. Taş (gara) fırında meşe dalları kullanılır. Ateş fırının sağ tarafında bulunur. Fırına giden etli ekmek pişmesine yakın ateşten uzaklaştırılır ve içini çekmesi sağlanır.
Konya’da bugünlerde yüksek maliyetleriyle de tartışma konusu olsa da hamur ustalarının hünerli elleriyle hazırlanan etliekmekler, yiyenlerin vazgeçemediği damaklarda derin izler bırakan lezzetler arasında yer alıyor. Konyalılar için doğumdan ölüme tüm önemli etkinliklerde de yer alan etliekmeğin saati de öğünü de olmaz. Konyalılar ve Konya’da yaşayanlar için etliekmek kırmızıçizgidir ve asla vazgeçilemez.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.