Başkan Hasan Kılca, sosyal medyada Karatay’ı anlattı

Başkan Hasan Kılca, sosyal medyada Karatay’ı anlattı

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, dünya genelinde birçok önemli turizm yatırımları bulunan ve elde ettiği uluslararası ödülleriyle turizm sektörünün en önemli isimlerinden biri olan Dr. Cem Kınay’ın sosyal medya üzerinden yayınlanan programın konuğu oldu.

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cem Kınay’ın sosyal medya kanalına konuk oldu.

Instagram üzerinden canlı olarak gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören söyleşide Başkan Hasan Kılca, turizm yatırımlarının yanı sıra elde ettiği uluslararası ödülleriyle de turizm dünyasının önemli isimlerinden birisi olan Cem Kınay’ın Konya ile Karatay hakkında merak edilen tüm sorularına içtenlikle cevap verdi.

Başkan Hasan Kılca, sosyal medyada Karatay’ı anlattı

KARATAY TÜM DEĞERLERİYLE BİR BAŞKADIR

Hasan Kılca, öncelikle turizm ve kültür çalışmaları hakkında bilgi verdi. Karatay için turizmin çok önemli olduğunu vurgulayarak bu değerlerin tüm dünya tarafından bilindiğinin altını çizdi.

Kılca, “Konya; bir tarım, sanayi ve ekonomi şehri olduğu kadar aynı zamanda bir turizm şehridir. Bu özellikleriyle Konya’nın kalbi olan Karatayımız da binlerce yıllık geçmişiyle, değerleriyle, gelenekleriyle Konya’mızın kültür ve tarih merkezidir. Karatay Medresesi’nden, Şem-i Tebrizi Türbesi ve Camisi’ne, ‘Gönüller Sultanı’ Hz. Mevlana’nın Türbesi’ne kadar Karatay bir başkadır” ifadelerini kullandı.

BONCUKLU HÖYÜK İLE 10 BİN YIL ÖNCESİNE GİDİP MUHTEŞEM BİR DENEYİM ŞANSI

Karatay’a bağlı Hayıroğlu Mahallesi’nde yer alan ve 10 bin 300 yıllık bir geçmişe sahip Boncuklu Höyük’ten bahseden Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, belediye olarak bölgedeki kazı çalışmalarına destek verdiklerini söyledi.

Başkan Hasan Kılca, Boncuklu Höyük’ün Çatalhöyük’ten daha eski bir tarihe sahip olduğunun altını çizerek National Geographic Türkiye Dergisi’nin de Boncuklu Höyük’ü Ağustos sayısının kapağına taşıdığını hatırlattı.

Başkan Hasan Kılca, sosyal medyada Karatay’ı anlattı

Boncuklu Höyük kazılarından elde edilen bulguların, Avrupa’nın ilk çiftçilerinin bu bölgeden olabileceğinin bir kanıtı olduğunu ifade eden Hasan Kılca, “Hayıroğlu Mahallesi’nde bulunan Boncuklu Höyük’teki kazı çalışmaları uzman bir ekiple gerçekleştiriliyor. Yapılan kazılarda ve kazılardan elde edilen bulgular ışığında Konya’dan İngiltere’ye tarımın ilk çıktığı her yerde Anadolu çiftçisinin genetik izi var. Çalışmalar devam ediyor ve ilerleyen süreçte sürpriz bilgiler ile daha birçok ilginç bulgular da gelebilir diye düşünüyorum. Tarih ve kültür meraklısı olan herkes Boncuklu Höyük’ü ziyaret edip 10 bin 300 yıl önceye gidip muhteşem bir deneyim yaşayabilirler” dedi.

TARİHE ŞAHİTLİK ETMİŞ SAVATRA ANTİK KENTİ TURİZME KAZANDIRILIYOR

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Dr. Cem Kınay ile olan söyleşisinde yine Karatay’a bağlı Yağlıbayat’ta bulunan ve M.Ö. 4’üncü yüzyıla kadar tarihlendirilen “Savatra Antik Kenti” hakkında da bilgi verdi.

Söz konusu antik kentin ve kalıntılarının tamamen ortaya çıkarılması için kapsamlı bir çalışma içerisinde olduğunu söyleyen Başkan Hasan Kılca, amaçlarının bölgeyi turizme kazandırmak olduğunu kaydetti.

KARATAY’DA KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN BİR TARİH YATIYOR

Karatay’ın dört bir yanının tarih ve medeniyet koktuğuna dikkat çeken Hasan Kılca, şunları söyledi: “Konya, Anadolu Selçukluları’na başkentlik yapmış bir şehir. Karatay da tüm bunların tam da merkezinde yer alıyor. Her sokağında ve her noktasında bir medeniyetin, bir yaşanmışlığın izleri bulunuyor. Bir kısmı insanlığın ve turizmin hizmetine sunulurken daha birçok değeri ve güzelliği keşfedilmeyi bekliyor. Karatay Belediyesi olarak bizler de bu saklı değerlerin ortaya çıkarılması için çalışıyoruz.”

