Konya’da asırlara meydan okuyan kale kapısı. Görenler eski zamana gidiyor
Konya'daki bu yapı buram buram tarih kokuyor. Akdeniz’in yaylası, Konya’nın denizi olan Beyşehir; doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi değerleriyle de öne çıkıyor. Beyşehir’de Selçuklu döneminden kalma tarihi kale kapısı da asırlardır dimdik ayakta duruyor.
YILLAR GEÇMESİNE RAĞMEN DİMDİK AYAKTA
Türkiye Selçuklu Devleti zamanında Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Halil Bey tarafından yaptırılan tarihi kalenin günümüze gelen kapısı Konya’nın yeşil ilçesi Beyşehir’de asırların getirdiği yorgunluk ve yıpranmışlığa meydan okurcasına dimdik ayakta duruyor.
Günümüzde İçerişehir Mahallesi’nde bulunan ve Eşrefoğulları döneminden kalma tarihî bir kale kapısı; Selçuklunun uç beyi Eşrefoğlu Süleyman Bey tarafından inşa edilen Beyşehir’i çevreleyen surların ana giriş kapısıydı. Kurulduğu yıllarda "Süleymanşehir" adıyla anılan ve çağına göre çok modern olan bu şehrin, bir kısmı göl ile sınırlı olup bir kısmı da kalın surlarla çevrilmişti.
ŞEHRE GİRİŞLER BU KAPIDAN YAPILIYORDU
Zamanında şehre giriş, kalenin büyük kapısından yapılıyor, surların çevresinde içi su dolu büyük bir hendek bulunuyordu. Beyşehir Kalesi’nin askerî önemini yitirmesi ile birlikte kale surlarının büyük bir bölümü zamanın, doğanın ve insanların verdiği tahribatlar nedeniyle yıkılmıştır. Mevcut izlerden ve kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Beyşehir Kalesi’nin üç kapısı bulunmaktadır. Bunlardan biri Eşrefoğlu Külliyesi’nin doğusunda, diğeri ise kalenin göl ile birleştiği batı istikametindeydi.
Kesme taştan yapılmış olan kaleden günümüze ulaşmış olan yegâne ve orijinal kısım kuzeydeki ana giriş kapısıdır. Genişliği 2.80 m, yüksekliği 7 m olan kapının kemeri beyaz ve kara taşlardan geçmeli olarak yapılmıştır. Kale kapısının üstünde üç mermer kitabeden ilki, Eşrefoğulları dönemine ait inşa kitabesidir.
2010 YILINDA YENİLENDİ
Son zamanlarda yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış olan tarihî kale kapısı Konya Müzeler Müdürlüğü tarafından 2010 yılından itibaren yapılan çalışmalarla yenilendi. Kale kapısı ve şehri saran surlar aslına sadık kalınarak bütünüyle ayağa kaldırılır, tarihî mahalle araç trafiğine kapatılırsa, kentin inşa edildiği dönemlerdeki mistik havasına kavuşmak için bir adım daha atılmış olacak.
Kaynak:Mustafa KAYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.