Savaş bitse de gitmeyeceğiz
Şehrin göbeğinde farklı bir dünya-2
KONYA’DA 121 BİN 541 SURİYELİ GÖÇMEN VAR
Türkiye’de kayıtlı geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı Eylül 2021 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 8 bin 913 kişi artarak toplam 3 milyon 710 bin 497 kişi oldu. Bu kişilerin 1 milyon 758 bin 617’sini (%47,4) 0-18 yaş arası çocuklar oluşturuyor. 0-18 yaş arası çocuklarla kadınların toplamı ise 2 milyon 628 bin 198. Konya’daki yerleşik ve kayıt altındaki Suriyeli sayısı ise 121 bin 541 olarak kayıtlara geçti.
SURİYELİLERİN %70,8’İ KADIN VE ÇOCUKLARDAN OLUŞUYOR
Göç İdaresinin yayınladığı yaş aralığı tablosuna göre Suriyeli erkekler, toplam Suriyeli sayısının %53,8’ini oluşturuyor. Suriyeli kadınların oranı ise % 46,2. 10 yaşın altındaki Suriyelilerin sayısı 1 milyon 74 bin 592 (%28,9). Tabloya göre Suriyeli erkeklerin sayısı Suriyeli kadınların sayısından 281 bin 197 kişi fazla. Erkek-Kadın sayısı arasındaki en büyük fark 70 bin 310 kişi ile 19-24 yaş aralığında. Yaş aralığı artıkça bu fark azalıyor. 55 üzeri yaş aralıklarında kadınların sayısının erkeklerden daha fazla olduğu görülüyor.
SURİYELİ GENÇ NÜFUS ORANI
Genç nüfus olarak tanımlanan 15-24 yaş aralığında 757 bin 609 kişi bulunuyor. Suriyeli genç nüfusun toplam Suriyeli sayısındaki oranı %20,4. Yaş tablosuna göre kayıtlı Suriyelilerin yaş ortalaması ise 22,2.
“SAVAŞ BİTSE BİLE SURİYE’YE DÖNMEYECEĞİM”
6 yıldır Konya’da yaşayan Abdurrahman, okumayı tercih etmiş ve 10. Sınıfta okuyor. Konya’yı çok sevdiğini ve Suriye’ye dönmeyi düşünmediğini belirten Abdurrahman, “Konya çok güzel. Suriye ile benzemiyor. Konya her anlamda çok daha güzel ve farklı. 10. Sınıfta okuyorum. Okullarda eğitim çok güzel ve bizlere muamele oldukça iyi. Türklere davrandıkları gibi davranıyorlar. Hiçbir fark ve ayrımcılık yapmıyorlar. Öğretmenlerimiz de oldukça iyi. Her anlamda Konya’dan çok memnunum. Savaş bitse bile Suriye’ye dönmek istemiyorum. Türk vatandaşlığı alıp Konya’da yaşamaya devam edeceğim” diye konuştu.
“KİMLİKSİZLERİ SURİYE’YE GERİ GÖNDERİYORLAR”
9 yıldır Türkiye’de yaşayan Ahmed ise Suriye’de ailesini kaybettiğini kaydederken Suriye’ye geri dönmek için bir nedeni olmadığını söyledi. Ahmed, “Savaştan dolayı Türkiye’ye geldim. Biz ordayken ağabeyim ve 2 yeğenim öldü. Onları bomba saldırılarında kaybettik. Ailemden sadece annem kaldı. O şu an Adana’da yaşıyor. Ben Konya’ya geldim. Annemi buraya getirmedim çünkü burada kiralar çok pahalı. Türkiye çok güzel bir ülke. Bizlere sahip çıktılar. Fakat iş yerinde bazıları bizlere kötü davranıyor. Sigortamızı yapmıyorlar. Sadece tek isteğim bizim hakkımızı versinler. Konya güzel bir şehir. Vatandaşlık alıp Konya’da kalmayı düşünüyorum. Çünkü kimliksiz olanları Suriye’ye geri gönderiyorlar. Suriye’ye gitmek istemediğim için Türk vatandaşlığı alacağım. Suriye’yi de özledim ama savaş bitmezse oraya kesinlikle geri dönmem” diye konuştu.
“SURİYE’DE KİMSEM KALMADI”
8 yıldır Türkiye’de yaşayan Adem de savaş mağduru. Savaştan kaçıp Konya’ya gelen Adem de sigortasının yapılmamasından şikayetçi. Adem yaptığı açıklamada, “Konya çok güzel bir şehir. Aralarda başka şehirlere gittim ama Konya’yı daha çok beğendim. Burayı iyi öğrendim. Çok fazla cami var. Bana Suriye’yi anımsatıyor. Okulları bizlerle benziyor. Bu nedenle Konya’yı çok sevdim” ifadelerini kullandı. Ailesinin Suriye’de öldüğünü söyleyen Adem, “Vatandaşlık almak istiyorum ama ailem yok. Geri dönmek istiyorum ama orada kimsem yok. Bu nedenle vatandaşlık alıp Türkiye’de kalmak istiyorum” dedi.
“HEPİMİZİN MÜSLÜMAN OLMASI GÜZEL”
6 yıldır Konya’da yaşayan Salih de vatandaşlık almak istediğini belirterek, “Konya’ya savaştan kaçanlarla geldim. Konya’yı sevdim ve burada oldukça rahatız. Suriye ile benzer noktaları var. Türkçeyi çok sevdik ve hepimizin Müslüman olması güzel. Türkler bizlere iyi davranıyorlar. Oldukça da memnunuz. Suriye’de savaş bitse giderim ama bitmezse kalacağım ve vatandaşlık alacağım” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.