Selçuklular zamanında önemli ve parlak  bir ticaret merkezi; Altınekin

Selçuklular zamanında önemli ve parlak  bir ticaret merkezi; Altınekin

​​​​​​​Eski adı Zıvarık olan Altınekin ilçesinin tarihi Hitit’lere kadar uzanır.  İlçede Hitit, Frigya ve Roma eserlerine rastlanmaktadır. Altınekin günümüzde ise Konya Büyükşehir Belediyesinin de desteği ile özellikle tarımsal üretimde Konya’nın lokomotifleri arasında yer alıyor

Altınekin’in tarihi oldukça eskidir. Hititler, Frigler ve Romalılara ait eserler bulunmaktadır. Altınekin’in eski adı suyu bol anlamına gelen "Zıvarık"tır. Roma devrinde Pegella adında büyük bir kent olan Altınekin en parlak dönemini Selçuklular zamanında yaşamıştır. Bu dönemde büyük bir ticaret merkezi olan ilçe, Sarnıç Hanı ve Zıvarık Hanı ile yolculara büyük hizmetler vermiştir. Bu dönemin en önemli eserlerinden biri de Ali Paşa Camii'dir.

Selçuklular zamanında önemli ve parlak  bir ticaret merkezi; Altınekin

Altınekin, Selçuklular zamanında önemli ve parlak bir ticaret merkezi idi. Fakat Altınekin arazisinin kıraç oluşu gelişmiş olan ticaretini göçlerin başlaması nedeniyle yavaş yavaş söndürdü. Cumhuriyet Döneminde genelde tüm kamu kuruluşlarıyla birlikte gelişmiş bir yerleşim merkezi iken, bu kurumlar daha sonra başka bir yere taşınmasıyla birlikte küçük bir nahiye halini almıştır. Altınekin'in yüzölçümüne baktığımızda 1106 km²'lik bir alanda bulunmaktadır. İlçede 645960 dekar ekilebilen alan bulunmaktadır. Bunun 442 bin 800 dekarı sulu alanları, 203 bin 160 dekarı ise kuru alanları oluşturmaktadır. Yani ilçede ekilebilen alanların % 69'u sulak alanları, % 31'i ise kurak alanları oluşturmaktadır. İlçenin ekonomik göstergesi olan ve en çok yetiştirilen tarım ürünleri buğday ve şekerpancarıdır. Son zamanlarda ayçiçeği ve fasulye de kendini göstermeye başlamıştır. İlçede küçükbaş hayvanlardan en çok koyun, büyükbaş hayvanlardan ise en çok sığır yetiştirilir.

ALTINEKİN ZIVARIK HANI

14-15. yüzyıl eseri olup mimarı ve yaptıran kişi bilinmemektedir. Aksaray-Zalmanda-Zıvarık-Sarayönü kervan yolu üzerinde bulunmaktadır. Hana giriş, güneydoğu cephe ortasındandır. Cephelerin alt kısımları büyük kaba yonu taş, üst kısımları ise moloz taşlarla inşa edilmiştir. Taç kapının üst kısmı dışında kalan bölümleri tamamen devşirme antik malzemedir.

Orta sahnın, özellikle kuzeydoğusunda kalan bölümü, bugünkü şekliyle karışık bir düzenleme gösterir.

ALİ PAŞA CAMİİ

1854-1855 tarihleri arasında, Selçuklu döneminde yapılmıştır. Düz toprak damlı, ahşap desteklidir. Giriş kapısı: kuzeyde ve ana eksen üzerindedir. Giriş kapısının tam üstündeki Arapça kitabede: üstte fetih suretinden alınmış bir ayet, onun altında bir dua ve onun da altında caminin inşa tarihini gösteren 1855 tarihi yazılıdır. Son cemaat yeri, sekiz ahşap direğin taşıdığı sundurma şeklindedir. Üst örtünün kırma çatıya dönüştürülmesi sırasında son cemaat yeri ve minare kütlesi tek çatı altına alınarak 1949 yılında çinko ile kaplanmıştır. Güdük minare 1876 yılında Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. Güdük minare ile cami kütlesi arasındaki uyumsuzluk, cami ile minarenin farklı tarihlerde yapıldığını kanıtlar.

Selçuklular zamanında önemli ve parlak  bir ticaret merkezi; Altınekin

ALTINEKİN’E 100 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Altınekin, yeni Büyükşehir Yasası’nın ardından Konya Büyükşehir Belediyesinin büyük ilgi ve desteğini gördü. Su, kanalizasyon ve yol yapım çalışmalarıyla birlikte ilçe tarihinin en büyük altyapı hamlesine imza atıldı. Altınekin’deki yatırım faaliyetlerini değerlendiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Prestij Caddeler, mahalle yolları, ek derslikler, parklar, su, kanalizasyon, grup suyu yatırımlarıyla birlikte projelerimizi yürütüyoruz. Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyemiz, il teşkilatımızla birlik içerisinde Altınekin’de hem eksikleri tamamlama hem yeni hizmetler yapma konusunda gayret edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİLERE BÜYÜK DESTEK

Konya Büyükşehir Belediyesi diğer ilçelerde olduğu gibi Altınekin çiftçisinin de yanında oldu.  Konya Büyükşehir Belediyesi olarak üretime destek olmaya devam edeceklerinin altını çizen Başkan Altay sözlerine şöyle devam etti: “Sulanabilir alanların artırılmasıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Fide desteklerinde bulunuyoruz. Çiftçimizin üretim yelpazesini genişletmek adına çalışmalar yürütüyoruz. Amacımız kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın kazancının artırılması. Bunun için ilçe belediyelerimizle birlikte Konya Büyükşehir olarak çiftçimize her zaman destek olacağız. Çiftçilerimizin emeği bereketli olsun. Tarım arzının garantisi çok önemli. Biz Konya olarak Türkiye’de tarım arzını garanti etmek için tüm çiftçilerimizle birlikte çalışıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.