İstanbul sokak lezzetleri hayran bırakıyor
İstanbul’un sokak lezzetleri dünya mutfağı gibi; hem zengin menü hem de uygun fiyat
Avrupa’nın en büyük şehri olmakla kalmayan aynı zamanda stratejik bir üstünlüğü de bulunan İstanbul köklü tarihi, kültürel çeşitliliğiyle de zengin ve insanlara sadece görsel değil aynı zamanda damak lezzeti de sunuyor. Üstelik sokakta.
GASTRONOMİ MERAKLILARI İSTANBUL’DA
Son derece zengin mutfağıyla öne çıkan İstanbul, lezzetine doyum olmayan sokak tatlarıyla gastronomi meraklıları için de adeta bir cevher madeni niteliği taşıyor. İstanbul’un sokak lezzetleri deyince akla ilk gelenler elbette Eminönü'nde balık ekmek, Taksim’de ıslak hamburger ve Vefa’da Boza. Ancak insanlığın birlik ve beraberlik noktası olan kültürlerin bir arada harmanlandığı şehrin yerel sokak lezzetleri bu sentezi oldukça net bir şekilde tezgâhlarında yansıtıyor.
DOĞA VE BATI GASTRONOMİSİ İSTANBUL’DA HAYAT BULUYOR
Özellikle yerel tatlarda çeşitlilik söz konusu olduğunda İstanbul’un mutfağının eline su dökebilecek neredeyse yok gibi.. Kent, Avrupa, Anadolu ve Doğu kültürlerinin gastronomik unsurlarını mükemmel bir sinerjisini bir araya getiriyor ve onları meraklılarına sunuyor ve bu konuda da oldukça cömert.
TARİHİ YARIMADA ADETA BİR LEZETLİ SOFRA
İstanbul'daki sokak lezzetlerini deneyebileceğiniz mekânlar genellikle İstanbul’un turistik bölgelerinde. Tarihi yarımada veya Suriçi bu konuda en zengin bölge. Bu nedenle en lezzetli atıştırmalıkları, ayaküstü yiyecekleri ve içecekleri Tarihi Yarımada’da, başta Beyoğlu ve Galata’da ile Beşiktaş ve Kadıköy'de bulabilmek mümkün.
İŞTE İSTANBUL'DA DENEMENİZ GEREKEN SOKAK YEMEKLERİ
İstanbul'un dünyaca meşhur sokak lezzetleri deyince akla Taksim'de ıslak hamburger, Eminönü'nde balık ekmek, Ortaköy'de kumpir, Süleymaniye'de kuru fasulye, kesinlikle vapurda çay ve simit listenin ilk beşte sırasında yer alıyor. İstanbul'a gittiğinizde sokak sandviçlerini, tavuklu ve nohutlu pilavı mutlaka denemeli, nostaljik bir zaman yolculuğu için Beyoğlu Gazozu’nu da deneyebilirsiniz.
BOĞAZADA BALIK EKMEK
İstanbul'un en ünlü sokak yemekleri arasında ilk sırayı Balık halinin de bulunduğu Eminönü ve Galata’nın meşhur balık ekmeği bulunuyor. Bu geleneksel sokak lezzetinin ünü başlangıçta elbette Galata Köprüsü'nün yanına demirleyen tekneler. Günümüzde ise Eminönü kıyılarında hizmet veren işletmelerin balık ekmekleri, şehri ilk kez ziyaret edenlerin mutlaka denediği bir gelenek halini almış durumda. Balıklar Norveç uskumrusu olsa da beyaz ekmek içinde soğan ve marul ikilisiyle servis yanında Marmara Denizi'nin ferahlatıcı kokusu ve esintisi, karşınızda Galata kulesi eşliğinde sıcağı sıcağına bir lezzet.
İSTANBUL SİMİDİ VE YANINDA VAPUR SEFASI VE MARTILAR
Simit, elbette İstanbul’a özgü değil. Türkiye’nin dört bir yanında kahvaltılarda veaya atıştırmalık olarak son derece yaygın. Ancak simit, İstanbul’un en nostaljik ve geleneksel sokak yemeklerinden biri. Simitçiler eskiden popülerdi bozacılar gibi günümüzde ise artık seyyar satıcılar pek yok ama kaldırımlarda mini büfeler ve simit fırınları var. Simiti bir İstanbullu gibi yemenin tek ve en geçerli yolu ise İstanbul Boğazı’nda karşıya geçerken bir vapur yolculuğunda çay içmek. Hatat mümkünse simidinizi martılarla paylaşmak.
