Su krizi kapıda
Dış havzalardan su getirilmeli
Kuraklığın ve küresel iklim değişikliklerinin izlerinin giderek daha derinden hissedildiğini belirten Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Dış havzalardan özellikle boşa giden suların Konya Ovasına aktarılmalıdır” derken Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Fetullah Arık da yakında içme suyu krizinin de patlak vereceğine dikkat çekti
BBN Medya’nın Konya’nın öncelikli olarak metro gibi büyük projelere mi yoksa ovayı kasıp kavuran kuraklığın ve küresel iklim değişikliğinin izlerinin silinmesi adına su yatırımlarına mı daha çok ihtiyacı olduğu yönündeki farkındalık çalışması kapsamında şehrin kanaat önderleri ve alanında etkin isimler görüşlerini bildirmeye devam ediyor.
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Hem su hem metro istiyoruz. Birbirlerinin alternatifi olan konular değil. Konya’nın değişimi, büyümesi ve tarımına baktığımızda birisi için diğerinden vazgeçmek durumunda olduğumuzu düşünmüyorum. Hem Konya ovasının su sorununun çözümünün önemli olduğuna hem de metro projesinin önemli olduğuna inanıyorum” dedi.
SU YOKSA METRO NEYE YARAR
Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Fetullah Arık, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Su olmadığı zaman metro olsa neye yarar. Temel ihtiyacımız su. Bu nedenle Konya’nın su ihtiyacının acil bir şekilde çözüme kavuşturulması lazım. Su kullanım politikaları da dahil olmak üzere Konya’ya dışarıdan su getirme politikaları da dahil olmak üzere Konya’da hem yüzey hem yer altı suyu kullanımı herkese yetecek kadar olmalıdır. Obrukları oluşturan birçok temel sebep vardır. Ama yer altı sulanın çok kullanılması bardağı taşıran son damladır. Konya’da her geçen yıl su bütçesi negatif yönde ilerliyor. Vatandaş tarımsal sulama için su bulamadığı gibi yakın zamanda kentlerimizde içme suyu da bulamayacağız. Böyle bir tehlikeli boyuttayız. Bu nedenle öncelikle su probleminin çözülmesi sorunu oldukça önem arz etmektedir” diye konuştu.
KURAKLIK SUYUN ÖNEMİNİ ARTTIRDI
Meram Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yağız da suyun öneminin arttığına dikkat çekerek, “Türkiye’nin kaderi açısından 83 milyonu ilgilendiren konu sudur. Bu nedenle öncelikli olarak su projelerine ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Suyu 83 milyon kullanacak ve yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilecek fakat metroyu 200 bin kişi kullanacak. Dünya ve Türkiye’de yaşanan kuraklıktan dolayı suyun önemi bir kez daha arttı. Konya’nın kurak bir iklime sahip olması ve küresel ısınmanın artması ileriki yıllarda Türkiye’yi bir krize sokabilir. Bunun önüne geçmenin yolu dış havzalardan özellikle boşa giden suların Konya Ovasına aktarılmasıdır. Bu da Türkiye’de üretim yapan özellikle hububat ve bakliyatta dekar başına 200 kilo alınan bir yere dekar başına yaklaşık 800 kilo ile 1 ton alma şansımız var. Bu da ülke ekonomisinin hem cari açığını engeller hem de dışarıya ürün satmamıza ve ülkenin kurtuluşuna neden olur” dedi. (AYŞEGÜL ERTUL MIHOĞLUGİL)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.