Kaya’dan, Karabulut’a ziyaret
Ziyarette besicilerin yaşadığı sorunlar hakkında bilgi veren Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Karabulut, “Bizler Anadolu’da üretimin anlamını bilerek fedakârlıkla her zorluğa rağmen üretimde kalmaya devam eden et ve süt üreticileri olarak, Tarım sektörünün stratejik önemi biliyoruz. Zarar ederek üretimde kalmaya devam ediyoruz. 2020 ile 2021 yılını üretimde kıyaslarsak, kaba yemlere yüzde 50, saplı saman hasıl otunda da yüzde 50, yonca ve kuru otta da yüzde 45 zam olurken, veteriner ve ilaç giderlerimiz minimum yüzde 70 zamlı, elektrik giderleri minimum yüzde 60 farklı fiyatları öder hale geldik. Satmış olduğumuz et geçen yıl, et ve süt kurumunun belirlediği kilo gram fiyatı 39-40 TL iken, bu yılda kilogram fiyatı 41-42 TL arasındadır. Bu fiyatları baz alınırsa 42 TL karkas enflasyonu göre artış olmadı. Şuanda çiftliklerimizde yetiştirmiş olduğumuz hayvanlarımızı geçen yılki et fiyatına bile kestiremiyoruz. Ama vatandaşlarımız, kilogramı 60-80-90 TL arasında et tüketiyor. Bunun yanında 2020’nin Aralık ayı sonuna kadar sabitlenen süt fiyatı 3.20 TL’dir. Buna rağmen bugüne kadar ayakta kalmayı başaran hayvancılık sektörü için bu işi bırakmaktan başka bir yol gözükmüyor. Üretimdeki zararın yüksekliğinden dolayı hayvanlarını öldüm pahasına kestirerek, çiftlikleri boşaltmaya çalışıyor. Bu sorunların acilen çözülmesi gereklidir. Sütte, acilen Ulusal Süt Konseyi(USK) toplanarak üretilen sütün fiyatını günün şartlarına uygun olarak 4.25 TL yapması şart olmuştur. Besi hayvancılığında da durum vahimdir. Karkas etin 1 kilogramı 48-50 TL’ye mal oluyor. Vatandaşlarımız 1 kilogram eti 60-80 TL aralığında tüketirken, üreticiler olarak bizler 42 TL’ye hayvanları kestiremiyoruz. Et ve Süt Kurumu günün şartlarına göre kesim fiyatını kilogram olarak en 50 TL olarak belirlemelidir. Gereken tedbirler alınmazsa ve günün koşullarına göre artan girdi maliyetleri karşısında biz üreticiler desteklenmeyip, yalnız bırakılırsak sektörden besiciler çekilecektir. Ülkemizde hayvancılık politikaları kalıcı ve istikrarlı olmalıdır. Besicilerin girdi maliyetlerinin yüksekliğinin önüne geçilmelidir” dedi.
BESİCİLERİMİZ VE SÜT ÜRETİCİLERİMİZ YETERİNCE DESTEKLENMELİDİR
Adalet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Ali Kaya günümüz şartlarında artan girdi maliyetlerinden dolayı besicilerin ve süt üreticilerinin durumlarının iyi olmadığını gördüklerini belirterek, “Ülkemizin stratejik sektörleri arasından yer alan tarım ve hayvancılık sektörü girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı büyük zararlar yaşarken, geleceğe güvenle bakamıyor. Özellikle et ve süt üreticilerimiz ürettiği ürünleri değerince satamıyor. Vatandaş olarak bizlerde bu ürünleri yüksek fiyatlarda alıyoruz. Bu vahim tablo iyi değildir. Üreticilerimizin girdi maliyetleri göz önüne alınarak, yapılacak fiyat artışları üreticiyi koruyacak düzeyde olmalı ve ürününü değerince satacak bir yapı oluşturulmalıdır. Aksi takdirde hayvancılık sektörü bitme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. İktidarın yapması gereken tarım ve hayvancılık sektörünü sahip çıkarak, yeterince destekleyerek ayakta kalmasını sağlamalıdır.
Adalet Partisi olarak tarım ve hayvancılık sektörünün sorunlarını çözümünü takip ederek, yanlarında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Yaşamaya devam ettiğimiz salgın sürecinde dünya genelinde tarım ve hayvancığı gereken destekler verilirken, ülkemizde de bu sektöre sahip çıkıp, yaşadıkları sorunlar biran önce çözülmelidir. Et ithaline derhal son verilerek, yem ve katkı maddeleri vergiden muaf olmalıdır. Çiftçimize ve besicimize enflasyon bazında fiyat verilmelidir” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.