Sorunların profesyonel adresi; Nefes Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Psikoterapist, cinsel terapist, aile ve evlilik terapisti, oyun terapisti hizmet veren Şahin, terapistlerin danışanlara nasıl yardımcı olduğu konusunda bilgilerini paylaştı. Şahin, “Her danışan biricik ve özeldir. Aldığımız eğitimler sonucunda terapi türlerinin belli akışları olmaktadır. Fakat her danışanın kendine özel değerlendirilmesi ve bu yönde bir terapi süreci oluşturulması gerekmektedir. Terapist, duygusal ve davranışsal sorunları değerlendirebilen, sınıflandıran ve tedavi edebilen, eğitimli bir profesyoneldir. Gizlilik, psikolojinin etik kurallarından biridir. Biz işini layıkı ile yapan psikologlar gizliliğinizi diğer tüm mesleklerden çok daha ciddiye alıyoruz. Gizliliğinizi korumak için yasalar da vardır. Terapist hasta ya da danışanlarının kendilerine aktardığı bilgileri titizlikle korumak konusunda yasal düzeyde de sorumludurlar” dedi.
EVLİLİK TERAPİSİ İÇİN GELENLERİN SORUNLARINI GENELLİKLE BİRBİRİNE BENZİYOR MU?
Evlilik terapisi için gelenlerin sorunlarını genellikle birbirine benziyor mu? Sorumuzu cevaplayan Şahin, “Her ilişki farklı olduğu İçin evlilik terapisi için gelenlerin sorunları da genellikle farklı oluyor. Evlilik Terapisi bireysel terapiden farklıdır, ilişki odaklıdır ve danışanların ilişki içindeki kendiliklerine odaklanır. Evlilik terapisinde değişim, çözüm odaklı bakmayı gerektirir. Çözüm odaklı bakmak, her iki tarafın da, “Sorunların çözümü İçin ben ne yapabilirim?” bakış açısı geliştirmesi demektir” şeklinde konuştu.
DANIŞANLARINIZ CİNSELLİKLE ALAKALI KONUŞURKEN ZORLUK ÇEKİYOR MU?
Cinsel terapi ile alakalı bilgi veren Şahin, “Cinsel terapistlerin öncelikli amacı bireyleri cinsellik konusunda eğitmektir. Cinsel terapilerde öncelikle cinsel sorun yaşayan kişilere sorular sorarak sorunların kaynağını öğrenmeye çalışıyorum. Konuyla alakalı bazı zamanlar konuşmakta zorluk yaşasalar da zamanla bu durum aşılmaktadır. Zira cinsel istek bozuklukları bir hastalıktır ve bu hastalıktan kurtulmak için tedavi edilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
OYUN TERAPİSİ NEDİR? KİMLERE UYGULANIR?
Son olarak Oyun terapisi hakkında da tecrübelerini aktaran Şahin şu şekilde konuştu; “Oyun terapisi, çocuğun problemlerini anlamak, onun duygularını ve tutumlarını keşfetmek ve çocuğu bunlarla yüzleştirerek çözüm getirmesini sağlamak için geliştirilmiş bir tekniktir. ... Oyun Terapisi 3 yaşından 12 yaşına kadar uygulanabilir. Duygusal olgunluğu gecikmiş çocuklarda 16 yaşında da kullanılabilir.”*Ayşegül ERTUL MIHOĞLUGİL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.