Doğu Anadolu'nun saklı incisi “Nemrut Krater Gölü”

Doğu Anadolu'nun saklı incisi “Nemrut Krater Gölü”

Dünyanın ikinci, Türkiye'nin en büyük krater gölü olan Nemrut Kalderası, seyrine doyumsuz manzarası ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor

Bitlis'in Tatvan ilçesinde bulunan dünyanın ikinci, Türkiye'nin en büyük krater gölü olma özelliğini taşıyan Nemrut Krater Gölü, el değmemiş doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 2 bin 800 rakımda 13 kilometrekarelik yüz ölçümüyle bünyesinde barındırdığı sıcak ve soğuk gölleri, buz mağarası, buhar bacası ve doğal güzelliğiyle kentin en önemli turizm alanları arasında yer alan Nemrut Kalderası, seyrine doyumsuz manzarası ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

Doğu Anadolu'nun saklı incisi “Nemrut Krater Gölü”

Nemrut Gölü, adını MÖ 2100'de yaşamış Babil Hükümdarı Nemrut'tan almıştır.  Nemrut'ta patlamalar sonucunda oluşan kraterin ağız genişliği 48 kilometrekare, taban genişliği 36 kilometrekaredir. Nemrut kalderasında deniz seviyesinde 2.247 m yükseklikteki krater alanı içinde ikisi büyük toplam 5 tane göl bulunmaktadır. Derinliği ortalama 100 metre ve en derin noktası 155 m'dir. Göl çevresindeki sıcak sular ve kaplıcalar volkanik faaliyetlerin son izleridir. Kar ve kaynak sularıyla beslenen ve yer yer derinleşen Nemrut Gölünün suları soğuk ve tatlıdır. Su örneklerinin analizi berrak, renksiz, kokusuz ve normal içme suyu lezzetinde olduğunu göstermiştir. Suyu, radyoaktivite açısından, normal sınırlardadır. pH asitlik derecesi 7.4 ile hafif alkalidir. Nitoplankton bakımından oldukça zengin olan Nemrut Gölü’nde 1986 yılında az sayıda bırakılan aynalı sazan balığı, kısa sürede çoğalmış ve balıkçılık yapılabilecek seviyeye gelmiştir. Burada farklı bölgelere ait bitkilerin bir arada yaşamaya devam etmesi, göl seviyelerinin hemen hemen sabit kalması, yağış ve buharlaşma dengesinin kurulmuş olması, buranın bir mikroklimaya sahip olduğunu göstermektedir.

Doğu Anadolu'nun saklı incisi “Nemrut Krater Gölü”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.