SEYYAR SANDVİÇÇİLER
Şehrin en önde gelen sokak lezzetlerinden birisi de seyyar sandiviççiler. Şehrin Arnavut kaldırımlı sokaklarında yürürken, çok çeşitli malzemelerle dolu seyyar yiyecek tezgâhları olan sandviç büfeleri sizi şaşırtmasın. Bu mobil, tekerlekli, portatif büfelerde lezzetli bir sandviç için her türlü malzeme bulunuyor. Aralarında damak tadınıza en çok hitap eden malzemeleri seçerek sandviçinizi kolayca özelleştirebilme imkânınız da var. Ayrıca, çeşitli peynir türlerinden şarküteri ürünlerine kadar geniş bir malzeme yelpazesi sunduklarından, bazı şeyleri karıştırarak yeni sandviç tarifleri deneyimleyebilirsiniz.
BAŞTACI NOHUTLU VE TAVUKLU PİLAV
Pilav ana yemekleri taçlandırması bakımından Türk mutfağında öncelikli bir yere sahip olmasının yanı sıra zaman zaman tatlıların tamamlayıcısı, zaman zaman da nohutla ve tavukla servis edildiğinde lezzetli bir sokak yemeğine dönüşebilmekte. İstanbul'da yaygın olarak bilinen sokak yemeği olarak nohutlu ve tavuklu pilav. Tavuklu, nohutlu pilav neredeyse hemen her kuşede seyyar yemek tezgâhlarında satılıyor ve son derece sıcak biçimde servis ediliyor ve 24 saat yemek mümkün.
TAKSİM’DE ISLAK HAMBURGER
İstanbul aynı zamanda meşhur ıslak hamburgerin ana vatanı ve kalbinin attığı yer ise Taksim Meydanı'dır. 1900'lerin sonunda, zincir fast food markaları şehre henüz gelmeden önce İstanbul'da sadece yerel hamburger üreticileri bu hizmeti sunuyorlardı. Hafif nemli ekmekleriyle ıslak hamburgerin keşfi bir tesadüften ibaret olsa da o dönemde ve elbette daha çok bugün hem yerli hem de yabancılar tarafından çok sevilen ve çok tüketilen bir sokak lezzeti. Her iki yanağı da özel bir domates sosuyla kaplanmış, yumuşak ve nemli bir his veren lezzetli, mini bir burger olan ıslak hamburger İstanbul'dan ayrılmadan önce mutlaka denemeniz gereken bir sokak tadı.
ORTAKÖY’DE KUMPİR
Kumpir! İstanbullular ve İstanbul’u gezmeye gelenlerin hemen mutlaka denemek isteyeceği ve denediği sokak lezzetleri arasında yer alıyor. Dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanında oldukça ünlü bir yemek olan kumpir, daha çok İstanbul'un Ortaköy semtiyle özdeştir. Kaşar peyniri ve tereyağı ile karıştırılan ikiye bölünen patates, içine zeytin türevlerinden şarküteri ürünlerine, Rus salatasından çeşitli mezelere kadar birçok malzeme doldurularak servis edilir. Ortaköy'e gittiğinizde yan yana dizilmiş kumpir tezgahlarıyla karşılaşacaksınız. Her biri farklı içerikler sunabilir, cam bölmenin üzerinden içine ekleyeceğiniz malzemeleri kendiniz de seçebiliyorsunuz. Kumpirinizi boğaz manzarası eşliğinde Ortaköy Meydanı yani İskele Sokak'ğında yiyebilirsiniz. Buradan, mimarisiyle büyüleyen Ortaköy Camii’nin, İstanbul Boğazı ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün kartpostalı andıran güzellikteki manzaraları kumpirinizi yerken size eşlik edecektir..
KURUFASULYENİN MEKÂNI SÜLEYMANİYE
Süleymaniye'de ise pilav eşliğinde servis edilen lezzetli kuru fasulyeyi unutmamak gerekir. Süleymaniye’nin ünlü kuru fasulyecileri, Osmanlı İmparatorluğu’nun en ünlü padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman için Mimar Sinan tarafından inşa edilen tarihi Süleymaniye Külliyesi’nin yanı başındalar. Hürrem Sultan’ın da haziresinin bulunduğu Süleymaniye Külliyesi'ni, özellikle de Süleymaniye Camisi’ni ziyaret ettikten sonra lezzetli kuru fasulye ve pilavın tadına bakmamak büyük bir eksiklik olabilir. Caminin hemen yanında yer alan restoranlarda servis edilen kuru fasulyeler günümüzde de bakır kazanlarda pişiriliyor. Süleymaniye’nin kuru fasulyesini özellikle kış mevsiminde tatmanızı öneriyoruz.
KAPALIÇARŞIDA SANDİVİÇÇİLER
Bunların yanı sıra İstanbul’un diğer tarihi mekânlarında örneğin Kapalıçarşı’nın içinde farklı lezzetleri denemek de mümkün. Balıktan sakatatlara kadar son derece geniş menülerin ve seçeneklerin bulunduğu sandiviçler, kebaplar, çorbalar yanı sıra tatlılar İstanbul’un sokak lezzetleri listesini zenginleştirdiği gibi vazgeçilmez de yapıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.