462 bin Suriyeli geri döndü

462 bin Suriyeli geri döndü

İçişleri Bakanlığı verilerine göre Türkiye’ye gelip de geri dönen Suriyeli sayısı 462 bin 26 kişi. Suriyelilerin birçoğu savaş bitse dahi geri dönmeyi düşünmüyor. Konya’daki Suriyeliler de kendilerine burada bir gelecek planlıyor

Şehrin göbeğinde farklı bir dünya -5

İçişleri Bakanlığı tarafından ülkesine dönen Suriyeli sayısının 15 Eylül itibariyle 462 bin 26 olduğu açıklandı. Bu sayı en son 6 Aralık 2020 tarihinde açıklanmış ve ülkesine dönen Suriyeli sayısının 419 bin 40 olduğu belirtilmişti. Yaklaşık olarak son 1 yıl içerisinde 42 bin 986 kişi ülkesine geri dönüş sağlamış.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Türk vatandaşlığı verilen Suriyeli sayısının 110 bin olduğu belirtildi. Bu kişilerin 53 bini yetişkin, 57 bini ise çocuklardan oluşuyor. (30 Aralık 2019 tarihi itibarıyla)

Suriyelilerin birçoğu ülkelerine geri dönüşü düşünmüyor. Konya’daki Suriyelilerin çoğunluğu da gelecek planlarını bu topraklar üzerinde kuruyor.

SURİYELİLERİN % 70’İ KADIN VE ÇOCUK

Göç İdaresinin yayınladığı yaş aralığı tablosuna göre Suriyeli erkekler, toplam Suriyeli sayısının % 53,8’ini oluşturuyor. Suriyeli kadınların oranı ise % 46,2. 10 yaşın altındaki Suriyelilerin sayısı 1 milyon 74 bin 592 (%28,9). Tabloya göre Suriyeli erkeklerin sayısı Suriyeli kadınların sayısından 281 bin 197 kişi fazla. Erkek-Kadın sayısı arasındaki en büyük fark 70 bin 310 kişi ile 19-24 yaş aralığında. Yaş aralığı artıkça bu fark azalıyor. 55 üzeri yaş aralıklarında kadınların sayısının erkeklerden daha fazla olduğu görülüyor. Genç nüfus olarak tanımlanan 15-24 yaş aralığında 757 bin 609 kişi bulunuyor. Suriyeli genç nüfusun toplam Suriyeli sayısındaki oranı %20,4. Yaş tablosuna göre kayıtlı Suriyelilerin yaş ortalaması 22,2.

Suriyelilerle yapmış olduğumuz röportaj serisinde bugün 5. Bölümü yayımlıyoruz. İşte Suriyeli sığınmacıların Konya günlükleri ve geleceğe dair planları…

“DEVLET BİZE GÜZEL BAKIYOR”

6 senedir Konya’da yaşayan Veli, Suriye’ye geri dönmek istemediğini belirtirken memleketine sadece ziyaret amaçlı gitmek istediğini vurguladı.  Veli, “6 senedir Konya’da yaşıyorum ve buraya çok alıştım. Konya’yı seviyorum ve burada kalıp vatandaşlık almak istiyorum. Suriye’de savaş biterse oraya sadece ziyarete gideceğim. Temelli bir dönüş düşünmüyorum. Burada devlet bize güzel bakıyor. İmkanlarımız oldukça iyi. Hilal kart verdiler. Temel ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz. Memnunuz ve gitmek gibi bir düşüncemiz yok” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DEN AYRILMAK İSTEMİYORUM”

3. sınıfa giden Abdülhalim de kendini bildi bileli Türkiye’de yaşıyor. Okulundan ve eğitiminden memnun olduğunu söyleyen Abdülhalim öğretmeninin kendisi ile yakından alakadar olduğunu söylerken Türkleri sevdiğini söyledi. “Okulumu, öğretmenimi ve arkadaşlarımı seviyorum. Herkesle güzel anlaşıyorum. Bana ve diğer Suriyeli arkadaşlarıma Türkler iyi davranıyorlar. Bizi hiç üzmediler. Bende Türkiye’yi seviyorum ve buradan ayrılmak istemiyorum” dedi.

“TÜRKİYE’YE TAVSİYE İLE GELDİM”

1 yıldır Türkiye’de yaşayan Ali, Türkiye’yi sevdiğini ve Türkiye’ye yakınlarının tavsiyesi ile geldiğini belirtti. Yakınlarını dinlediği için memnun olduğunu kaydeden Ali, Türkiye’de olmaktan dolayı memnun olduğunu belirtiyor. Ali de Türk vatandaşlığına sıcak bakan ve burada kalmak isteyen isimler arasında. Ali yaptığı açıklamada, “Türkler bize çoğu zaman güzel davranıyorlar ama haklarımızı bazı durumlarda tam alamıyoruz. Sigorta zaten yapmıyorlar. Ben inşaatta çalışıyorum her zaman tam para alamıyorum. İşi bırakamayacağımızın da farkında oldukları için böyle muamele yapıyorlar. Yine de elhamdülillah” ifadelerine yer verdi.

“ARTIK MEMLEKETİMİZ BURASI”

Abdullah 6 yıldır Konya’da yaşıyor ve Konya’da olmaktan dolayı memnun olduğunu ifade etti. 3 çocuğu olduğunu söyleyen Abdullah devletten destek aldıklarını ve çalıştıklarını belirtti. Vatandaşlık almak istediğini dile getiren Abdullah, “Uzun zamandır buradayız ama henüz vatandaşlık alamadık. Bizler vatandaşlık almak istiyoruz. Şartlarının ne olduğunu da araştırmadık ama bir ne yapacağımızı tam bilmiyoruz. Suriye artık bizim için bitti. Her şeyimizi kaybettik. Dönmek istemiyorum. Artık biizm memlekete burası” dedi.

“ŞARTLARI ARAŞTIRMADIM AMA TÜRK VATANDAŞI OLMAK İSTİYORUM”

Mahmud 5 senedir Konya’da. Konya’nın güzel olduğunu belirten Mahmud savaştan kaçıp Konya’yı tercih ettiğini kaydetti. Konya’nın Suriye’ye benzemediğini belirten Mahmud, Türklerin içinde hem iyilerin hem de kötülerin olduğunu kaydetti. Türk vatandaşlığı almak isteyen Mahmud da şartları henüz araştırmadığını belirtti e Suriye’ye dönmek istemediğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.