Türkiye Konya'nın bu tescilli lezzetini çok sevdi, iftar sofralarının aranan yemeği oldu: İşte sır gibi saklanan o tarif

Türkiye Konya'nın bu tescilli lezzetini çok sevdi, iftar sofralarının aranan yemeği oldu: İşte sır gibi saklanan o tarif

Konya'nın meşhur lezzetlerinden biri olan Etli Yaprak Sarması, özenle hazırlanmış iç harcı ve nefis et suyu ile iftar sofralarına lezzet katmakla kalmıyor, sosyal medyada tarifi en çok arananlar listesine de girdi.

Konya mutfağındaki yemekler ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Kentteki sofraların baş köşesinde yerini alan Etli Yaprak Sarması, hem zengin iç harcıyla hem de kadim pişirme yöntemiyle damakları şenlendiriyor.

Son dönemde sosyal medyada en çok aranan tarif oldu

Son dönemde ve özellikle de Ramazan ayında internette tarifi, Konya usulü pişirme yöntemi için aranan yemek oldu, Konya yaprak sarması. Biz de sizin için o tarihi lezzetin mutfak sırlarını paylaştık. İşte o sır gibi saklanan Yaprak Sarması tarifi:

Malzemeler:

  • 500 gr taze ya da salamura asma yaprağı
  • 1,5 çay bardağı ince bulgur (düğü olmasına dikkat etmeli)
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 kg yağlı kıyma (dana döş veya koyun ile karışık)
  • 2 adet domates (ince doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • isteğe göre 2 su bardağı et suyu (400 ml)

Hazırlanışı şekli:

  1. İç malzemesinin hazırlanması:

    • Kıyma, çok ince doğranmış soğan, ince bulgur (düğü), pirinç, tuz, karabiber, 1/2 çay bardağı su ve ince doğranmış domates iyice yoğrulur.
  2. Yaprakların hazırlanması:

    • Taze asma yaprakları, bir tencerede kaynayan 2 litre suda, yaprakların renkleri hafifçe değişene kadar yaklaşık 3 dakika kaynatılır ve süzgeçle süzülür.
    • Salamura yaprak kullanılacaksa, bir gece önceden soğuk suya konulup, suyu 4-5 kez değiştirilerek tuzu çıkarılır.
    • Yaprakların sapları kesilir, iç harç konur ve yapraklar, serçe parmağının baş boğumu büyüklüğünde sarılır.
  3. Pişirilmesi ve servisi:

    • Çelik veya döküm tencerenin dibine, yemeğin dibinin tutmaması için bir sıra boş yaprak serilir.
    • Üzerine sarmalar sıra sıra dizilir. Et suyu ve limon suyu ilave edilir, tereyağı ufak parçalar halinde serpiştirilir.
    • Sarmaların açılmaması için üzerine bir tabak konur ve tencerenin kapağı kapatılır.
    • Kaynayıncaya kadar yüksek, sonra çok kısık ateşte 35-40 dakika pişirilir.
    • Kapağı kapalı olarak 15 dakika kadar tencerede demlendirilir.

Konya Etli Yaprak Sarması, sıcak olarak servis edilir. Afiyet olsun.

Fotoğraf: GoKonya

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.