Konya’dan YHT ile sadece 54 dakika uzaklıkta. İl olmayı bekleyen ilçenin büyük tarihi var
Konyalılar 54 dakikada bu tarihi güzelliğe ulaşıyor. Yüksek Hızlı Tren (YHT) 16 yıldır Türkiye’de konforlu ve hızlı seyahatin yolunu açarken 14 yıldır, YHT kullanan Konyalılar da Ankara, Eskişehir ve İstanbul’a kolayca ulaşma imkanına kavuştu. Konyalıların YHT duraklarından birisi de Polatlı oldu. Ankara’nın il olmayı bekleyen ve ülke çapında üne sahip olan Polatlı tarihi ve doğa güzellikleriyle de dikkat çekiyor. Sakarya Meydan Muharebelerine ev sahipliği yapan Polatlı yöresinde ayrıca herkes tarafından görülmesi gereken bir tarih yatıyor. “Frigya’nın Başkenti” Gordio, tarihin derinliklerinden günümüze ulaşmış nadide bir yapı olarak ziyaretçi çekiyor. Polatlı’ya sadece 54 dakikada ulaşan Konyalılar da bu tarihi bölgeyi gezip keşfetme imkanı buluyor.
M.Ö. 3 BİN YILLIK GEÇMİŞİ VAR
Ankara'nın Polatlı ilçesi yakınlarındaki Yassıhüyük köyünde bulunan Gordion, Frigya uygarlığının başkentiydi. Sakarya Nehri ile Porsuk Çayı’nın birleşim noktasına yakın konumu sayesinde stratejik ve tarıma elverişli bir bölgede yer alan antik kent, M.Ö. 3. binyıldan itibaren iskân görmüştür.
Gordion'daki ilk arkeolojik kazılar 1900'lü yılların başında Alman arkeologlar Gustav ve Alfred Körte tarafından başlatıldı. 1950-1973 yılları arasında ise Pennsylvania Üniversitesi'nden Rodney Young başkanlığında kapsamlı kazılar yürütüldü.
MİDAS DÖNEMİNDE YENİDEN İNŞA EDİLDİ
Frigler, MÖ 12. yüzyılın sonlarında Gordion’a yerleşti. İlk yerleşim küçük köylerden oluşurken, MÖ 9. yüzyılda büyük bir kale ve saray alanı inşa edildi. MÖ 800 civarında büyük bir yangınla tahrip olan bu yapı, muhtemelen kral Gordios ve oğlu Midas döneminde yeniden inşa edildi.
Gordion, 7. yüzyılda Kimmer saldırılarıyla sarsıldı, ardından Lidyalılar ve Perslerin egemenliği altına girdi. Kent, Pers döneminde idari ve askeri merkez olarak önemini sürdürdü. Gordion çevresinde yaklaşık 85 tümülüs (mezar tepesi) bulunmuştur. Bunlar arasında yer alan ve 50 metre yüksekliğiyle dikkat çeken bir tümülüste MÖ 740 civarında ölen bir Frig kralı, muhtemelen Gordios, gömülüdür. Mezarda ele geçen tunç kaplar, mobilyalar ve yazıtlar, Friglerin sanatı, ticareti ve gündelik yaşamı hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Gordion, Anadolu'nun en önemli arkeolojik alanlarından biri olmayı sürdürmektedir.
Kaynak:Mustafa KAYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.