Kaplıcalar diyarı, tarih ve kültür ilçesi; Ilgın

Kaplıcalar diyarı, tarih ve kültür ilçesi; Ilgın

Evliya Çelebi,  “Ilgın” isminin şehrin batısında Selçuklu ve beylikler döneminde (Ab-ı Germ) diye bilinen ılıcadan geldiğini bildirmektedir

Ilgın, M.Ö.1500-1200 yılları arasında şimdiki iskan yerinin 25 km kuzey doğusunda Hititler tarafından YALBURT adında büyük bir şehir devleti olarak kurulmuştur. Su kaynaklarını kutsal sayan Hititler bir pınar etrafında büyük taşlar dikerek üzerine dini ve tarihi konuları yazmışlardır.

Klasik devirlerde TRİATUM olarak adlandırılan Ilgın, Kral Yolu’nun üzerinde bulunuş sebebiyle önemli bir şehir olarak dikkati çeker. Ege kıyısında Lidya'nın başkenti Sard’dan başlayıp Mezepotamya’ya kadar ulaşan Kral Yolu üzerinde bulunan Ilgın çevresi, sırasıyla Hitit, Firik, Lidya, Roma ve Bizans devirlerini yaşadıktan sonra 1077 yılında Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurucusu olan Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından fethedilerek Büyük Selçuklu topraklarına katılmıştır.

ANADOLU SELÇUKLULARI VE ILGIN

Ilgın, Anadolu Selçukluları zamanında Başkent Konya'nın değerli bir su şehri idi. Haçlı Seferleri sırasında birçok kez yağma edilen Ilgın, Selçuklular zamanında bilhassa Alaaddin Keykubat ve II Gıyaseddin Keyhusrev zamanında çok imar görmüştür. Alaaddin Keykubat ve Vezir Sahip Ata tarafından büyük bir kaplıca binası (hamam) inşaa edilmiştir. Bundan dolayı Ab-ı Germ (Kaplıca) şehri olarak tanınmıştır.

ILGIN'IN OSMANLI DEVLETİNE KATILIŞI

Karamanlı-Osmanlı mücadelesi sırasında Ilgın'da sık sık el değiştirmiştir. 1467’de Fatih Sultan Mehmet tarafından kesin olarak Osmanlı Devleti’ne katılmış ve Akşehir Sancağı’na bağlanmıştır. Fatih devrinde Karaman Eyaleti vakıf ve emlak yazımı yapılmıştır. Yazım sonunda Karaman Eyaleti 11 vilâyete ve 2 nahiyeye ayrılmış olup Ilgın da vilâyetler arasında yer almıştır. İkinci Beyazıt zamanında Karaman Eyaleti’nin ikinci bir yazımı daha yapılmış olup bu yazım sonunda Ilgın kaza olarak gösterilmiştir.

Ilgın, Anadolu Yaylası’nın ortasında olması sebebiyle Anadolu’ya yapılan her saldırıdan etkilenmiştir.

Lâlâ Mustafa Paşa Kıbrıs Seferi'ne giderken Ilgın’dan geçmiş ve halk arasında Kurşunlu Camii olarak bilinen camii ve kervansarayı yaptırmıştır. IV. Murat da 1638’de Bağdat Seferine giderken Akşehir yoluyla Ilgın’a gelmiş, kaplıcanın karşısındaki geniş ovada otağını kurmuş ve bir de saray yaptırmıştır.  Fakat bugün bu sarayın kalıntıları yok olmuştur.

ILGIN’DAKİ TARİHİ CAMİLER

Yukarı Çiğil Merkez Camii: Son cemaat yerindeki ahşap sütun başlığı üzerinde 1266/1850 tarihi bulunmaktadır. Halen ibadethane olarak kullanılmaktadır.

Yukarı Çiğil Fazıl Camii: Giriş kapısı üzerindeki kitabeye göre, 1296/1877 yılında yapılmıştır. Halen ibadethane olarak kullanılmaktadır.

Çatak Köyü Camii: Caminin duvarındaki kitabeye göre, 1302/1886 yılında inşa edilmiştir. Halen ibadethane olarak kullanılmaktadır.

Balkı Kasabası Camii: Eski Camii olarak isimlendirilen yapı, mihrap üzerindeki kitabeye göre, 1309/1893 tarihinde inşa edilmiştir. Halen ibadethane olarak kullanılmaktadır.

Sadık Köyü Eski Camii: Köy mezarlığı içinde bulunan ve kitabesi olmayan yapının XIX. yüzyılın sonlarında yapıldığı, kullanılan malzeme ve teknikten anlaşılmaktadır. Günümüzde yıkılmaya terk edilen yapı metruk haldedir.

Eldeş Köyü Camii: Merkez Camii olarak da isimlendirilen cami, ahşap direkli camilerin son halkalarından biridir. Halen ibadethane olarak kullanılmaktadır.

 

 

BÜYÜKŞEHİR YATIRIMLARI İLE ILGIN’I İHYA EDİYOR

 

Tarihi boyunca önemini koruyan Ilgın, günümüzde de Konya Büyükşehir Belediyesinin ilgi ve destekleriyle önemli yatırımlara kavuşmakta. Mahalle yolları, su ve kanalizasyon şebekeleri ihya edilen Ilgın, son 7 yıllık süreçte Konya Büyükşehir Belediyesinden yaklaşık 150 milyon TL’lik yatırım aldı. Şehir merkezindeki Gazi Meydanı, prestij cadde düzenlemesi yapılan Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi,  yeni yüzüyle hizmete girerken, sulama tesisleri, sosyal tesisler, Bilgehane, Modern Hayvan Pazarı ve Kültür Merkezi ve yüzme havuzlu, spor salonlu, meslek edindirme kursları gibi hizmet alanları olan şehir konağının da aralarında bulunduğu pek çok yatırım hayata geçti. “Ilgın’ın 50 yılda almadığı yatırımları son bir kaç yılda aldığını belirten” Ilgınlılar, “Büyükşehir Yasası ile birlikte Konya Büyükşehir Belediyesinin büyük desteğini gördük. Hem altyapı hem prestijli yatırımlarla Ilgın farklı bir ilçe oldu. Bu yatırımların hepsinde Büyükşehir Belediyemizi emeği var. Sayın Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullanıyor.

 

 

  

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.