Sultan II. Selim’den ve Hürrem Sultan’dan miras eserleriyle; Karapınar
Karapınar, M.Ö. 3.000 - 200 yıllarında “HYDE” kasabası üzerinde kurulmuş ve Proto Hititler tarafından yerleşme merkezi olarak seçilmiştir. Karapınar, Hititlerin yarı bağımsız ve rahip kralları tarafından idare edilirken Truva Krallığı’nın hâkimiyeti altına girmiştir. Daha sonra Frigler, Lidyalılar, Asurlular, Persler, Büyük İskender ve Bizans İmparatorluğunun hâkimiyeti altına girmiştir. Karapınar ve çevresi 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra 1076-1077 yılları arasında Selçuklu İmparatorluğu’nun hâkimiyetine girmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in 1467 yılında Karamanoğullarına son vermesi üzerine Karapınar, Osmanlı İmparatorluğu’nun hâkimiyeti altına girmiştir. 1514 yılında Yavuz Sultan Selim Çaldıran Seferi’ne giderken Karapınar’da konaklamış ve çevrede yasayan halkın isteği üzerine Karapınar’dan geçen ticaret yollarının korunması amacıyla Eski İl’e bağlı “Karabinar” adında bir derbentçi köyü kurulmasını ve Sultan Selim Camii’nin temellerinin atılmasını emretmiştir.
1868 yılında Konya’ya bağlı bir ilçe sınıfına geçirilmiştir. Karapınar’da 1882’de belediye teşkilatı kurulmuştur. Cumhuriyet Dönemi’nde (1934) ilçenin ismi “Sultaniye ”den “Karapınar” olarak değiştirilmiştir.
II. SELİM’İN “SULTANİYE”Sİ
Karapınar'ın imarı 2. Selim'in valiliği döneminde gerçekleştirilmiştir. Mimar Halepli Cemaleddin bu dönemde cami, kervansaray, han, hamam, 39 dükkanlı bedesten, 2 yel değirmeni ve 5 çeşme inşa etmiştir. İlçe tarihi ve turistik eserlerin en fazla olduğu yerlerden birisidir. Bunlar Sultan Selim (Sarı Selim) Külliyesi, Yağmapınar Camii, Reşadiye Camiidir.
Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan Valide Sultan Hamamı ise III. Selim’in annesi Hürrem Sultan tarafından MimarSinan’a tahmini 1542–1544 yaptırılmıştır.
YER ALTI ŞEHİRLERİ VE MAĞARALAR
Karapınar, killi ve kumlu topraklarla kaplıdır. Güneydoğu'da Volkanik bir dağ olan Karacadağ ve güneybatıda geniş bozkırlar, krater gölleri ve obruklar görülmektedir. İlçemizde ilginç görünümler taşıyan Acıgöl, Meke Gölü, Meyil, Çıralı ve Obruk gibi Krakter gölleri bulunmaktadır.
Karapınar'daki yeraltı şehirleri ve mağaralar şunlardır. Bacanak Ovası mağarası, Kumsivri Tepesinde Arap hamamı, Meke inleri, Meke tuzlası mağarası, Apak Mağaraları, Yazomca mağaraları, Çıralıgölünde yeraltı şehirleri, Bağdaylı köyü Mağaraları, Kayalı kasabası toprakların mağaralar ve yeraltı şehirleri, Akören köyü Mağaraları ve yeraltı şehirleri. İlçede Valide Sultan Hamamı, Çarşı Çeşmesi, Selimiye Şadırvanı, Koca Çeşme (Taşçeşme), Ağaç Çeşmesi (Çetmi Çeşmesi) Apak çeşmesi, Hacı İsa Çeşmesi ve Hankapı Çeşmesi mevcuttur.
BÜYÜKŞEHİR’DEN İLÇEYE BÜYÜK KATKI
Çölleşme ve obruk tehdidi altında olan ancak güneş enerjisi yatırımlarının yanı sıra tarım ve hayvancılıktaki büyük potansiyeli ile önemini koruyan Karapınar’a günümüzde en büyük katkıyı kuşkusuz Konya Büyükşehir Belediyesi veriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Meke Gölü’nün kurtarılması için düğmeye basan Konya Büyükşehir Belediyesi, Karapınar Atık Su Arıtma Tesisi’ndeki içme suyu kalitesini artırırken bu suyu Meke Gölü’nü besleyen yeraltı suyuna bağlamak ve göle yılda 2,5 milyon metreküp su taşımak için harekete geçti. Tüm ilçelere olduğu gibi Karapınar’a da prestij cadde, mahalle yolları ve şehir konağı kazandıran, altyapı yatırımlarını büyük ölçüde tamamlayan Büyükşehir Belediyesi bir taraftan altyapı sorunlarını çözerken bir taraftan da fiziki ve sosyal yatırımlara devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir ile uyum içerisinde çalışan Belediye Başkanı Mehmet Yaka’ya teşekkür ederek, Karapınar’ın yarınlarının çok daha güzel olacağını söyledi. (ONUR ÇELİK)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.