Kılıç balığı helal mi?

Kılıç balığı helal mi?

Kılıç balığı nedir? Türkiye'de ender rastlanan kılıç balığını yemekte dinen bir sakınca var mıdır? Kılıç balığı ile alakalı bilmeniz gereken şeyler haberimizde...

Türkiye’nin Akdeniz, Ege ve Karadeniz sularında nadir görülen, lezzetiyle dikkat çeken kılıç balığı, özellikle Akdeniz mutfağında öne çıkıyor. Üst çenesinin kılıç gibi olması ve lacivert-siyah sırt rengi ile tanınan bu balığın, akrabası olan Marlin türü ise Türkiye sularında bulunmuyor.

kilic-baligi-haram-mi.jpg

Kılıç balığı, pişirildiğinde pembemsi et rengi ile biliniyor ve genellikle ızgara, kağıt kebabı veya defne yapraklı şiş şeklinde tüketiliyor. En lezzetli döneminin Eylül-Şubat ayları arası olduğu ifade ediliyor.

kilic-baligi.jpg

İslami açıdan, deniz ürünlerinin helalliği konusu önem taşıyor. Kılıç balığı, büyük bir deniz canlısı olmasına rağmen, eğer sudan çıkmadan öldürülmeden avlanırsa yenilmesinde bir sakınca görülmüyor. İslam dinine göre, kılıç balığı gibi canlıların işkence çekmeden avlanması gerektiği vurgulanıyor. Bu şartlar altında, kılıç balığının tüketilmesinde dinen bir engel bulunmuyor.

kilic-baligi-helal-mi.jpg

Türkiye sularında az rastlanan bu balık türü, lezzetiyle sofralarda yer bulmaya devam ediyor. Ancak avlanma sürecinde dikkat edilmesi gereken bu önemli nokta, kılıç balığını tüketenlerin hassasiyet göstermesi gereken bir husus olarak öne çıkıyor.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.