Havamız kirli
Isınma, trafik ve sanayi kaynaklı emisyonlar Konya’nın havasını tehdit ediyor. Özellikle kış döneminde sis ve puslu havaların hakim olduğu dönemde daha da artan kirlilik yaşamı olumsuz etkilerken Konya; 2020 Dünya Hava Kirliliği Raporunda ülke genelinde 4. sırayı aldı. Türkiye, 106 ülkeyi kapsayan raporda 46. sırada yer alırken hava kirliliğinin en yoğun olduğu kentler Çorum, Erzurum ve Düzce oldu.
ISINMA-SANAYİ-TRAFİK
Doğal gaz ile 2004 yılında tanışan ve merkezde 400 bin civarında aboneliği olan Konya ısınma sorununu büyük ölçüde temiz enerji olarak adlandırılan doğal gaz ile sağlasa da katı yakıt kullanımının sürmesi ve düşük kaliteli kömür ile kirlilik değeri yüksek diğer katı yakıtlar; kent merkezinde sayısı 500 bini bulan araç ve sanayi kaynaklı kirlilik Konya’nın havasını kirletiyor.
BAKANLIK ÖLÇÜMLERİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Hava Kalite Endeksi’ni göre Karatay Karkent İstasyonu’nda yılbaşından bu yana ortalama hava kirlilik parametresi 81,08 olarak ölçüldü. Karatay İstasyonu’nda 56.32, Meram İstasyonu’nda 45,42 ve Bölge Laboratuvar İstasyonunda 41.16 olarak gerçekleşen ölçümler Konya’nın hava kalitesinin “orta” seviyede olduğunu gözler önüne seriyor. Ayşegül Ertul
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.