Konya’da Ecdat Sofrası kuruluyor
Konya Mutfağı’nı tanıtmak ve geleneksel mutfak kültürünü yaşatmak adına çalışmalarını sürdüren Konya Büyükşehir Belediyesi anlamı bir organizasyona daha imza atıyor. Anadolu’nun binlerce yıllık geleneksel tarifleriyle eşsiz Türk Mutfağı’nı dünyaya tanıtmak adına Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 21-27 Mayıs haftası “Türk Mutfağı Haftası” olarak kutlanırken, Konya Büyükşehir Belediyesi de bu haftayı özel kılmak adına uluslar arası bir yarışma düzenliyor.
Geleneksel Konya Mutfağı, Selçuklu Mutfağı, Mevlevi Mutfağı, Konya Füzyon Mutfağı ve Modern Türk Mutfağı kategorilerinde gerçekleştirilecek yarışmaya başvurular belediyenin internet sitesinde online olarak yapılıyor. Yarın sona erecek başvuruların ardından adaylar 21-22 Mayıs tarihleri arasında Kalehan Ecdat Bahçesi’nde düzenlenecek yarışma için hazırlıklarına başlayacak. Alanında uzman isimlerin de jüri olarak yer alacağı organizasyona MasterChef programıyla büyük ilgi toplayan şefler de katılım sağlayacak.
Yarışmaya ilişkin gazetemize yapılan açıklamada, “Dünyanın ilk adına türbe yapılan aşçıbaşı olan Ateşbaz Veli hazretlerinin ebedi istiratgâhı olan Konya zengin mutfak kültürü ile Türkiye’de ve dünyada kendine yer edinebilecek bir potansiyele sahiptir. Gastronomi konusunda yapılan çalışmalar ile bu zenginliği ulusal ve uluslararası alanda tanıtma gayretindeki Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bu yemek yarışması yemek yapmaya gönül vermiş herkesin bir araya gelmesi, ulusal ve uluslararası platformda ülkemiz yemek kültürünün tanıtılması ve de temsil edilmesi amacıyla düzenlenmektedir. Ateşin bulunuşundan beri süre gelen aşçılık mesleğinin dünden bugüne gelişini, geleceğini anlamak ve yön vermek için düzenlenen yarışma, profesyonel aşçıların hünerlerini gösterdiği, genç aşçıların ve halkın her kesiminin da tecrübelerini arttırmalarını hedefleyen bir aşçılık yarışması organizasyonu olacak” ifadeleri kullanıldı.
Yarışmanın kurallarına göre; yenmeyen malzemeler, pişirmeye hazır ürünler (EDT ürünler) kullanılmayacak; maydanoz, dere otu, plastik süs ve çiçek gibi dekorasyon yapılmayacak ve sunum sırasında abartıdan kaçınılacak. Jüri Değerlendirmesi kapsamında ise hijyen 20 puan,
profesyonel çalışma 30 puan, sunum 25 puan ve lezzet 25 puan olacak. 90 ve üstü puan alanlar altın madalya, 80-90 puan arasında puan alanlar gümüş madalya, 70-80 puan arasında alanlar ise bronz madalya kazanacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.