Yabancı biriyle Türkiye’de evlenmenin koşulları

Yabancı biriyle Türkiye’de evlenmenin koşulları

“Bir Türk’ün bir yabancı ile ya da her ikisi de yabancı olan çiftin Türkiye’de evlenme koşulları nelerdir?” sorusunun cevabı merak ediliyor.

Atalarımızın “Gönül ferman dinlemez” dediği gibi gönlün nereye konacağı bilinemiyor. Bazı vatandaşlarımızın gönlü de yabancı bir fert ile kesişiyor. İşte bu noktada akıllara “yabancı biriyle Türkiye’de nasıl evlenebilirim?” sorusu geliyor. Çiftten birinin ya da her ikisinin de yabancı olması durumunda evlenme koşulları şöyle oluyor:

Türkiye'de bir Türk vatandaşı ile bir yabancı veya aynı devlet vatandaşı olmayan iki yabancı ancak yetkili Türk evlendirme memuru önünde evlenebilirler.

Yabancıların evlenme isteklerine dair müracaatları evlendirme memurluğunca kabul edilerek, bu yönetmeliğin Türk vatandaşlarının evlenmeleri hakkındaki esas ve usul hükümleri yabancılar için de uygulanır.

Yabancı uyruklu tarafın bağlı olduğu konsolosluktan evli olmadığını gösteren Türkçe "Evlenme Ehliyet Belgesi" alınacaktır. Evlenme ehliyet belgesinin getirtilmesi konusunda evlendirme memurları yabancı devlet başkonsoloslukları ile doğrudan yazışma yapabilecekleri gibi, Genel Müdürlük aracılığıyla da bu belgeleri getirtebilir.

Aynı devlet vatandaşı olan iki yabancı kendi milli kanunu yetki vermiş olduğu takdirde, o devletin Türkiye'deki temsilcilikleri önünde evlenme yapabilecekleri gibi Türk makamları önünde de evlenebilirler.

Hazırlanan evraklar ile ilgili belediyenin Evlendirme Birimi'ne başvuru yapıldığında, evlendirme işlemleri bu birim tarafından gerçekleştirilecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.