Başkan Hasan Kılca, sosyal medyada Karatay’ı anlattı

TARİHİ OBRUK HANI VE KIZÖREN OBRUĞU BU YIL TURİZME AÇILIYOR

Karatay’daki doğa harikası “Kızören Obruğu” ve hemen yanı başındaki 800 yıllık Obruk Hanı’nın da turizme kazandırılması için çalışmalara devam ettiklerini kaydeden Kılca, bölgedeki restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarında sona geldiklerini ifade etti.

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Kapadokya yolu üzerindeki hanın, o bölgeye giden turistlerin rotasında olduğunu vurgulayarak, “Kapadokya’ya giden yerli ve yabancı binlerce turist, Obruk Hanı’na uğramadan geçmiyor. Ancak han, turizm programları için uygun değildi. Bizler de Karatay Belediyesi olarak Selçuklu döneminin en güzel kervansaray örneklerinden birisi olan Obruk Hanı ve hemen yanı başındaki Kızören Obruğu'na sahip çıkıyoruz. Bu bölgede kapsamlı restore çalışması başlattık ve büyük bir bölümü de tamamlanmış oldu. Çevre düzenleme çalışmalarının da tamamlanmasıyla bölgeyi bu yılın sonlarına doğru turizme açmayı hedefliyoruz. Doğal ve tarihi güzelliklerin buluştuğu Obruk Hanı’na uğrayan misafirlerimiz, tarihi bir handan büyüleyici bir manzaraya doğru yolculuğa çıkmış olacaklar” dedi.

KARATAY TERMAL TATİL KÖYÜ’NE 5 YILDIZLI OTEL YAPILACAK

Başkan Hasan Kılca, geçtiğimiz yıl yapımı tamamlanarak hizmete açılan Karatay Termal Tatil Köyü’nü de anlattı.

Söz konusu projeyle amaçlarının Karatay’daki turizmi yılın tamamına yaymak olduğuna vurgu yapan Hasan Kılca, şunları aktardı: “Bu kapsamda da Karatay Termal Tatil Köyü’nü geçtiğimiz yıl içerisinde tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Konforu ve şifalı suları aynı konseptte sunan Karatay Termal Tatil Köyü’ne ilgi tahminimizin de ötesinde oldu. Konyalı hemşehrilerimizin yanı sıra çevre illerden de büyük rağbet görüyor. Karatay Termal Tatil Köyü’nde yer bulabilmek için bir ay öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Gösterilen bu ilgi için tüm misafirlerimize şükranlarımı sunuyorum. Tabii bununla da yetinmiyoruz ve bu yoğun talebe karşılık verebilmek amacıyla bölgeye 5 yıldızlı otel projesi üzerinde çalışıyoruz. İnşallah bu projelerimizle termal turizm alanında zaten oldukça iyi noktada olan ülkemizi daha da iddialı bir konuma taşımak ve şehrimizin turizm potansiyelini yukarıya çıkarmak istiyoruz.”

Başkan Hasan Kılca, sosyal medyada Karatay’ı anlattı

BAŞKAN HASAN KILCA’DAN KONYA GASTRONOMİSİ İÇİN MÜJDE

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Konya gastronomisi için hayata geçirmeyi planladıkları projeler için de bir müjde verdi.

Konya mutfağının eşsiz lezzetleriyle büyük ilgi gördüğünü, bu ilginin daha da artması ve Konya’nın gastronomideki gelişimini dünya gündemine taşımak istediklerini söyleyen Başkan Hasan Kılca, “Konyamız, sadece tarihi ve doğal güzellikleriyle değil; lezzetleriyle de büyük ilgi görüyor. Her yıl şehrimize gelen binlerce misafirimiz; Furun Kebabı, Etliekmek ve daha sayamayacağımız birçok lezzete hayran kalıyor. Dahası dünyanın hiçbir yerinde türbesi olan bir aşçı yoktur. Ateşbaz-ı Veli Türbesi Konyamızda bulunuyor. Dolayısıyla Karatay Belediyesi olarak bizler de bu konuda bir şeyler yapmak istedik ve Hz. Mevlana Türbesi arkasında yürüttüğümüz kentsel dönüşüm alanında ‘Dar’ülziyafe’ adlı bir proje başlatıyoruz. Burası Konyamızın mutfak sanatının sergilendiği bir yer olacak. Yüzyıllarca oluşan bu eşsiz mutfak kültürünü tanıtıp yaşatacağımız bu projemizle Konya gastronomisine önemli katkı sunacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

MEVLANA ARKASINDA YAŞAYAN MEKÂNLAR OLUŞTURULACAK

“Mevlana Arkası Dönüşüm Projesi” için 2020’de önemli gelişmeler yaşandığına vurgu yapan Hasan Kılca, Hz. Mevlana Türbesi’nin arkasındaki bölge için dönüşüm çalışmalarının aralıksız bir şekilde sürdüğünün altını çizdi.

