Şenol Metin 6. Dönem Toplu Sözleşmelerini değerlendirdi
Şenol Metin yaptığı açıklamada, “3.5 milyon memurun 2022-2023 maaşlarını belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşmesi 23 Ağustos’ta imzalandı. Toplu sözleşme süreci ‘sendikalar ne işe yarıyor?’ diyenler için önemli dersler içerdi” dedi.
Orta Vadeli Mali Plan’da memurlar için öngörülen maaş artışları ile Toplu Sözleşme sonrası maaş artışlarını karşılaştıran Şenol Metin açıklamasında, “2021,2022 ve 2023 yılında uygulanacak ekonomi politikalarının referans metni Orta Vadeli Mali Plan’da personel giderleri için 2021’den 2023 yılına % 16,2’lik bir artış öngörülürken,6. Dönem toplu Sözleşmesinde, hizmet kolları sözleşmelerindeki artışlar hariç % 28,6 artış sağlanmıştır. %16,2’lik artış, kamudaki memur sayısının hiç artmayacağı varsayımındaki orandır. Memur sayısının artacağı ve de sendikalı memurlara ödenen yıllık 1600 TL’lik Toplu Sözleşme İkramiyesi dikkate alındığında; Memur-Sen imzaladığı bu Toplu sözleşme ile Orta Vadeli Mali Plan’da öngörülene ilave olarak fazladan en az 40 milyar TL’yi çalışanların cebine koymuştur” değerlendirmesinde bulundu. Ardından 2020 yılında gerçekleşen Konya üniversitelerinin bankalarla yapılan maaş promosyon anlaşmalarına değinen Başkan Metin, “Toplu sözleşmede 40 milyar TL’yi çalışanların cebine koyan Eğitim-Bir-Sen, daha önce hiç promosyon alamayan üniversite çalışanlarına Selçuk Üniversitesinde 5 yıl için 6.000, Necmettin Erbakan ve Konya Teknik Üniversitesinde 3 yıl için 3.600 TL promosyon almasını sağlamıştır.’ dedi.
Metin, Toplu sözleşmenin en önemli kazanımının Cumhurbaşkanımızın 2 yıl önce açıkladığı 3600 ek gösterge olarak kodlanmış çalışma olduğunu ifade etti. Ayrıca hükümetin bu konuda Memur-Sen ile bir çalışma yapılacağı açıklaması ve muhataplık ilişkisinin artık Memur-Sen üzerinden kurgulanacak olmasının altını çizdi. Başkan Metin aynı değerlendirmenin sözleşmeli memurların kadroya aktarılmasına dair mutabakat içinde geçerli olduğu söyledi.
‘Toplu sözleşmede gelir dağılımında adaletin tesisi için çok önemsediğimiz seyyanen artışı başaramadık. İnşallah bir sonraki toplu sözleşmeye’ diyerek açıklamasına devam eden Şenol Metin, “Son 2 toplu sözleşmede oransal artışlar hep enflasyonun gerisinde kaldı. Enflasyon farkı uygulaması olsa da, büyüyen Türkiye’den memurlar payını alamadı ve bu nedenle de 2014’te emeğin milli gelirden aldığı pay % 52 iken 2020’de % 48’e düştü. Bunun telafisi için refah payı istemiştik, olmadı. O da inşallah bir sonraki toplu sözleşmeye” dedi.
Toplu sözleşmede kenarda kalmanın ezikliğini taşıyan bazı sendikaların ve sendikacıların dezenformasyon ve maniplasyon yaptıklarına da değinen Şenol Metin; ‘Sendika üyeleri sendikalarına aidat öderler ve bu aidat maaşın binde 5’i ile binde 8’i arasındadır. KESK’e bağlı sendikalar dışında bu oran binde 5 olarak uygulanmaktadır ve aidatlar tevfikat dediğimiz bir yolla maaş birimleri tarafından sendika üyesinin maaşından kesilir. Aidat tutarı maaşa göre değişmekle birlikte 20-50 TL arasındadır. İşçilerde bu oran genellikle 1 yevmiyedir. Özü sendika aidatını üyeler öder, Devlet ödemez.’ Diyerek bir dezenformasyonu ve maniplasyonu engellemek istediğini belirtti.
Son olarak Toplu sözleşmenin en önemli kazanımı Toplu Sözleşme İkramiyesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Şenol Metin, “375 sayılı KHK ile belirlenen Toplu Sözleşme İkramiyesi ise memur maaşlarının bir bölümü olup sendika üyesi memurlara daha önce 120 TL civarında iken 6. Dönem Toplu sözleşmesinde 400 TL’ye çıkarılmıştır. Sendika üyesi olan memurlara tamamı maaşın bir parçası olarak ödenmektedir. Bu 400 TL’nin sendikalara ödeneceğini söyleyenler yalancıdır, yapılan dezenformasyondur, maniplasyondur. Geçmiş yıllara göre değişen hiçbir şey yoktur.
Peki yeni olan ne?
Toplu Sözleşme İkramiyesinden yararlanabilmek için memurun üyesi olduğu sendikanın örgütlenme oranı % 1’i aşmalıdır. Artık 3-5 kişinin biraraya gelip ‘dernek kurmakla sendika kurmak arasında fark yok, bari büronun masraflarını çıkaralım.’ diyemeyecekler. Çalışma Bakan Vedat Bilgin’in ‘merdivenaltı sendikalar’ dediği sendikalara üye olan memurlar bu ikramiyeden yararlanamayacaklar” dedi.
Şube Başkanı Şenol Metin son olarak ‘6.Dönem Toplu Sözleşmenin memurlara ve ülkemize hayırlı olması diliyorum.’ diyerek açıklamasını sona erdirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.