Seferberlik ilan edilmeli
Ekinleri yanan, emekleri kaybolan çiftçilerimizin su sorunun ivedilikle çözülmesi için tüm imkanlar zorlanması gerektiğine dikkat çekmen Konya Milletvekilleri, bunun yanı sıra düzensiz, kontrolsüz sulamanın önüne geçilmesini isteyip tasarruf çağrısı yaptılar
ETYEMEZ: “SUYU DAHA TASARRUFLU KULLANMALIYIZ”
AK Parti Milletvekili Halil Etyemez, AK Parti olarak iktidara geldikleri günden bu yana su konusunda ciddi çalışmalara imza attıklarını belirterek yeni çalışmalar yaptıklarını da söyledi. Etyemez, “Konya, KOP havzası az yağış alan kurak bir bölge ama yüksek düzeyde de tarım yapan bir bölge. Konya’mız tarımın ve hayvancılığın başkenti. Hem küçükbaş hem de büyükbaşta en ön sıralarda. Dolayısıyla hem üretimin yoğun olduğu aynı zamanda da az yağış alan bir bölge ve suya çok ihtiyaç duyan bir bölge. Konya’mızda AK Parti döneminde ciddi su projeleri gerçekleştirilmiştir. Mavi Tünel’i birçok boyutuyla tamamladık. Aynı zamanda havza dışından su getirme çalışmalarının yapılıyor olması ve kapalı sulama sistemleri ki tasarruflu sulama sistemleri üzerinde ciddi projeler gerçekleştiriyoruz. AK Parti döneminde su konusunda ciddi çalışmalarımız oldu ama yeterli değil. Az yağış almamız dolayısıyla Konya’da suyun daha tasarruflu kullanılması ve tasarruflu kullanma projelerinin geliştirilmesi üzerinde ağırlıklı olarak duruyoruz. Çiftçilerimize, sanayicilerimize, vatandaşlarımıza sesleniyorum, suyu tasarruflu kullanma becerimizi geliştirmek durumundayız. Hükümetimiz suyun tasarruflu kullanılması projelerine destek veriyor” şeklinde konuştu.
EKİNLER YANDI, EMEKLER KAYBOLDU
Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili Esin Kara da Konya'da tarımsal sulamada ciddi problemler yaşandığına dikkat çekti. “Yaşanan bu su sorununu nedeniyle çiftçilerimiz mağdur olmaktadır” diyen Kara, “Özellikle su imkanı kısıtlı olan bölgelerde susuz tarım ürünlerinin ekimine yönelik bakanlığımız tarafından çiftçilerimize teşvik verilmelidir. Tarımsal üretim alışkanlıklarının geleceğimize uygun olarak yeniden oluşturulması önem arz etmektedir. Ekinleri yanan, emekleri kaybolan çiftçilerimizin su sorunun ivedilikle çözülmesi için tüm imkanlar zorlanmalıdır. İlçe tarım müdürlükleri tarafından hasarları en kısa sürede tespit edilerek zararları karşılanmalıdır. Konya'nın yüz yıllık rüyası olan KOP projesi kapsamında, birçok yatırım gerçekleştirilmiştir. Proje etapları devam etmektedir. Projenin hızla tamamlanması ve Mavi Tünel'den ovaya su aktarılması Konya’nın geleceği için hayati önem taşımaktadır. Gerekirse Kızılırmak suyunun Konya’ya getirilmesi amacıyla yeni çalışmalar başlatılmalı çiftçilerimizin tarımsal üretim yaparken su sorunu ile her yıl karşı karşıya kalmalarının önüne geçilmelidir” ifadelerine yer verdi.
