Cazibesi giderek artan ilçe Derbent
Derbent 1930 yılında kasaba, 1990 yılında ilçe olmuş küçük bir yerleşim birimidir. Konya'ya uzaklığı Beyşehir yolundan gidilip Ilgın sapağından ulaşım sağlanırsa 78 km olup ana yolu bu istikamettir. Fakat yine Beyşehir yolu istikametinde giderken Altınapa barajına inmeden sağa girilir ve Başara kavak yolu kullanılırsa mesafe 55 km’dir fakat bu yol çok dar ve virajlıdır.
Yüzölçümü 300 km² olup, bunun yaklaşık 10 km² si sulanılabilir vaziyette olan toplam 156 km² lik alanı tarım arazisidir. Kalan kısmı ise yerleşim yerleri ile orman ve mera arazisidir.
Osmanlı döneminde, “derbent” kelimesi teşkilat anlamında kullanılmıştır. Bu anlamda, dağlar üzerindeki geçitlerde ve boğazlarda kullanılan karakollara “derbent” denilmiştir.
Derbent daha sonra, Osmanlı ve Karamanoğulları Devletleri arasında sık sık el değiştirmiştir. Karamanoğulları Beyliği'nin sona ermesiyle birlikte Derbent kesin olarak Osmanlı Devleti'ne dahil olmuştur. 18. asırda imparatorluk sınırları içindeki Derbent teşkilatları bozulmaya başlamıştır. Bu bozulma Konya Tatlarhisarı Derbent'i için de geçerlidir. Bozulma sonucunda, Tanzimat Devrinde yeni kurulan Zaptiye İdaresine bağlanan Derbent, bundan sonra da sadece “Derbent” ismiyle anılmaya başlanmış, kayıtlara da “Derbent” geçmiştir. Kuruluşu 1722 yılına dayanan Derbent Konya’nın Kuzey batısında küçük bir ilçedir. Derbent Farsça kökenli bir kelime olup, Der: Geçit, Bent: Tutmak gibi iki kısımdan ibarettir.
COĞRAFİ YAPI ve EKONOMİ
Ilgın, Doğanhisar, Kadınhanı, Beyşehir, Selçuklu ve Hüyük ilçeleriyle çevrilidir. Derbent, engebeli bir arazi yapısına sahip olup, Uzundere, Bellikli ve Pınarcık yaylalarıyla ilgi çekicidir. Önemli bir akarsuyu yoktur. Pınarlı, Derecik, Çiğdemli, Ardınçlı önemli küçük derelerdir. Derbent Göleti ilçe için önemlidir. Sulu tarım bu gölet ile yapılmaktadır. Damla suyu da içme suyu olarak kullanılmaktadır. İlçede karasal iklim hüküm sürer. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. En fazla yağış ilkbahar aylarında görülür. Dere boyları oldukça yeşildir. İlçenin önemli olmasını sağlayan en büyük kaynak Derbent Göletidir. En önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Gölet’in suyu sayesinde sebze ve meyvecilik gelişmiştir. İlçe dağlık bir araziye sahip olduğundan küçükbaş hayvancılık ve besicilik gelişme göstermiştir.
BÜYÜKŞEHİR’İN YATIRIMLARIYLA ALADAĞ’IN CAZİBESİ ARTTI
Derbent’i son yıllarda öne çıkaran ise Aladağ Kayak Merkezi oldu. Konya Büyükşehir Belediyesinin desteği ile Aladağ’ın yolları yapılırken bölgedeki çevre düzenleme çalışmaları da büyük ilgi gördü. Şimdi sırada bakanlık desteği ile hayata geçirilecek konaklama merkezi var.
Konya Büyükşehir Belediyesi, Derbent Aladağ’daki kayak bölgesine giden 7 kilometrelik yolda; altyapı, genişletme ve güçlendirme çalışmalarını tamamlayarak yolu daha güvenli ve konforlu hale getirdi. Yürütülen çalışma sonunda 9 metre genişliğe ulaşan yolda 16 bin ton asfalt kullanıldı.
“Aladağ’a giden yolu adeta bir turizm yolu haline çevirdik” diyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Derbent’te belediye başkanımızla ve ilçe başkanımızla uyum içinde çalışıyoruz. Bir taraftan sulama tesislerin yapılması, tarımsal destekler, göletler, şehir konakları yaparken bir taraftan da alt yapı eksiklerini gideriyoruz. Yapılan yatırımlar ilçemize hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.
Konya Büyükşehir Belediyesi ayrıca kırsal kalkınma destekleri kapsamında Derbent’teki ürün çeşitliliğini artırmak adına tıbbi aromatik bitki ekimi denemeleri de yapıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.