Kılca, çalışmalarla ilgili şunları söyledi: “Konya Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalarla, bölgede Konyamızın tarihi dokusuna uygun yapılar oluşacak. Bu konuda geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’un da katılımlarıyla temel atma törenini gerçekleştirdik. Bölgedeki eski yapılar yıkılarak Konya’mızın tarihi dokusuna uygun yapı stoğu oluşturacağız. Mevlana’nın arkasında 70 bin metre karelik alanda da çalışmamızı yürütüyoruz. Kamulaştırma çalışmalarında yüzde 80’e ulaştık. Kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından bu bölgede Şehir Müzesi projemizi hayata geçireceğiz. Müzede birçok önemli eserler sergilenecek. Burada Bedesten Çarşısı’na benzer alışveriş merkezleri ve butik oteller gibi daha birçok sosyal mekânlar oluşturacağız. Çalışmalar tamamlandığında bölgeye gelen turist sayısının orta vadede 10-15 milyon, uzun vadede ise 20 milyona kadar çıkacağını ümit ediyoruz.”

Başkan Hasan Kılca, sosyal medyada Karatay’ı anlattı

KARATAY KİMLİKLİ BİR ŞEHİRDİR

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Karatay’ın kimlikli bir ilçe olduğunu, bu kimliğin korunması için herkese önemli görevler düştüğünü belirtti.

Başkan Hasan Kılca, Karatay Belediyesi olarak bu konuda önemli çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, “Örneğin Akçeşme Mahallemizde bulunan Mahmut Dede Sokak’ta özel bir sağlıklaştırma çalışma yaparak bölgedeki tarihi Konya evlerini günümüze taşıyoruz. Bu kapsamda bölgede birçok binanın restorasyonunu ve sağlıklaştırma çalışması yapılıyor. Bu sayede ilçemizin kadim kültürünü yansıtan bir sokak ortaya çıkardık. Hz. Mevlana’dan Şems-i Tebrizi Türbesi’ne, Boncuklu Höyük’ten Obruk Hanı ve Kızören Obruğu’na, Karatay Medresesi’nden Sırçalı Mescid’e ve daha pek çok değere sahip ilçemizde yerli ve yabancı misafirlerimizi ağırlamaktan, onlara şehrimizin ve ilçemizin güzelliklerini sunmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Sahip olduğu bütün güzellikler ve ayrıcalıklarıyla turizmi, şehir ekonomisi adına önemli bir kalkınma dinamiğine dönüştürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Başkan Hasan Kılca, sosyal medyada Karatay’ı anlattı

DR. CEM KINAY: KARATAY BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜM YAŞIYOR

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cem Kınay de söyleşi için Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’ya teşekkür etti.

Söyleşinin bir hayli güzel geçtiğini ve büyük ilgi gördüğünü söyleyen Cem Kınay, Karatay’ın gelişen kültür ve turizm yönleriyle büyük bir dönüşüm yaşadığını, bu konuda Karatay Belediyesi’nin büyük işler yaptığının altını çizdi. Kınay, “Karatay; tarım ve sanayi şehri olmasının yanı sıra ülkemizde turizm ve kültür alanında da önemli bir atak yapıyor. Bu sayede de sadece Türkiye’nin değil dünyanın dikkatini çekecek projelere kavuşuyor. Bu konuda belediye başkanımız Sayın Hasan Kılca; cesaret isteyen, vizyon gerektiren işleri bir bir hayata geçiriyor ve tüm bu projeleri yaparken mimari ve tarihe saygısını bozmadan yapıyor. Konya ve Karatay Anadolu’nun en gelişmiş şehri olma yolunda önemli adımlar atıyor. Selçuklu’nun başkenti, Hz. Mevlana'nın metfun olduğu yer olan Karatay; binlerce yıllık geçmişi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, eşsiz tarihi ve keşfedilmeyi bekleyen pek çok güzelliğiyle mutlaka görülmesi gereken yerlerin en başında geliyor. Son yıllarda büyük bir dönüşüm içinde olan Karatay’ın çok yakında daha güzel bir konuma geleceğini düşünüyorum” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.