ŞÜKRAN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ’NDE 2. ETABIN TEMELİ ATILDI

ŞÜKRAN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ’NDE 2. ETABIN TEMELİ ATILDI

Temeli atılan 2. Etap Üst Adalar kısmı, şehrin tarih, ticaret ve turizm aksının tam da merkezinde yer alıyor. Meram Belediyesi bu alanı günümüz teknolojisi ile yorumlayarak ve sosyal ihtiyaçları göz önünde bulundurarak projelendirdi.

Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında çalışmalar, toplam 163 bin metrekare alanda başlatıldı. Etaplardan 2. Etap olarak isimlendirilen Üst Adalar Etabı'nda proje ve ihale süreci tamamlanarak inşaat çalışmalarına başlanıyor. Bu etap toplamda 163 bin metrekarelik alanda yürütülen Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi içerisindeki 20 bin metrekarelik alandan oluşuyor.
165 Milyon liralık yatırım bedeli ile 20 bin m2 arsa alanı içerisinde 20 bin 210 metrekare inşaat alanına sahip olacak projenin 2. Etap Üst Adalar kısmında 126 adet dükkan ile 64 adet ofis ve sosyal yaşam alanları inşa edilecek. Bu etapta çalışmalar tamamlandığında bölge ecdattan miras bir yaşam ile yeniden canlanacak.

meram-1-002.jpg
Temel atma töreninde konuşan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Çok eski yıllardan beri süregelen, çözümsüzlükler ve üst üste eklenen problemler sebebiyle adeta kangrene dönüşen sorunlar, AK Belediyecilik ile birlikte birer birer çözüme kavuşmaya başladı elhamdulillah. Bu olumlu süreç son yıllarda büyük bir ivme kazanarak adeta şehri baştan inşa etme hareketine dönüştü.
İşte Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi de bu hareketin en güzel hamlelerinden biri oldu. Meram, bugünkü şartlarda olabilecek en yüksek çapta ve hızda bir değişim dönüşüm süreci yaşıyor. Bunun bir adım ötesi belki de tamamen yıkıp en baştan yeniden inşa etmektir.
Sadece Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi'nde değil, ilçenin dört bir yanında, miadını doldurmuş, ömürleri bitmiş, yaşanılır olmaktan çıkmış, insanlara huzur sunmaktan öte sorun yumağı haline gelmiş ve yük alan değil yük getiren yerleşim alanlarını, artık güvenli binalarıyla, sosyal donatılarıyla, yeşil alanlarıyla insanların huzur içinde hayatlarını sürdürebilecekleri alanlara ve yuvalara dönüştürüyoruz.

meram-2-002.jpg
Burada toplam 163 bin metrekare gibi bir alanda dönüşüm çalışmaları başlatıldı. Yine toplamda 3 bin 295 malik ile 467 yapının yıkımı için görüşmeler yapıldı. Bugün itibariyle 2 bin 431 malik ile anlaşma sağlandı, 276 adet yapıda bin 242 bağımsız bölümün yıkımı da gerçekleştirildi.
Dönüşüm çalışmaları kapsamında mahalle sakinlerimizle yaptığımız 606 daireye karşılık gelen kat karşılığı anlaşma yönteminin yanı sıra şu ana kadar da kamulaştırma için 127 milyon TL harcadık.
Başlangıçta 5 etap halinde planladığımız ve devam eden arkeolojik kazı çalışmaları nedeniyle defalarca şekillendirdiğimiz dönüşüm çalışmalarımızı; Ticari alanların yer alacağı 21 bin m²'lik 1. Etap, Bugün temelini atacağımız 20 bin m²'lik 2. Etap, Kazı çalışmaları sonrası yapılan yeni fizibiliteler sonucunda, 16 bin m2 lik Arkeolojik Park Alanı olarak ayırdığımız alanın dışında kalan 27 bin 500 m2 lik 3. Etap, Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte yürüttüğümüz 41 bin 200 m'lik 4. (Larende) Etabı, Türkiye'nin en büyük ikinci Tescilli Bina Taşıma Projesi olan 5 bin m²'lik Tescilli Ada Etabı ve Bu etaplara ilave Büyükşehir Belediyemizle birlikte 27 bin 100 m2'lik alanda başlattığımız Sırçalı Medrese etrafı düzenlemesini kapsayan Sırçalı Etabı olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İşte bugün temelini atacağımız 2. Etap Üst Adalar kısmı, şehrimizin tarih, ticaret ve turizm aksının tam da merkezinde yer alıyor. Bu alanı günümüz teknolojisi ile yorumlayarak ve sosyal ihtiyaçları göz önünde bulundurarak projelendirdik. Kadim şehir Konya'ya çok yakışacak olan bu etap; 165 Milyon liralık yatırım bedeli ile 20 bin m2 arsa alanı içerisinde 20 bin 210 m2 inşaat alanına sahip olacak ve 126 adet dükkan ile 64 adet ofis ve sosyal yaşam alanlarından oluşacak. Bu etapta çalışmalar tamamlandığında bölge ecdattan miras bir yaşam ile yeniden canlanacak” dedi.

meram-4-001.jpg


ŞÜKRAN MAHALLESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ
Proje bütünüyle ele alındığında Türkiye'ye örnek gösterilebilecek özelliklerinden biri, inşaat yoğunluğu veya kat artırımı şeklinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarının aksine imar yoğunluğunun azaltılarak, yatay mimariye uygun yapıların inşa edilecek.
Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi'nin tamamıyla ilgili olarak 3 bin 295 malik ile 467 yapının yıkımı için görüşmeler yapılırken bugün itibariyle 2 bin 431 malik ile anlaşma sağlandı, 276 adet yapıda bin 242 bağımsız bölümün yıkımı da gerçekleştirildi. Dönüşüm çalışmaları kapsamında mahalle sakinleri ile yapılan 606 daireye karşılık gelen kat karşılığı anlaşma yönteminin yanı sıra şu ana kadar da kamulaştırma yöntemiyle 127 milyon TL harcandı. Proje alanında Müze Müdürlüğü ve Anıtlar Kurulu tarafından ciddi anlamda arkeolojik kazılarda yapıldı. İçerisinde Türkiye'nin en büyük ikinci Tescilli Bina Taşıma Projesi'nin de yer aldığı Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi başlangıçta 5 etap halinde planlandı. Arkeolojik kazılar nedeniyle bir çok kez değişiklikler oldu. Proje alanında son olarak Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütülen çalışmalar kapsamında toplamda 16 bin metrekare arsa alanı içerisindeki 11 bin metrekarelik alan Arkeolojik Park Alanı olarak da ayrıldı.

Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi'ni önemli kılan bir diğer özellik ise dönüşüm alanında yapılacak yatırımların tutarıdır. Sadece 2. Etap yatırım bedeli 165 milyon TL olan projenin diğer etaplarında yapılacak benzer yatırımlarla kabaca 1.5 milyar yani katrilyon değerinde yatırım alanına sahip olmasıdır.
İşin mutfak kısmının çeşitli nedenlerle uzamasına rağmen, Ortaya koyduğumuz gayret, özveri, fedakârlık ve çaba ile en nihayetinde bu büyük dönüşümün ikinci temelini de bugün sizlerle birlikte atmaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.