KTÜN Rektörü Özçelik, “ÖNEMLİ PROTOKOLLERE İMZA ATMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Rektörü Babür Özçelik BBN Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Pandemi sürecini en iyi şekilde yönetmeye çalıştıklarını belirten Özçelik, “Önemli bir süreçten geçiyoruz. Mart 2020 tarihinde ülkemizde pandemi dolayısıyla tedbirler alındı. YÖK de bu tarihte üniversitelerde öğretimin uzaktan olması yönünde bir karar aldı. Dolayısıyla biz yeni bir üniversite olmamıza rağmen hızlı bir şekilde aksiyon aldık. Nisanın ilk haftasından itibaren uzaktan öğretim çalışmalarına başladık. Dersler canlı ve sisteme yüklenen derslerin öğrenciler tarafından takibi ile başladı. Haziran 2020’de pandeminin biteceğini düşünüyorduk. Fakat ne yazık ki bitmedi. Pandeminin devam edeceği öngörüsü oluştuğundan uzaktan eğitim yapılması yönünde Konya’daki üniversiteler olarak karar verdik. Geldiğimiz noktada doğru bir karar verdiğimizi düşünüyoruz. Yüz yüze eğitimin iyi olacağının tabi ki farkındayız ama içinde bulunduğumuz şartlar bunu gerektiriyor” dedi.
“ŞARTLAR OLUMSUZ DİYE ANI BOŞ GEÇİREMEYİZ”
Öğrencilere canlı dersleri takip etmelerini öneren Rektör Özçelik, sürecin getirdiği olumsuzlukların göz ardı edilip çalışmaların devam etmesi gerektiğini söyledi. Özçelik, “Öğrencilerimiz olağanüstü şartlarda canlı olarak verilen derslerimizi mümkün olduğu kadar takip etmeliler ve eksiklikleri ya da eksik kalan hususları bize iletmeliler. Bizim eksikleri gidermemiz yönünde bizlere yardımcı olmalılar. Öğrencilerimiz, gençlerimiz bizim istikbalimiz. Onları en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz. Şu an şartlar olumsuz diye boş geçiremeyiz. Öğrencilerimiz ülkede önemli projelere imza atacaklar. Ülkemizin gelişmesine önemli katkıda bulunacaklar. Dolayısıyla bu şartlarda yapacağımızın en iyisini yapma gayreti içerisinde olmalıyız. Hem öğrenciler olarak hem öğretim elemanları olarak. Öğrencilerimizin de bu süreçte edinecekleri en büyük kazanımları edinmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.
“ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ”
“Konya Teknik Üniversitesi olarak bir teknik üniversitenin yapması gereken tüm sorumlulukları yerine getirme gayreti içerisindeyiz” diyen Özçelik, “Biz Konya Teknik Üniversitesi olarak araştırma üniversitesi olmayı istiyoruz. Bir araştırma üniversitesinin ne yapması gerekiyorsa o faaliyetleri yerine getiriyoruz. Yaklaşık olarak 2 yılı geçkin süredir görevdeyim ve bu süre zarfında 40’ı geçkin protokol imzaladık. Bunların en önde gelenleri SSB Başkanlığıyla yaptığımız anlaşma, Konya İnnoPark ile yaptığımız ortaklık, Selçuk Üniversitesi ile iş birliği doğrultusunda Konya Selçuk TTO’yu kurmamız ve yaptığımız ortaklık, TÜBİTAK Martek ile imzaladığımız protokoller geliyor. Ulusal ve uluslararası bir çok protokol imzaladık” diye konuştu.
“ÖĞRENCİLERİMİZ SAYP PROGRAMI İLE ÜLKEMİZE KATKI SUNACAK”
İmzalanan SAYP Programı hakkında bilgi veren Rektör Özçelik, “SAYP Savunma Sanayisine yönelik araştırmacı yetiştirme programı. Bu protokolü imzalayabilmek için Savunma Sanayi Başkanlığına bağlı en az 3 şirketle protokol imzalamak gerekiyor. Biz 6 şirketle anlaşmamızı imzaladık ve SAYP protokolümüzü de imzalamış olduk. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerimiz buraya bağlı şirketlerin imkanları kullanarak yüksek teknolojik kurumlarda tez yapabilecekler. Konularını ülkemizin öncelik verdiği alanlarda yapıp ülkenin gelişmesine katkı sunacak tezler ortaya çıkaracaklar. İmzaladığımız protokollerin içini doldurarak aynı ciddiyet ve nitelikte devam edeceğiz” diye konuştu.
“NİTELİKLİ EĞİTİM VE NİTELİKLİ ARAŞTIRMA ÖN PLANDA OLMALI”
Teknik üniversite denildiğinde ‘nitelikli eğitim ve nitelikli araştırma’ konularının ön planda olması gerektiğini vurgulayan Rektör Özçelik, “Benim öğretim elemanları ve öğrencilerimden istediğim proje yapmaları ve yaptıkları projelerle ön planda olmaları. Bilgi birikimlerini ürüne dönüştürmeleri, ülkenin teknolojik olarak gelişmesi ve katkıda bulunmak için yüksek lisans doktora tezlerinin düzeylerinin üst düzey olması için öğretim elemanlarına proje yapmaları konusunda rica ediyoruz. Öğretim elemanlarımız da bunun karşılığını bize verdiler. Avrupa Birliği projemiz kabul edildi ve bu gerçekten önemli bir başarı. 8. 2 milyon Euro’luk projeyi Konya Teknik Üniversitesi olarak bizim yönetmemiz gurur verici” ifadelerine yer verdi.
“UYGULAMA ARAŞTIRMA MERKEZLERİ TEKNOLOJİK GELİŞMELERE KATKI SUNACAK”
Uygulama Araştırma Merkezleri hakkında da bilgi veren Özçelik, merkezlerin kurulma aşamasında seçici davrandıklarını belirtti. Rektör Özçelik, “Merkezlerimizi kurarken sayıdan çok etkin projeler yapılmasını önemsiyoruz ve merkezlerimizi öğretim üyesi alt yapımıza bağlı olarak kuruyoruz. Konya’nın da etkin olmak istediği bir alan Savunma Uzay Havacılık uygulaması Araştırma merkezi kurduk. Bu ay içerisinde ASELSAN açılacak. Kısa zamanda genişleyecek ve bu fabrika ile Konya’daki sanayi teknolojik düzeyde üst sıralara çıkacak. Konya’da ASELSAN’a hizmet edecek şekilde yeni yan sanayilerin oluşmasına hizmet etmesine vesile olacak. Biz de ASELSAN ile iş birliği halindeyiz. Konya’da olması dolayısıyla da iş birliğimiz daha ileri boyuta gidecek. Biz de bu çabaya destek olmak istiyoruz. Konu ile ilgili de SSB Başkanlığına 16 proje sunduk. Ümit ediyoruz ki bu projelerden kabul edilenler olacak ve biz SSB’ye ve savunma sanayine gereken desteğini vereceğiz. Önem verdiğimiz bir Uygulama Araştırma Merkezimizde Nano Teknoloji ve Geri Malzemeler Uygulama Araştırma Merkezi. Savunma sanayide kullanılan gereçlerin Nano kaplamaları ile görünmez hale getirilmesi ile ilgili proje çalışmaları yapmaktalar. Gerek ülkemizin teknolojik düzeyini artırmak gerek savunma sanayine destek vermek anlamında önemli” dedi. Ayşegül ERTUL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.