KONYA’NIN ALTI BOŞALIYOR
İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş, yaşanan su sorununa dikkat çekerken şu ifadelere yer verdi; “Konya’nın en önemli sorunu su. Seçildiğim günden beri Konya’ya dış havzalardan mutlaka su getirilmesini söyleyen biriyim. Göksu’dan su gelmesi, baraj ve kanal açılması söz konusuydu. Fakat bu kanal devreye giremedi ve Konya’mızın Karapınar, Çumra bölgesi sıkıntı çekti. Bu sene de yağışlar düzenli olmadı ve kuraklık yaşadık. Ama Konya’nın su sorunu yıllardır devam ediyor. Konya havzası Türkiye’nin en az yağış alan toprakları. Biliyoruz ki Konya’ da sulu tarım hızlı bir şekilde devam ediyor. Sulama sistemi düzeltilemedi. Yer altından borularla su taşınması ve öyle bir sistemle sulama usulüne tamamen geçmemiz lazımdı ki bunu da başaramadık. Sonuçta kuyulara yöneldik. Şu an Konya’mızda her yıl 3 milyar metreküp su, kuyulardan çekiliyor. Konya’nın altı boşalıyor. Her yıl su 2 metre tabana iniyor. Konya’mızın Karapınar, Cihanbeyli, Kulu, Yunak ve Çeltik’e kadar olan şeridi çölleşmeyle yüz yüze; çünkü yeterince yağış alınmıyor. Asında Konya su konusunda SOS veriyor” dedi. “Konya’nın su problemini çözecek KOP’u ihya edecek bir proje görülmüyor” diyen Yokuş, “Göksu’dan getirilecek su Konya’nın ihtiyacının ancak 10 da 1’ini karşılayacak. Bir an önce Konya’ya havzalardan olur acilen birkaç yıl içinde her yıl en az 8 ila 10 milyar metreküp su getirilmesi lazım. Ben Konya Milletvekili olarak 3 yıldır şunu söylüyorum. Kanal İstanbul değil Kanal Konya, Kanal KOP diyorum. Çünkü Kanal İstanbul’a harcanacak paranın 4’te 1 i ile biz Dicle ve Fırat’tan rahatlıkla su getirebiliriz. Konya Ovasını ihya edersek KOP projesini gerçek anlamda hayata geçirmiş oluruz. KOP 8 vilayeti kapsıyor. Bu vilayetlerin tamamı tarımla iştigal ediyor. Onun için pandemi dönemi bize ders olsun ve bir an önce su projeleri hız kazansın diyoruz” ifadelerine yer verdi.
“KONYA ÇİFTÇİSİNİN BEKLEYECEK İMKÂNI VE TAKATİ KALMAMIŞTIR”
Saadet Partisi Milletvekili Abdulkadir Karaduman da, “Konya’nın ve birçok vilayetimizin su ve sulama problemi olduğu aşikâr. Bununla alakalı mecliste Konya adına ve soru önergeleri verdim ve konuşmalar yaptım. Dileğimiz bu sorunların bir an evvel çözülmesidir. Yeraltı suları tükenme noktasına ulaşan Konya ovasında, çiftçilerimiz için yerüstü sulama acil bir ihtiyaç haline gelmiştir. Çünkü yeraltı suları azaldıkça suya ulaşmanın maliyeti de yükselmektedir. Bakınız, KOP Projesi kapsamında yapılması planlanan AHİ Kanalı ile Konya Ovası’nın sulama problemi çözülecekti. Yüz milyonlarca Türk Lirasına mal olan AHİ Kanalı hala faal değil, bir türlü ne bitirebildiler ne de faaliyete açabildiler. AHİ Kanalı’ndan daha önce 3 defa deneme suyu bırakılmıştır. Ancak deneme suyu bırakılan 125 kilometrelik kanalda çökmeler yaşandığı görülmüştür. Kanalın yapımına fiilen başlanılan tarihten bu yana 13 yıl geçmiş olmasına rağmen Konya Ovası’na su ulaştırılamamıştır. Üstelik mesele sadece AHİ Kanalı da değil. Konya olarak bizlerin tarımsal sulamada ve içme suyu kullanımında sıkıntı çekmemizin genelinde su tüketimi politikamızdaki