Evde peynir nasıl yapılır? İşte evde peynir yapmanın püf noktası

Evde peynir nasıl yapılır? İşte evde peynir yapmanın püf noktası

Evde peynir yapmak, lezzetli ve sağlıklı bir alternatif arayan peynir severler için harika bir seçenektir. Evde peynir yapmanın püf noktalarını öğrenerek, kendi damak zevkinize uygun peyniri kolayca hazırlayabilirsiniz.

Evde peynir yapmak keyifli ve lezzetli bir deneyim olabilir. Kendi el emeğinizle yaptığınız peyniri afiyetle yiyebilir, sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. Denemek isteyen herkese şimdiden afiyet olsun!

Evde peynir yapmanın püf noktaları:
- Kullandığınız sütün kalitesine dikkat edin. Taze ve doğal süt kullanmak peynirinizin lezzetini artıracaktır.
- Peynirinizi şekillendirdikten sonra üzerine isteğe bağlı olarak tuz, kekik veya pul biber gibi malzemelerle değişik tatlar elde edebilirsiniz.
- Peynirinizi saklarken hava almayan bir kapta buzdolabında muhafaza edin.

Peynir, sağlıklı bir beslenme programında önemli bir rol oynayan besleyici bir gıdadır. İçerdiği yüksek kaliteli protein, kalsiyum, fosfor, B vitaminleri ve probiyotikler sayesinde peynirin birçok faydası bulunmaktadır. Protein içeriği kas ve dokuların onarımı ve büyümesine yardımcı olurken, kalsiyum ve fosfor kemik sağlığı için önemlidir. Ayrıca, B vitaminleri sinir sistemi ve metabolizma için gereklidir. Probiyotikler ise sindirim sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Tüm bu besleyici özellikleriyle peynir, dengeli bir beslenme programının vazgeçilmez bir parçasıdır.

EN SAĞLIKLISI EVDE YAPILANI

Yeniasir.com.tr sitesindeki bir içerikte; Evde yapılan peynir tarifinin detaylarına yer verildi

MAYALI PEYNİR TARİFİ

MALZEMELER:

6 kilogram süt
1,5 çay kaşığı peynir mayası
2 yemek kaşığı kaya tuzu

MAYALI PEYNİR NASIL YAPILIR?

Sütü derin bir tencerede kısık ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra ocak alıp sıcaklığı 36-37 dereceye gelene kadar bekletin. İstenen ısıya ulaşınca peynir mayası ilave edin ve tahta kaşık yardımıyla karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp temiz bir bezle sarın.

Mayalanma işlemi için oda sıcaklığında 1,5 saat bekletin. Daha sonra süt, koyu bir kıvam aldıysa mayalanmış demektir. Kıvam testini yaptıkan sonra bıçağın ucuyla hafif çizikler atıp 1 saat bekletin. Peynirleri bir tülbente alın ve fazla suyunun süzülmesi için birkaç saat bekletin. Suyunu süzdükten sonra peyniri hafifçe yoğurun ve ağır kapların arasına yeleştirip birkaç saat daha bekletin.

Derin bir kaba tuzlu suyu ekleyin ve peynirleri büyük parçalara bölüp tuzlu suya ekleyin. Kapağını kapatıp buzdolabında 3 saat bekletin. Daha sonra tuzlu sudan çıkarıp servis edebilirsiniz.

Kaynak:BBN