Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki hayalet şehir; Kapalı Maraş
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sınırları içerisinde bulunan, 1974 Kıbrıs Türk Barış Harekatı'ndan bu yana Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmış bir şehir Maraş hayata dönmek için gün sayıyor.
Türkiye ve KKTC, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan bu yana 46 yıldır kapalı olan ‘hayalet kent’ Maraş’ın yerleşime açılarak ‘turizmin başkenti’ haline getirilmesine karar verdi. KKTC’nin Maraş kentinde düzenlenen zirveye iki bakan eşliğinde katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Maraş’ın açılması lafta kalmayacak, ezberleri bozacağız ve Maraş’taki ‘kapalı’ ifadesini ortadan kaldıracağız” dedi. MARAŞ’ın açılmasına yönelik kararlar, KKTC’de nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra verilecek ve şu adımlar atılacak:
-Envanter sayımı yapılacak. Binaların ve altyapının durumu belirlenecek, gerekli finansman miktarı belirlenecek.
-KKTC hükümeti, kentin kapalı olmasına neden olan ‘askeri bölge’ kararın kaldıracak. Altyapı çalışmalarına başlanacak.
-Maraş’ta mülkü olan Rumlar ve yabancı şirketlere KKTC’de kurulu komisyona başvurma çağrısı yapılacak. Komisyonda halen 200’ün üzerinde Maraş’la ilgili başvuru var.
-Komisyona, Vakıflar İdaresi de Osmanlı vakıf mülkleri nedeniyle müdahil olacak.
-Komisyon, hak sahibi kişi ve şirketlere, Maraş’taki mülklerini iade edebilecek. Tazminat ya da takas yoluyla da çözüm üretecek.
MARAŞ NEDEN “KAPALI ŞEHİR“ OLDU
Maraş, KKTC'nin Gazimağusa şehrinde bulunan mahalle, ülkenin en ünlü bölgesiydi. Maraş, Akdeniz’in Las Vegas’ı olarak biliniyordu. 'Hayalet Şehir' olarak da bilinen Maraş, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmıştı.
Maraş, 1974 yılında 13 Ağustos'ta İkinci Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirildi. 1974 öncesi Akdeniz'in en ünlü tatil merkezlerinden biri olan Maraş, şu sıralar Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen ve Kıbrıs adasını ikiye ayıran "Yeşil Hat" tampon bölgesindedir. İçerisinde BM'ye ait bir adet bina bulunmaktadır. Yaklaşık 400 metre ilerisinde ise altı apartman Türk Silahlı Kuvvetleri'ne orduevi yapılması için tahsis edilmiştir.
Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile orduevi yanında bulunan kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler dışında içeriye giriş kesinlikle yasaktır. Hayalet şehri görmek isteyen yabancı turistler Maraş İkon Kilisesi'nden öteye gidememektedirler. Ancak 2016 yılından itibaren turistlerin kiliseye de girmeleri yasaklanmıştır. Askeri kartı olanlar, yurtlarda kalanlar ve kayıtlı taksiler haricinde hiçbir şekilde sivil araç ve yaya Kapalı Maraş Bölgesi'ne alınmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.