Dünya yeşil dalganın etkisinde, doğaya dönüş başladı
Dünya genelinde ilaç, kozmetik, parfümeri ve gıda sektörlerinde bitkisel ürünlere olan talep hızla artmaya devam etmekte.
Bu eğilim, "Doğaya Dönüş" sloganıyla özdeşleşirken, aynı zamanda "Yeşil Dalga" ve "Yeşil Devrim" gibi ifadelerle önemine dikkat çekilmekte.
Dünyada sağlık hizmetlerine ulaşmanın zor ve pahalı olmasının da etkisiyle çok sayıda kişi koruyucu ya da tedavi edici amaçlarla doğrudan bitkileri veya bitkisel ürünleri kullanmakta. Tamamlayıcı ve alternatif tıp tedavi yöntemlerinde halkın önemli bir kısmı bitkilerle tedaviye başvurmakta.
Her derdin devası doğada
Günümüzde fitoterapi, özellikle bağışıklık sistemini destekleme, stres yönetimi, cilt sağlığı, sindirim sorunları ve ağrı kontrolü gibi pek çok farklı sağlık alanında yaygın olarak kullanılmakta.
Örneğin, kantaron (Hypericum perforatum L.) depresyon tedavisinde kullanılmakta olup, yapılan çalışmalar kantaronun hafif ve orta düzeyde depresyon semptomlarını hafifletmede etkili olduğunu gösteriyor.
Zencefil (Zingiber officinale Roscoe) ve zerdeçal (Curcuma longa L.), antiinflamatuar özellikleri nedeniyle fitoterapide sıkça başvurulan bitkiler.
Zencefilin özellikle mide bulantısı ve sindirim problemleri üzerinde olumlu etkileri olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.
Zerdeçal ise kurkumin bileşiği sayesinde antioksidan ve antiinflamatuar etkiler göstermekte ve bu nedenle inflamatuar hastalıkların tedavisinde kullanılmakta.
Fitoterapi aynı zamanda modern tıpla entegre şekilde kullanılmakta
Örneğin, kanser tedavisinde bazı bitkisel ürünler kemoterapiye ek olarak hastanın tedavi sürecini desteklemek için kullanılır/yor. Devedikeni karaciğer hastalıkları için, özellikle karaciğeri toksinlerden koruma amacıyla kullanılmakta.
Türkiye’de yaklaşık 11.707 bitki türü bulunmaktadır ve bunların yaklaşık olarak %30’dan fazlası endemik. Bu endemik bitkilerin önemli bir kısmı tıbbi ve aromatik özellikler taşımakta.
Ülkemizde tıbbi bitkilerin kullanımına dair geleneksel bilgi, yüzyıllar boyunca nesilden nesile aktarıldı.
Yorgunluk ve unutkanlığa karşı adaçayı
Bu bitkilerin büyük bir kısmı, Anadolu halk hekimliği uygulamalarında geniş bir kullanım alanına sahiptir. Örneğin, adaçayı yorgunluk, unutkanlık ve menopozda, kekik (Thymus vulgaris L.) ve rezene. romatizma ve uyku bozukluğunda kullanılmaktadır.
Son yıllarda, ülkemizde tıbbi ve aromatik bitkiler ile bu bitkilerden elde edilen ürünlerin kullanımında belirgin bir artış gözlemleniyor.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.