Batı Afrika'nın tarihi kenti "Kano"

Batı Afrika'nın tarihi kenti "Kano"

Batı Afrika'nın en önemli pazarlarından birine ev sahipliği yapan ve bugün Nijerya'nın en büyük eyaletlerinden olan Kano, bin yıldan fazla süredir varlığını koruyor. Nijerya'nın kuzeyindeki ülkenin en büyük ikinci eyaletinden Kano'da bulunan tarihi "Kurmi Çarşısı" ve bugün müze olarak kullanılan "Gidan Makama Sarayı" yüzyıllardır hala ayakta

Batı Afrika'nın en eski şehirlerden biri olan Kano, sadece Nijerya değil Sahra Altı Afrika ticaretinde de tarihi bir öneme sahip. Batı Afrika'nın en önemli pazarlarından birine ev sahipliği yapan ve bugün Nijerya'nın en büyük eyaletlerinden Kano, bin yıldan fazla süredir varlığını koruyor. Nijerya'nın kuzeyindeki ülkenin en büyük ikinci eyaletinden Kano'da bulunan tarihi "Kurmi Çarşısı" ve bugün müze olarak kullanılan "Gidan Makama Sarayı" yüzyıllardır hala ayakta. Yaklaşık 600 yıl önce kurulan "Kurmi Çarşısı", geçmişte kölelerin alınıp satıldığı yer olarak kullanılırken; bugün gıdadan tekstil ürünlerine, geleneksel eşyalardan süs eşyalarına farklı ürünlerin satıldığı bir çarşı konumunda. Dar ve düzensiz sokakların ve yüzlerce küçük dükkanın bulunduğu çarşı, adeta geçmişten bir esinti getiriyor. Nijerya'nın tarihi çarşısında her bir sokakta farklı ürünler satılıyor. Bazı sokaklarda baharatlar, bazılarında da geleneksel elbiseler ve takılar müşterilerini bekliyor. Batı Afrika ticaret yolu üzerinde önemli yeri olan Kurmi Çarşısı, yüzyıllardır sadece Nijerya değil Nijer, Çad ve Kamerun gibi komşu ülkelerden birçok tüccar ve gezginin sık uğradığı çarşıların başında geliyor. Geçmişte Sahra Altı Afrika'da ticari olarak önemli bir nokta olarak tüccarların uğrak yeri olan Kurmi, bugün yerli ve yabancı birçok turistin ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alıyor.

"SAHRA ALTI AFRİKA İÇİN DE ÖNEMLİ BİR TİCARET YERİ"

"Kurmi" pazarında dükkanı bulunan 56 yaşındaki Haruna Baffa, AA muhabirine, "Yaklaşık 50 yıldır bu çarşıda ticaret yapıyorum. Diktiğimiz kumaşlar daha çok komşu ülkedeki Nijer halkına hitap ediyor." dedi. Baffa, tamamen geleneksel yöntemlerle ve el yapımı kumaşlar ürettiğini anlatarak, "Burası Sahra Altı Afrika için de önemli bir ticaret yeri olarak biliniyor." ifadesini kullandı. Nijerya'da üretilen geleneksel kumaş ve aletlerin eskisi gibi rağbet görmediğine dikkati çeken Baffa, "Eskiden ürettiğimiz ürünlerimiz daha çok satılırdı ancak günümüzde Çin, Hindistan ve Avrupa'dan gelen mallar, bu pazarda satılmaya başlandı." diye konuştu.

580 YILLIK GİDAN MAKAMA SARAYI

Kano’da 1440'da Emir Abdullah Burja tarafından inşa edilen ve konak olarak kullanılan Gidan Makama Sarayı, bugün müze olarak kullanılıyor. Yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilen Gidan Makama Sarayı'nda savaş aletlerinden ev eşyalarına, geleneksel giysilerden fotoğraflara kadar tarihi ve kültürel birçok eser sergileniyor.nMüze Rehberi Hüseyin İbrahim, Burja’nın vefatından sonra 1463'te emir olan torunu Muhammed Rumfa'nın, Gidan Makama’yı geçici sarayı olarak kullandığını anlattı. Emir Muhammed’in, Gidan Makama'yı 1471’e kadar geçici saray olarak kullandığını belirten İbrahim, şunları kaydetti:  "Rumfa, 1471’de Gidan Makama'yı resmi olarak saray yaptı. 1471’dan 1478'e kadar 'Gidan Rumfa' olarak adı değiştirildi. Yeni saray inşa edildikten sonra oradan taşındılar. Bugün Gidan Makama, müze olarak kullanılıyor. İçinde su depolamak için kullanılan çanaklar, antik eşyalar, kapılar ve İslami bir şehir olduğunu anlatan galeri bulunuyor." (AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.