ve de tarımsal politikamızdaki yanlışlıklardan yatıyor. Bizler adına Konya ilinin yönetenler bir yandan alternatif sulama yöntemlerin yaygınlaştırılması yaparken diğer yandan da düzensiz, kontrolsüz sulamanın önüne geçmesi gerekir. Su israfının önüne engellenmeli ve kapatılan su kuyularının siyasi yakınlıkların gözetilerek açılmasının terk edilmesi gerekmektedir. Ürünlerin ekilirken ilçelerin su potansiyeline göre planlamasının yapılması ve daha az su ihtiyacı gerektiren ürünlerin yaygınlaştırılması ve de tüm bunların teşviklerle desteklenmesi gerekir. Yer altı sularının Tuz Gölü seviyesinin altına düştüğünü ve yakında tuzlu suyla karışma ihtimalinin olduğunu uzmanlarımız bizleri uyarmaktadır. Bundan dolayı yer altı sularının tarımsal sulamada kullanımının azaltılması gerekmektedir. Böylece hem suyu israf etmemiş oluruz hem de yer altı sularının, tatlı sularının kurumasına engel olarak yeni obrukların oluşmasını ve göllerin kurumasının önüne geçmiş oluruz. Şayet idareciler ovamızın tarımsal sulama sorunu çözemezlerse, yeraltı sularına sahip çıkmazlarsa, tarımda girdi maliyetlerini düşürmezlerse, çiftçimize sahip çıkmazlarsa Konya Ovası’nın bir Sahra Çölü’ne dönüşmesi kaçınılmazdır. Konya çiftçisinin bekleyecek imkânı ve takati kalmamıştır. Bu sorunu çözecek ciddi kararlar alınmalı ve harekete geçilmelidir” ifadelerine yer verdi.
“KANAL İSTANBUL’U BIRAKIN KONYA OVASINI SULAYIN”
Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Abdüllatif Şener ise hükümetin öncelikli olarak tarım politikalarını geliştirmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Su sıkıntısı, yeterli sulamanın yapılamayışı sadece tarımı değil birçok sektörleri ve ekonomik hadiseleri etkileyecek bir hadisedir. Somut adımlar atılmalıdır. Bu yapılmadığı takdirde sorun her yıl büyüyecek demektir. Konya Ovası yer üstü sularıyla yeterli oranda beslenememiştir. Problem de buradan kaynaklanıyor. Yer altı suları sürekli kullanım sonrası çekiliyor. Mutlak suretle tarım alanlarını yer altı sularının ötesinde yer üstü sularıyla beslenmesi lazım. İhalelerin sürekli olarak eş dost ahbaba verilmesi nedeniyle, arada etik olmayan ilişkilerin bulunması nedeniyle benim dönemimde de hayata geçirilmesi planlanan projeler bozuldu. Ova suyla kavuşamadı. Halen bu sorun giderilmiş değil. Bakanlık dönemimde Devlet Planlama teşkilatı bana bağlıydı dolayısıyla tüm Türkiye’ye ve Konya yatırımlarından ben sorumluydum. Sadece Mavi Tünel değil bütün büyük yatırımların hepsi benim dönemimde yatırım programına almıştır. Şu an su sorunu ile alakalı herhangi bir girişimde değiller. Böyle bir arayışları da yok. Çözümleri sürekli olarak elektrik fiyatlarına yüksek oranda zam uygulamak. Çiftçi büyük mağduriyet yaşıyor. Biz diyoruz ki Konya Ovasını sulayıp Kanal İstanbul’dan vazgeçin. Sadece Konya’da değil Türkiye’de tarım planlaması düzgün yapılmıyor. Buna yönelik olarak çiftçinin yönlendirilmesi lazım. Hükümetin ilk yapması gereken sulama projelerini geliştirmek ve Konya Ovasını sulamaktır” şeklinde konuştu. (AYŞEGÜL ERTUL MIHOĞLUGİL)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.