Yemek adabı nedir?
Yemekten önce dikkat edilecek şeyler
1- El ve ağzı yıkamak: El ve ağzın yıkanması, abdest almaya benzer. Hadisi şerifte yemekten önce elini yıkayanlar için şöyle buyurmuştur: "Fakirlikten emin olunur."
2- Sofrayı (yemek örtüsünü) yüksek bir şeyin üzerine değil de, yere kurmak. Peygamberimiz, sofrayı yere sererdi. Yemek tahta sofra üstünde yenmesi de caizdir. Zira bu hususta bir yasak yoktur.
3- İyi oturmak. Bir yere dayanarak yemek yenmemelidir. En iyi şekli, sağ dizi dikip sol ayak üzerine oturularak yenenidir. Peygamberimiz buyuruyor ki: "Ben bir yere yaslanarak yemek yemem. Çünkü ben kulum, kul gibi oturur ve yerim."
4- Şehvet için değil, ibadet için kuvvetlenmek niyetiyle yemek. Bu niyetle yemek yemenin en iyi belirtisi az yemeğe gayret etmektir. Zira çok yemek, insanı ibadetten alıkoyar.
Peygamberimiz buyuruyor ki: "İnsanın belini doğrultan birkaç lokma yetişir."
Bununla yetinilmezse, midenin üçte biri yemeğe, üçte biri suya ve üçte biri de havaya ayrılmalıdır.
5- Acıkmayınca yemek yememek. En güzel sünnetlerden biri, acıkmadıkça yemek yememektir. Acıktığında yemek yiyip, daha doymadan el çeken kimse doktor yüzü görmez.
6- Bulunabilen yemeğe kanaat etmek, güzel yemek arayıp zahmet çekmemek. Mü'minin yemekten gayesi lezzet almak değil, ibadet için güç toplamaktır. Yemeğe değer verip ona hürmet etmek sünnettir. Zira insanı ayakta tutan odur. Yemeğe hürmet göstermenin belirtisi, yemek için beklememektir.
7- Birisiyle beraber yemek yemek. Yalnız başına yemek yemek iyi değildir. Yemeğe uzanan el ne kadar çok olursa, bereketi de o kadar fazla olur. Enes (R.A.) bildirdiğine göre, Peygamberimiz, hiçbir zaman yalnız yemek yemezdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.