Baharatlı yemekler kışın ısıtıyor yazın serinletiyor
Yaz aylarında ne yenileceği genelde sorun gibi görünüyor. Daha çok hafif yemekler tercih ediliyor. Ancak dünyanın bir çok bölgesinde ve özellikle sıcak iklimlerde baharatlı yemekler ön plana çıkıyor.
Hindistan’dan Meksika’ya, Tayland’dan Fas’a kadar sıcak iklimlerin mutfakları acı biberler, sarımsaklar, hardallar ve diğer keskin aromalı baharatlar süslüyor. Bu lezzetler yemeklere de tat katıyor.
YAZ SICAĞINDA ACI MI YENİR
Baharatlar bir gıda veya yemeğe katılan basit bir şey değil. Baharatlar cildin ve mukozaların ısı ve acı reseptörlerini uyaran gıda destekleyicileri. Baharatların vücutta inanılmaz etkileri var.
BAHARAT ENDORFİN SALGILATIYOR
Baharatlı yiyecekler vücutta endorfin salınımını sağlıyor. Endorfinler, vücudun sadece doğal ağrı kesicileri değil. Endorfin aynı zamanda olduğu kadar mutluluk hormonu. Baharatlı yemekler bu yüzden bize mutluluk verir.
BAHARATLAR YAZIN SERİNLETİP, KIŞIN ISITIYOR
Baharatlı yiyeceklerin bir diğer şaşırtıcı etkisi ise yazın serinletici, kışın ısıtıcı olmaları. Çünkü baharatlar kan dolaşımını artırıyor. Yanı sıra vücudun terlemesine yardımcı oluyor. Böylece vücut sıcaklığını dengeleyebiliyor. Baharatlar kışın da kan damarlarını genişletip, vücudu içten ısıtabiliyor.
BAHARATLAR DOĞAL İLAÇ
Baharatlar doğal ilaç olarak görülüyor: Bağışıklık sistemini, sindirimi, kalp sağlığını ve hatta ağız hijyenini koruyup destekliyor. Acılı olanlar dahil yine baharatlar, iltihapları azaltıyor, romatizmal rahatsızlıklar karşısında pozitif etkiye sahip ve zamanda antibakteriyeller.
ACININ YAĞ YAKICI GÜCÜ VAR
Bu arada özellikle acının insülin seviyesini dengeleyerek vücudun yağ depolama yerine yağ yakmasına yardımcı olabileceği belirtiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.