Konya’da ismi duyulmamış medrese ayağa kaldırılıyor. Restorasyon başladı
Konya'nın tarihi ihya edilmeye devam ediyor. Karatay Medresesi’nin tam karşısında Taşbina’ya bitişik nizamdaki Küçük Karatay Medresesi’nde Konya Büyükşehir Bellediyesi öncülüğünde restorasyon çalışması başlatıldı.
ASLİ HALİ ORTAYA ÇIKACAK
Hâlihazırda tek eyvandan ibaret olan ve yol inşaatı çalışmaları sırasında yıkıldığı belirtilen medresenin aslî hali bu restorasyon sonrasında ortaya çıkarılacak.
Bânîsinin, Selçuklu Veziri Celâleddîn Karatay’ın kardeşi Kemâleddin Rumtaş olduğu bilinir. Bu yüzden Kemaliye Medresesi olarak da isimlendirilir. Yine bu yapı kaynaklarda Kemaleddin Rumtaş-Turumtaş, Karatay-ı Sagir Medresesi olarak adlandırılmıştır. Celaleddin Karatay’ın yaptırdığı hemen karşısındaki büyük medresenin vakfiyesinde özetle: “Âlemlerin Rabbine muhtaç, yeryüzündeki sünneti ihya edici, taşt ve devat beylerinin beyi Karatay bin Abdullah kendi malından payitaht Konya şehri içinde kardeşi Emir Kemaleddin Rumtaş (Allah rahmet etsin)’ın medresesi hizasındaki caddede bir medrese bina etti…” ibaresinden bu medresenin Celaleddin Karatay’ın kardeşi Emir Kemaleddin Rumtaş’a ait olduğu kesinlik kazanmaktadır.
Söz konusu vakfiye 1253 yılında tanzim edilmiştir. Bu durumda Kemaleddin Rumtaş’ın bu tarihte öldüğü, yukarıdaki “Allah rahmet etsin” ibaresinden anlaşılmakta; yaptırdığı medresesinin de 1253’ten önceye, yani XIII. yüzyılın ilk yarısına ait olduğu açıklığa kavuşmaktadır.
1990 yılında kısmi bir restorasyondan geçen ve üzeri ahşap çatışla kaplanan binanın günümüze taşınan eyvanının güney duvarında bir mihrap, doğu duvarında ise sivri kemerli bir pencere yer alır. Eyvanın güneyinde, yapının banîsî olduğu bilinen Kemâleddîn Rumtaş’a ait türbenin cenazeliği bulunmaktadır. Moloz taş ve tuğladan inşa edilmiş eyvanın yan duvarlarında sırlı tuğla ve kesme çinilerle yapılmış geometrik bezemeler görülür. Turkuaz renkli sırlı tuğlalar, sırsız tuğlalarla dekoratif bir kompozisyon oluşturacak şekilde istiflenerek, aralarına patlıcan moru ve turkuaz renklerde küçük kesme çiniler yerleştirilmiştir. Pencere alınlığındaki panoda ise yine aynı renklerdeki kesme çinilerle, mozaik tekniğinde geometrik bezemeler yer alır.
Kaynak:Mustafa KAYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.