Parmak kütletmenin İslam'daki yeri nedir? Ahmed Elkeferhavari açıkladı

Parmak kütletmenin İslam'daki yeri nedir? Ahmed Elkeferhavari açıkladı

Parmak eklemlerini çıtırdatma sesi kimileri için rahatlama hissi verirken kimilerini de rahatsız eder. Büyüklerin parmakları çıtlatmak şeytan işidir tabirinin İslam'daki hükmü nedir?

Parmak eklemleri çıtlatıldığında eklemlerin etrafındaki boşluktan nitrojen kabarcıkları şeklinde gaz çıkar. Kabarcıklar sıkıştıkça ses tetiklenir. Araştırmacılar, eklemler çıtlatıldığında çıkan sesin gaz kabarcıklarının oluşmasından mı yoksa salınmasından mı kaynaklandığından emin değildir ama her iki durumda da bunun sadece bir gaz sesi olduğu bilinmektedir. Peki parmak çıtlatmanın İslam'daki hükmü nedir? Fıkıhtaki parmak kütletmenin (çıtlatmanın) yeri nedir diye sorduk. Seyda Ahmet Elkeferhavari cevapladı... Seyda Ahmed Hoca, "Namaz dahilinde olduğu zaman, kistratül-amel'den (Amel çokluğu) dolayı 3 ve yukarısı hareketten dolayı sebebiyet verdiği için, namaza zarar getirir namazı fesata götürür. İmam hutbe okurken, herhangi bir özür hali olmadan parmakları kütletmek ve benzeri hareketler alimlerin görüşü olmak ile beraber hutbeye zarar getirmektedir. Normal hallerde ise alimler tarafından bu hareketler tavsiye edilmez. Ancak herhangi bir sağlık sorunu varsa ve parmakları çıtlatmak ihtiyacı görülüyorsa bir beis yoktur. Genel manada bakıldığında dinimizin görüşü mehruh olarak tabir eder. Bu hususta en doğrusunu bilen Allah'tır" dedi.

ŞEYH SEYDA AHMED ELKEFERHAVARİ KİMDİR?
1966 Mardin Midyat doğumlu olan Ahmed Kelferhavari 1992 senesinde Konya’ya gelerek yaşamını burada sürdürdü. Yüzlerce öğrenciye İslam eğitimi veren ve Konya’da büyük katkısı olan Seyda Ahmed Elkeferhavari Selçuklu ilçesi Dağdere Mahallesi’nde tanınmıştır. Çok sayıda dil bilen Seyda Ahmed Elkeferhavari öğrencilere de Arapça hadis, tefsir ve fıkıh dersleri vermeye devam ediyor. Türkiye’nin bir çok ilinde öğrenciler yetiştiren Ahmed Hoca, hadis ve fıkıh derslerini sürdürüyor. Bir çok kitabın yazarı olan Ahmed Hoca, günümüzde Arapça ve Osmanlıca yazılan kitapları Türkçe'ye çevirerek derslere ekliyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.